Am avut parte, aseara, de clipe minunate, pline de emotii, bucurii si surprize, intr-o atmosfera de poveste si in compania unor oameni deosebiti. A fost o petrecere de exceptie, si aniversara, si de Craciun, dar mai multe promit sa va povestesc maine :D. Acum, ma multumesc sa va dezvalui unul dintre cadourile dulci pregatite de Dino Gurmandino pentru acest moment special, cu speranta ca el a fost pe gustul destinatarilor: copiii dintr-unul din centrele de plasament din sectorul 5. Este vorba de niste mini-prajituri (ca sa nu le zic briose, termen care poate crea confuzie, dat fiind ca desemneaza doua preparate asemanatoare, dar totusi diferite – cupcakes si muffins) cu migdale, ciocolata si visine deshidratate. O combinatie delicioasa de dulce, amarui si acrisor, cu graunte de migdale si o glazura crocanta de zahar.
In cazul in care pregatiti reteta pentru adulti, este recomandat sa puneti, cu cateva zile inainte, visinele la macerat, in 3-4 linguri de vin rosu sec (de preferinta un Cabernet Sauvignon), astfel incat cupcakes-urile sa nu fie prea uscate. Altfel, puteti tine fructele intr-un sirop (chiar de visine). Daca nu ati pus dinainte fructele la macerat, puteti adauga in compozitia finala, o data cu fructele, 3 linguri de vin rosu. Apoi, puteti lasa prajiturelele nedecorate, dar isi pierd din farmec, dupa mine. Reteta este adaptata dupa revista BBC Good Food.
Micute, dragute si, eventual, frumos colorate, cupcakes-urile se potrivesc de minune in Seria prajiturelelor de Craciun. Le dedic, prin urmare, si Brandusei cu a sa Provocare a lunii decembrie, parte a proiectului Dulce Romanie, initiat de Mihaela.
Ingrediente (pentru 12 buc.):
– migdale, prajite si macinate 100 g
– ciocolata neagra 50 g
– unt (80% grasime) 145 g
– smantana (minimum 20% grasime) 100 g
– oua 3 buc. mari
– faina pentru cozonac 140 g
– zahar tos 140 g
– cacao neagra 5 linguri (40 g)
– praf de copt 1 lingurita
– visine deshidratate si macerate 85 g
Pentru decor:
– zahar pudra 250 g
– praf de budinca de vanilie 1 lingurita (10 g)
– foi dafin 12 buc.
– cirese confiate 6 buc.
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Luati o tava de briose (pentru 12 buc.) si ungeti locasurile cu un pic de unt. Taiati din hartia de copt benzi de 1 cm latime si asezati-le in fiecare din cele 12 adancituri ale tavii, sub forma de cruce (va vor fi de mare ajutor la extragerea cupcakes-urilor). Intr-un ibricel, puneti untul si ciocolata (bucatele). Lasati sa se topeasca si omogenizati. Cand s-a racit un pic, transferati intr-un castron si adaugati smantana si ouale batute.
Intr-un alt castron, cerneti faina si amestecati-o cu cele 140 g de zahar tos, cu migdalele macinate, praful de copt si cacaoa neagra. Incorporati, treptat, amestecul de faina si migdale in compozitia cu ciocolata si smantana.
Omogenizati si adaugati visinele macerate. Distribuiti compozitia in tava de briose (nu umpleti pana sus locasurile) si bagati in cuptorul incins.
Lasati circa 20 de minute (sau pana cand cupcakes-urile trec testul scobitorii). Lasati cupcakes-urile sa se raceasca total inainte de a le scoate din tava. Pentru glazura de zahar, amestecati zaharul pudra cu praful deĀ budinca si cu 2-3 linguri de apa. Trebuie sa obtineti o glazura omogena si potrivita ca densitate. Atentie, dat fiind ca se intareste destul de repede, nu o faceti decat in momentul in care vreti sa decorati mini-prajiturile!
Aveti doua variante pentru a glazura cupcakes-urile: fie le lasati normale, fie le intoarceti cu susul in jos, astfel incat sa aduca cu niste clopotei. Iata cum arata cupcakes-urile lasate in pozitia naturala…
… si cum arata intoarse. Daca optati pentru aceasta varianta, trebuie sa taiati un pic din varful bombat al cupcakes-urilor, astfel incat sa aiba stabilitate. Odata pusa (cu lingurita) glazura de zahar, asezati cate o jumatate de cireasa confiata (ideal, rosii sau verzi, dar eu nu am mai avut decat galbene). Langa ea, infigeti cate o foaie de dafin pudrata cu zahar. Lasati cupcakes-urile pret de vreo doua ore, sa li se intareasca bine glazura, inainte de a le servi.
Calorii: 435 kcal / 100 g.
[…] Biscuiti cu scortisoara si nucsoara Cupcakes cu migdale, ciocolata si visine […]