Cozonac moldovenesc à la Radu Anton Roman

Daca nu ati apucat sa faceti cozonac inainte de Craciun, mai aveti timp zilele acestea, astfel incat, la granita dintre ani, sa va rasfatati cu traditionalul si deliciosul desert. De putin a fost anul asta sa nu apuc nici eu sa fac cozonac, cu programul haotic de la serviciu si cu celelalte treburi pe care le-am avut pe cap. Dar, nu m-am lasat si, chiar daca pe la 2 noaptea coceam cozonaci, a meritat. Si m-am mai incumetat la ceva: sa experimentez o reteta din carti! Stiu multe persoane care se feresc, mai ales daca e vorba de cozonac!, sa incerce retete din reviste sau carti, multumindu-se sa mearga la sigur cu propria reteta sau hai, cel mult, cu reteta prietenei ori vecinei de palier. Evident, in ultimul caz, daca au mancat de cel putin doua ori si daca le-a placut :P. Ei, bine, eu am avut chef sa experimentez, desi reteta de cozonac “mostenita” de la soacra mea (vezi AICI) este foarte buna si reuseste invariabil. E drept, insa, ca m-am lasat pe mana unui profesionist: Radu Anton Roman.

Am ochit de mai mult timp, intr-una din cartile lui, trei retete de cozonac. Ma rog, doua de cozonac si una de babe rusesti. Doua dintre retete (a lui Pastorel Teodoreanu si, respectiv, una dintr-o “carte de bucate” de la inceputul secolului trecut) ma fascineaza prin cantitatea enorma de oua necesara. Am tot stat in cumpana daca sa ma hazardez sau nu dar, in cele din urma, mi-am zis sa joc mai “safe” si am ales cea de-a treia reteta, prezentata de Radu Anton Roman sub titulatura “alti cozonaci moldovenesti”. Am avut ceva emotii pe parcurs, cand am vazut ca aluatul de cozonac este mai moale decat sunt eu obisnuita, dar a iesit foarte bine in final: crescut, pufos, dulce si aromat.

Trebuie sa mentionez ca ouale folosite de mine au fost din cele mari, asa ca daca puneti oua mai mici ar trebui ajustat numarul. In privinta umpluturii, am incercat sa multumesc pe toata lumea si am mers pe 3 variante: cu stafide si cacao, cu ciocolata si cu rahat. Adica, trei cozonaci (unul mare si rotund, unul mediu si unul mai mic), in total putin peste 3 kg de cozonac.

Ingrediente:
– faina 1,2 kg
– zahar tos 330 g
– rom 1 lingura
– esenta rom 1 lingurita
– lapte 350 ml
– ulei floarea-soarelui 2 linguri
– unt (80% grasime) 300 g
– smantana (20% grasime) 1 lingura (25 g)
– zahar vanilinat 2 pliculete
– galbenusuri 16 buc.
– albusuri 8 buc.
– ou intreg 1 buc. (pentru uns)
– coaja rasa de la 1 lamaie
– coaja rasa de la 1 portocala
– drojdie proaspata 50 g
– sare 1/2 lingurita

Umplutura cu stafide si cacao:
– albusuri 4 buc.
– cacao neagra 15 g
– zahar tos 70 g
– esenta rom 1 lingurita
– esenta de vanilie 1 lingurita
– stafide mici 150 g

Umplutura de ciocolata:
– lapte 150 ml
– cacao neagra 25 g
– zahar tos 40 g
– faina 10 g
– ciocolata neagra 25 g

+ rahat 150 g

Cozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Pentru aluatul de cozonac moldovenesc: dizolvati drojdia intr-un pahar de lapte caldut. Cerneti 400 g faina intr-un castron si amestecati-o cu drojdia. Puneti si restul de lapte, tot caldut, si lasati sa creasca (“sa invie”, dupa cum spune Radu Anton Roman) intr-un loc cald. Separati 16 oua astfel (daca nu le-ati separat deja): 16 galbenusuri merg intr-un castron mare (eventual, castronul robotului de framantat), 8 albusuri intr-un alt castron, 4 albusuri intr-un al treilea castron (vor servi la umplutura cu stafide), iar restul de 4 albusuri le puteti pune la frigider (sa faceti niste bezele, eventual) sau la congelator (daca nu aveti chef sa pregatiti acum ceva din ele). Puneti cele 330 g zahar tos peste galbenusuri si pliculetele de zahar vanilinat.

Cozonac moldovenesc Radu Anton RomanCozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Mixati, intai la viteza mica, apoi tot mai mare, pana cand se topeste zaharul si obtineti o spuma galbuie. Puteti, pentru a va usura munca, sa bateti galbenusurile pe o baia de abur. Adaugati coaja rasa de lamaie si de portocala, apoi cele 2 linguri de ulei, romul, esenta de rom si smantana. Bateti cele 8 albusuri, cu sare, pana cand obtineti o bezea. Incorporati-o treptat, cu o spatula, in crema de galbenusuri.

