Pentru masa festiva de Revelion, care presupune preparate cu maioneza, carnuri, etc. si vine la capatul unei saptamani cu alte mancaruri grele, prefer intotdeauna un tort usor. Nu cu ciocolata, nu cu creme pe baza de unt, ci cu fructe si creme lejere. Adica, sa ne rasfatam fara a ne pune stomacul la inca o incercare. Anul trecut, v-am propus pentru Revelion un Tort cu fructe si crema chiboust (crema patiserie “aerata” cu bezea), iar acum va tentez cu un tort acrisor, cu baza super-pufoasa, ca de piscot (vezi detalii despre Biscuit de Savoie), cu un mousse delicat de lamaie si decor de portocala. Racoritor, destul de prietenos cu silueta si tocmai bun pentru a incheia “en fanfare” o masa copioasa…
Va mai spun doar ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort cam de 1,6 kg si ca este indicat sa pregatiti tortul pana in pranz, pentru a avea timp sa stea cateva ore la frigider inainte de a-l decora. Aaa, sa nu uit: faceti un efort si folositi fresh-uri de citrice, nu sucuri la cutie.
La Multi Ani tuturor cititorilor blogului! Sa aveti parte de un An Nou mai bun, cu sanatate si bucurii si sa ne “revedem” cu bine in 2012!
Ingrediente:
– oua 7 buc.
– zahar tos 340 g
– faina 65 g
– suc de lamaie 180 ml
– suc de portocala 200 ml
– portocala 1 buc.
– esenta de lamaie 1 fiola
– coaja rasa de la 1 lamaie
– smantana neindulcita pentru frisca 450 ml
– gelatina foi 12 g (7 foi)
– tort-gelee 1 pliculet
Pentru blatul pufos de tort: incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Faceti un sirop de zahar din 50 g zahar tos si 50 ml de apa (fierbeti cateva minute siropul, pana incep sa se formeze “bule” mari de fierbere; daca aveti termometru, siropul ar trebui sa aiba 118-120 grade Celsius). Separati cele 7 oua astfel: 5 galbenusuri intr-un bol, 2 galbenusuri in alt bol, 3 albusuri intr-un al treilea bol si, in fine, 4 albusuri intr-un al patrulea bol. Bateti cele 5 galbenusuri cu 30 g zahar tos, pana incepe sa se formeze o spuma. Adaugati in fir subtire, mixand in continuare la vitexa maxima, siropul de zahar. Mixati pana cand spuma se raceste (veti avea o spuma galbuie, care si-a dublat volumul).
Mixati cele 3 albusuri pana obtineti o spuma. Incorporati treptat, cate o lingura o data, 30 g de zahar tos. Turnati peste bezea, amestecand cu o spatula, spuma de galbenusuri. Cand ati omogenizat, puneti cele 65 g de faina, cernuta. Turnati compozitia intr-o forma de tort, tapetata cu hartie de copt. Coaceti 15-20 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Scoateti-l din forma si dezlipiti hartia doar dupa ce s-a racit total. Taiati blatul in doua discuri.
Pentru mousse-ul de lamaie: puneti intr-un ibricel, 130 ml suc de lamaie cu 45 g zahar tos si coaja rasa de lamaie. Cand ajunge la temperatura de fierbere opriti focul si puneti esenta de lamaie. Bateti cu telul cele 2 galbenusuri ramase si incorporati, treptat, siropul cald de lamaie. Mutati compozitia intr-un bol pretabil pentru bain-marie sau intr-o oala cu pereti dubli (cu apa intre ei). Amestecand continuu, lasati pana incepe sa se ingroase crema. Luati de pe foc cand, daca treceti cu degetul pe dosul lingurii, ramane urma. Inmuiati gelatina in apa rece. Extrageti, apoi, foile de gelatina si puneti-le peste crema calda. Amestecati pentru ca gelatina sa se dizolve. Pregatiti inca un sirop de zahar din 130 g zahar si 45 ml de apa. Cu acesta, montati intr-o bezea italiana cele 4 albusuri puse deoparte (vezi AICI sfaturi pentru obtinerea unei bezele perfecte).
Putin cate putin, incorporati in bezea crema de lamaie. Separat, montati frisca din smantana neindulcita (smantana rece se bate intai la turatie mica, apoi la turatie maxima). Incorporati si frisca in crema. Pentru siropul de lamaie destinat imbibarii blatului: amestecati 50 ml de suc de lamaie, cu 30 g zahar si doua linguri de apa. Aduceti la punctul de fierbere, luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Asezati in forma de tort, primul blat. Insiropati-l si distribuiti, in strat uniform, aproape jumatate din crema de lamaie. Puneti al doilea blat, insiropati si asezati restul de crema. Nivelati si bagati in frigider pentru cel putin 4 ore.
Pentru glazura transparenta de portocala: amestecati pliculetul de tort-gelee cu zaharul ramas (25 g). Treptat, puneti sucul de portocala bine strecurat (sa nu aiba deloc pulpa). Urmati indicatiile de pe pliculetul de tort-gelee si, apoi, turnati usor peste tort. Taiati portocala in felii subtiri. Puneti cateva felii pe marginea tortului, iar din restul formati un decor, dupa plac si inspiratie. Pentru un contrast puternic, puteti inlocui feliile de portocala cu niste coacaze.
Iata cum arata si in sectiune tortul nostru…
Calorii: 245 kcal / 100 g.
Iti doresc sa ai un An Nou cu dragoste si sanatate. La multi ani!
Multumesc mult, Brandusa :). Sa avem, cu totii, parte doar de sanatate si impliniri. Te pup si sa ne vedem, cu bine, anul viitor!
La multi ani, un An Nou fericit si plin de impliniri!
La multi ani si sa ai parte numai de bucurii! Te astept cu drag la provocare (http://mitinitta.blogspot.com/2012/01/provocarea-lunii-ianuarie-2012-dulce.html).
La multi ani sanatosi si fericiti!
Multumesc frumos, Flory. Iti doresc si tie multa sanatate, multe bucurii si impliniri!
La Multi Ani si tie si multa sanatate, noroc si fericire in anul care a inceput. Multumesc pentru invitatie si promit sa particip si la aceasta provocare :D.
Am si eu o intrebare.Ce se intampla cu esenta de lamaie?Cand o folosesc si unde?
Revin.Tortul a iesit o minune.Chiar nu ma asteptam de la un anti -talent in bucatarie ca mine.Esenta am pus-o in mousse.Multumesc pentru super idei si la mai multe retete.Salutari din Olanda!
@ Clara, ma bucur mult ca ti-a placut tortul si multumesc pentru aprecieri :). Sunt convinsa insa ca partea cu “anti-talentul” nu este chiar asa. Daca iti doresti ceva si pui suflet va iesi cu siguranta intotdeauna. Toate cele bune si la cat mai multe reusite!
@ Clara, acum am vazut si intrebarea. Esenta era pentru siropul folosit la mousse. Mi-a scapat :P. Rectific acum.