V-am ramas datoare, de sambata, cand v-am vorbit despre Electrolux Christmas Party, cu reteta de muffins cu lamaie si jeleu de capsune. Sunt niste prajiturele delicioase (spuneti-le briose sau cum vreti voi), care se fac destul de usor si se potrivesc perfect in Seria prajiturelelor de Craciun. Dulci si acrisoare in acelasi timp, parfumate si pufoase, dar cu “o inima” cremoasa de jeleu, muffins-urile vor fi o incantare si pentru cei mari si pentru cei mici. Cu atat mai mult daca le decorati intr-un mod atractiv. Eu, una, am optat, din ratiuni de timp (pentru ca trebuia sa ajung cu prajiturelele la Corbeanca), pentru o glazura din martipan colorat, dar puteti folosi si glazura de zahar sau fondant.
Apoi, pentru a face, asemenea mie, jeleul de capsune in casa (si, va garantez, merita efortul), trebuie sa incepeti pregatirile cu o seara inainte, astfel incat jeleul sa aiba timp sa se raceasca total si sa se inchege. Daca sunteti in criza de timp, merge insa si un gem de capsune facut anterior sau cumparat din magazin. Nu in ultimul rand, aveti grija sa aduceti ouale la temperatura camerei inainte de a va apuca de pregatirea prajiturelelor.
Evident ca dedic muffins-urile cu lamaie si jeleu de capsune Brandusei, care gazduieste, in aceasta luna, proiectul Dulce Romanie, initiat de Mihaela cu mai bine de un an in urma.
Ingrediente (pentru 18 buc.):
– oua 2 buc.
– zahar tos 100 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– lamai 2 buc.
– faina pentru cozonac 200 g
– praf de copt 1 lingurita
– bicarbonat de sodiu 1/2 lingurita
– sare un praf
– lapte integral 200 ml
– ulei 60 ml
Pentru jeleul de capsune:
– capsune 250 g
– pastaie de vanilie 1/2 buc.
– zahar pudra 30 g
– amidon 1/2 lingurita
Pentru jeleul de capsune, decongelati capsunele, daca este cazul. Pasati-le cu blenderul, dupa care dati-le printr-o sita deasa, astfel incat sa treaca doar pulpa, nu si samburii. Puneti piureul intr-o craticioara cu fund dublu, pe foc mic. Taiati jumatatea de pastaie de vanilie si, cu dosul unui cutit, scoateti semintele. Puneti-le peste piureul de capsune, impreuna cu zaharul pudra si coaja rasa de la o lamaie. Separat, dizolvati amidonul in doua linguri de apa si puneti-l peste piure. Puneti si doua linguri de suc de lamaie si lasati piureul de capsune sa fiarba incet, timp de 15-20 de minute. Atentie, amestecati foarte des pentru ca piureul sa nu se prinda pe fundul craticioarei! La finalul timpului, ar trebui sa aveti un jeleu ca o crema mai densa. Cand se va raci total, se va ingrosa (va fi ca un gem mai fluid).
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Separati albusurile de galbenusuri. Mixati galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar tos pana obtineti ca o spuma galbuie. Puneti esenta de vanilie si coaja de la cea de-a doua lamaie. Intr-un alt castronel, cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Intr-un ibricel, incalziti usor laptele si amestecati-l cu uleiul. Incepeti sa incorporati, treptat, in spuma de galbenusuri faina si laptele cu ulei.
Cu mixerul la viteza maxima, incepeti sa bateti albusurile cu un praf de sare. Cand ati obtinut o spuma batoasa, puneti o lingurita de suc de lamaie si incepeti sa incorporati zaharul tos ramas (cate o lingura o data), mixand in continuare. Cand ati terminat de pus zaharul, ar trebui sa aveti o spuma densa, foarte batoasa si lucioasa. Cu ajutorul unei spatule, incorporati o treime din bezea in compozitia cu faina si lapte, cu miscari lente. Procedati la fel si pentru restul de bezea. Asezati hartii de briose in tava de briose. Acum, aveti doua variante. Prima varianta: puneti cam o lingura de aluat in fiecare hartie, apoi o lingurita de jeleu de capsune in centru si imbracati intr-un alt strat de aluat (astfel, jeleul este inca de la inceput in centrul muffins-urilor, dar exista riscul ca briosele sa creasca mai putin). A doua varianta: puneti doar aluat in hartiile de briose, urmand ca jeleul sa fie pus dupa ce ati copt muffins-urile. Mai exact, dupa ce s-au racit briosele, cu varful unui cutit taiati ca un capacel. Scobiti un pic din miez, pentru a face un locas, iar in el puneti cate o lingurita de jeleu. Asezati capacelul deasupra si presati usor. Aceasta a doua varianta se preteaza in special daca acoperiti muffins-urile cu glazura. Indiferent de metoda aleasa, muffins-urile trebuie sa stea in cuptor 20-25 de minute sau pana cand trec testul scobitorii.
Eu am facut muffins-urile cu lamaie si jeleu in ambele metode prezentate, dar din ratiuni de timp nu am mai stat sa fac si poze. Pentru briosele dedicate copiilor, am ales metoda capacelului, iar deasupra am asezat un strat de martipan colorat si un pic de glazura colorata de zahar. Pentru imbracarea brioselor in martipan: framantati martipanul in mana pana capata consistenta potrivita; puneti doua picaturi de colorant alimentar si framantati foarte bine, spre omogenizare. Pe blatul de lucru presarat cu zahar pudra, intindeti martipanul intr-o foaie de 2-3 mm grosime si decupati discuri de marimea brioselor. Cu o pensula, ungeti suprafata brioselor cu un pic de jeleu si asezati discurile de martipan. Presati usor, astfel incat sa se lipeasca bine. Pentru ca glazura de zahar sa adere la martipan, ungeti un pic tot cu jeleu.
Calorii: Suficient de multe, dar macar de sarbatori sa ne rasfatam!
[…] si Muffins cu lamaie si jeleu de capsune […]