Cozonac moldovenesc Radu Anton RomanCozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Puneti peste spuma cu multe oua, maiaua. Montati robotul de framantat si, in timp ce acesta se “lupta” in locul vostru, adaugati treptat restul de faina (800 g). Topiti 170 g de unt si incorporati-l, tot treptat (turnandu-l in fir subtire, pe marginea bolului), in aluat. Lasati robotul sa mai framante aluatul vreo 30 de minute (eu l-am lasat, in total, cam o ora si un sfert). Apoi, pentru ca robotul framanta mai mult pe orizontala, trebuie framantat si manual, pe verticala. Inca vreo 45 de minute, cel putin, zic eu. Topiti 25 g de unt si ungeti cu el suprafata aluatului. Lasati la crescut, tot intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul.

Cozonac moldovenesc Radu Anton RomanCozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Intre timp, pregatiti umpluturile. Incepeti cu umplutura cu ciocolata: amestecati, intr-un castron, cacaoa (25 g), zaharul (40 g) si faina (10 g). Puneti laptele (150 ml), putin cate putin. Omogenizati si puneti pe foc mic, intr-un ibricel. Cand a inceput sa fiarba si ati obtinut o crema, adaugati ciocolata neagra (bucatele). Amestecati pana cand se topeste ciocolata, apoi lasati sa se raceasca.

Cozonac moldovenesc Radu Anton RomanCozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Cand aluatul de cozonac este suficient de crescut, pregatiti si umplutura de cacao cu stafide. Montati cele 4 albusuri intr-o spuma aerata, dupa care puneti, treptat, cele 70 g zahar. Cand ati obtinut o spuma batoasa si lucioasa, adaugati cacaoa. Omogenizati. Incorporati stafidele si esentele de rom si vanilie.

Cozonac moldovenesc Radu Anton RomanCozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Iata si aluatul crescut pana la buza bolului… Este momentul sa trecem la aranjarea cozonacilor. Ungeti cu unt formele de cozonac (dreptunghiulare sau puteti folosi, ca mine, forma de tort cu “dispozitivul” de guguluf). Topiti restul de unt. Il veti folosi pentru a unge blatul de lucru si pentru a va unge mainile, astfel incat aluatul sa nu se lipeasca. Luati aproape o jumatate din aluat si intindeti-l, cu mainile, intr-un dreptunghi. Distribuiti pe suprafata “foii”, bezeaua cu stafide si cacao. Rulati si mutati, cu grija, in forma rotunda.

Cozonac moldovenesc Radu Anton RomanCozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Aluatul ramas in bol, impartiti-l aproximativ in doua. Intindeti o parte, tot ca un dreptunghi, si distribuiti crema cu ciocolata. Rulati si puneti in forma. Intindeti si restul de aluat. Taiati rahatul in bucatele. Dati bucatelele cu un pic de faina si asezati-le peste aluat. La fel, rulati si puneti in forma. Asezati formele in acelasi loc caldut si lasati pana cand aluatul isi dubleaza aproape, iar, volumul.

Cozonac moldovenesc Radu Anton RomanCozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Incingeti, intre timp, cuptorul la 180 grade Celsius. Bateti oul intreg si ungeti cu el cozonacii. Bagati formele in cuptorul incins si lasati cam 45 de minute sau pana cand, daca intepati cu un pai, acesta iese curat. Iata cum arata cozonacul mare, cu stafide si cacao…

Cozonac moldovenesc Radu Anton Roman

…cel cu crema de ciocolata…

Cozonac moldovenesc Radu Anton Roman

… in fine, cel cu rahat. In cazul acestuia, aluatul cam moale a facut ca bucatelele de rahat sa “cada”. Sa nu va imaginati, insa, ca acest cozonac a fost “discriminat” si ocolit. Nici pomeneala! A disparut la fel de repede ca fratii lui :P.

Cozonac moldovenesc Radu Anton Roman

Calorii: 404 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Cozonac moldovenesc à la Radu Anton Roman”

  1. Amalia says:

    Cozonacul este placinta mea favorita. Arata foarta bine sper ca gusta foarte bun. Osa pun pe mama mea sa faca si ea dupa retea ta. Mama mea face si ea foarte rar rulada dospita cu nuca si mac. Sa ai un an fericit!

  2. Dino says:

    Si tie un An Nou cu fericire, sanatate si impliniri! Cat despre cozonac, te asigur ca are un gust foooarte bun. Si nu este chiar asa complicat de facut… Rabdare sa ai si timp :P. Succes si astept sa-mi spui cum v-a placut…

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11