Pentru masa de Revelion, dupa atata toba, piftie, carnati, sarmale si alte preparate din porc, nu ar strica sa pregatim ceva mai usor. Pastrand, evident, aerul festiv. Iar curcanul se potriveste de minune acestui scop. Vorbesc de un curcan intreg, umplut cu tot felul de “adaosuri” afumate si vegetale, cu ierburi si mirodenii, copt pe indelete in cuptor pana capata o crusta crocanta si imbietoare. Iar daca nu va puteti lipsi deloc de porc, atunci trebuie sa incercati aceasta varianta ce combina carnea frageda si gustoasa de curcan cu savoarea inconfundabila a unor carnati de porc :D. Simplu, dar deloc banal, mai ales ca “asortam” la sfarsit un sos cu vin si gem de merisor.
Magazinele sunt pline de curcani de toate dimensiunile. Curcani romanesti, hraniti cica sanatos. E adevarat ca “zburatoarele” inaripate americane prezinta avantajul “supapei” (au introdus un termometru special, al carui capat sare si va anunta cand este gata curcanul), dar putem compensa calculand singuri cat trebuie sa stea curcanul: cam 40 de minute pentru fiecare kilogram. Adica, daca are curcanul, dupa umplere, 5 kg, trebuie sa stea cam 200 de minute, adica 3 ore si 20 de minute. In functie de numarul de invitati, ajustati marimea “animalului” pe care-l cumparati, iar in functie de marimea lui, estimati cam cu cat timp inainte trebuie sa va apucati de pregatirea curcanului.
Ingredientele de mai jos sunt pentru un curcan de circa 4 kg, curcan care ajunge cu prisosinta de la 8-10 persoane in sus. Mai ales ca veti acompania friptura de curcan cu o garnitura (eu as sugera una de cartofi, poate va inspira ceva de AICI) si cu o salata. Reteta este adaptata dupa revista BBC Good Food.
Ingrediente:
– curcan intreg de 4 kg
– ceapa 5 buc. (540 g)
– carnati de porc 450 g
– radacina de telina 1/4 buc. (75 g)
– cimbru uscat 1 lingura cu varf
– dafin 3 foi
– salvie uscata 1 lingura
– unt 30 g
– vin alb sec 500 ml
– ulei 2 linguri
– pesmet 140 g
– ou 1 buc.
– bacon crud-uscat 16 feliute subtiri (100 g)
– praz 1 buc. (150 g)
– un cub supa de pui
– gem de merisor 2 lingurite cu varf (50 g)
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Pentru umplutura destinata curcanului: intr-o tigaie, puneti uleiul si caliti 2 cepe si prazul (taiate marunt, eventual cu tocatorul blenderului). Cand ceapa a devenit translucida, adaugati telina (maruntita, de asemenea) si salvia. Mai lasati vreo 3-4 minute, dupa care luati de pe foc si lasati sa se raceasca. Tocati marunt si carnatii si puneti-i intr-un castron. Amestecati-i cu legumele calite, pesmetul si oul. Adaugati un pic de sare si o jumatate de lingurita de piper macinat. Omogenizati.
Puneti deoparte 250 g de umplutura, iar din restul modelati 16 chiftelute lunguiete. Inveliti fiecare chifteluta intr-o feliuta de bacon si puneti-le intr-o tava (tapetata cu folie de aluminiu). Acoperiti tava cu folie si bagati-o in cuptor. Dupa 15 minute, indepartati folia si mai lasati circa 30 de minute, pana cand se rumeneste un pic baconul. Pregatiti curcanul: spalati-l bine, bine (inclusiv in interior, pentru a indeparta urmele de sange). Cu foarte mare grija, indepartati-i usor pielea de pe piept, fara a o rupe. Practic, creati ca un buzunar in care introduceti cele 250 g de umplutura, intr-un strat cat mai uniform cu putinta. Daca este nevoie, prindeti pielea cu niste scobitoare, pentru ca umplutura sa nu “scape”.
Taiati cele 3 cepe ramase in rondele de 1 cm grosime. Asezati o parte din rondele in tava sau vasul de Jena in care veti coace curcanul. Restul de ceapa introduceti-o in cavitatea “zburatoarei”. Asezati curcanul in vas si ungeti-l cu jumatate din unt. Presarati cimbrul peste curcan si inca un pic de piper. Puneti, pe langa curcan, dafinul si 300 ml de vin alb sec. Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si bagati in cuptor. Calculati cat timp trebuie sa stea curcanul (pentru 4 kg si 300 g, cam 170 de minute, adica aproape 3 ore). Cu 40-50 de minute inainte de expirarea timpului, indepartati folia si ungeti inca o data curcanul cu restul de unt. Cand a expirat timpul, iar curcanul este facut si frumos rumenit, scoateti-l pe un platou si puneti sosul strans in vasul de Jena intr-o tigaie. Pentru sosul cu merisor: completati zeama lasata de curcan cu restul de vin (200 ml), aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba cateva minute. Acum aveti doua variante: daca este suficient sos, puneti cubul concentrat direct. Daca nu este prea mult sos, faceti intai 200-300 ml de supa si turnati-o peste sos. Potriviti de sare si de piper si lasati sa fiarba inca vreo 5-6 minute, dupa care adaugati gemul de merisor.
Inconjurati curcanul cu chiftelutele in bacon. Serviti sosul ori strecurat, ori ca atare (cu bucatile de ceapa, adica).
Iata cum arata in sectiune curcanul nostru, iar sub pielea crocanta se poate observa stratul de umplutura. Credeti-ma, este delicios!
Calorii: cine mai sta sa le numere de sarbatori…
arata senzational! felicitari!
Multumesc mult, Alina. Sarbatori fericite in continuare si un An Nou excelent, cu sanatate si bucurii!