Terina de porc cu portocale si sos de mere

De Craciun, suntem obisnuiti sa avem pe masa tot felul de preparate din carne de porc: toba, caltabos, leber, sarmale, carnati, etc. Sunt mancaruri traditionale, foarte gustoase, dar si destul de greu de digerat, mai ales in cazul in care ati tinut postul Craciunului. Carnea de porc se poate regasi, insa, in meniul nostru de Craciun, si sub alte forme, mai sofisticate, si va garantez ca si cei mai pretentiosi musafiri vor fi incantati. O prima propunere de acest fel, v-am facut-o ieri, cu Placinta de Craciun care combina carnea de porc cu pieptul de pui si multe fructe deshidratate. Astazi, continui seria preparatelor de Craciun cu o irezistibila terina de porc cu ficatei de pui si portocala, servita cu un sos dulceag si parfumat de mere. Iar pentru ca rasfatul sa fie complet si gradul de sofisticare maxim, “aruncam” in compozitie si vreo doua linguri de Grand Marnier :P.

Produs al bucatariei frantuzesti, terina se aseamana pateului, doar ca are ingredientele in bucati, nu pasta. Terina se serveste, de obicei, rece sau la temperatura camerei, ca antreu sau aperitiv. In ceea ce priveste prepararea terinei de porc cu portocala, nu este nimic complicat, doar sa aveti in vedere ca trebuie sa stea cel putin 10 ore la frigider inainte de a fi taiata.

Ingrediente (pentru 10 portii):
– muschiulet de porc 1 buc. (350 g)
– carne tocata de porc 500 g
– ficatei de pui 200 g
– unt 25 g
– ceapa 1 buc. mare (135 g)
– telina 1 tija (40 g)
– usturoi 3 catei (15 g)
– lichior de portocale 2 linguri
– coaja de portocala rasa 1 lingurita
– mustar de Dijon cu boabe 2 linguri (40 g)
– suc de portocala 2 linguri
– oua 2 buc.
– smantana lichida 75 ml
– ulei de masline 2 linguri
– bacon crud-uscat 20 felii (300 g)
– sare, piper

Pentru sosul de mere:
– nectar de mere 250 ml
– mere 2 buc. (240 g)
– vin alb sec 75 ml
– miere 1 lingurita
– maizena 1 lingurita
– nucsoara 1 varf de lingurita

Terina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mere

Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Intr-o tigaie, incingeti untul si caliti ceapa si tija de telina (taiate marunt), precum si usturoiul trecut prin presa. Adaugati ficateii de pui, acoperiti tigaia si lasati vreo 4-5 minute (amestecand din cand in cand). Luati capacul si mai lasati cateva minute, pana cand ficateii sunt patrunsi. Adaugati lichiorul de portocala (Grand Marnier sau ce vreti si aveti), amestecati usor si luati de pe foc. Lasati sa se raceasca si pasati cu blenderul. Intr-o alta tigaie, pe foc potrivit, incingeti uleiul si rumeniti pe toate partile muschiuletul de porc, dat cu un pic de sare si de piper.

Terina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mereTerina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mere

Intr-un castron, amestecati ficateii pasati cu carnea tocata de porc si cele doua oua. Incorporati mustarul de Dijon, smantana, coaja rasa de portocala, cele doua linguri de suc de portocala si cate o jumatate de lingurita de sare si de piper macinat. Omogenizati bine, bine.

Terina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mereTerina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mere

Luati o tava de cozonac mai mica (sa fie cat mai aproape de lungimea muschiuletului de porc) si imbracati-i peretii in felii de bacon astfel: feliile trebuie sa se suprapuna pe fundul tavii si, in acelasi timp, sa atarne pe margini vreo 4-5 cm. Distribuiti in forma jumatate din compozitia de porc si ficatei. Asezati muschiuletul rumenit peste amestecul cu ficatei, iar peste el puneti restul de compozitie.

Terina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mereTerina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mere

Presati usor astfel incat amestecul de carne tocata si ficatei sa imbrace bine muschiuletul. Acoperiti compozitia cu feliile de bacon (capetele care atarna peste marginile tavii). Acoperiti cu o folie de aluminiu, asezati tava cu terina intr-o alta tava in care ati pus apa si bagati in cuptorul incins. Lasati o ora, verificand din cand in cand daca mai este apa in tava mare. Scoateti folia de aluminiu, cresteti temperatura la 190 grade Celsius si mai lasati 45-55 de minute sau pana cand baconul se rumeneste frumos. Intre timp, pregatiti sosul de mere: puneti, in tigaia in care ati rumenit muschiuletul de porc, nectarul de mere, merele curatate (de coaja, cotor si seminte) si taiate bucati. Presarati maizena si nucsoara, aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba, pe foc mic, vreo 10-15 minute. Nu uitati sa amestecati des pentru ca sosul sa nu se prinda!

Terina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mereTerina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mere

Raciti un pic si pasati cu blenderul. Gustati si, in functie de cat de dulce este sosul, puneti sau nu mierea. Cand terina s-a racit, bagati-o in frigider si lasati-o cel putin zece ore. Scoateti-o, apoi, din forma, pe un platou.

Terina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mereTerina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mere

Serviti-o taiata felii, eventual pe un pat de salata verde, alaturi de sosul de mere si de castraveciori acri.

Terina de porc cu ficatei de pui, portocale si sos de mere

Calorii: 216 kcal / 100 g (sau 374 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11