Mie imi plac bezelele atat de mult incat le-as pregati constant, tot timpul anului. Cum au insa, din pacate, cam multe calorii, incerc sa ma abtin si sa le pregatesc doar la ocazii mai speciale. Iar sarbatorile de Craciun si Anul Nou constituie, fara indoiala, ocazii speciale. Plus ca impuscati doi iepuri deodata: bezelele va dau posibilitatea sa folositi albusurile care va raman de la maioneza sau dulciurile de sezon (de la cozonac, dar si de la crema de vanilie pe care ati putea-o pregati pentru tortul de Revelion). Acestea fiind spuse, mi se pare fireasca introducerea acestor bezele in Seria prajiturelelor de Craciun. De altfel, daca va uitati mai cu atentie, si Bezelele marmorate cu cacao le-am “executat” si vi le-am propus tot de sarbatori :P.
Revenind la bezelele de fata, la combinatia “mortala” de bezea crocanta, fistic parfumat si ciocolata amaruie, nu cred ca este nevoie sa va imbii prea mult. Mai degraba, imi permit sa va semnalez ca trebuie consumate cu masura, dat fiind numarul maaaare de calorii. Cat despre preparare, nu ridica deloc probleme, atata timp cat tineti cont de sfaturile pentru obtinerea bezelei perfecte, incepand cu aducerea albusurilor la temperatura camerei. Mai multe sfaturi, gasiti AICI. Va mai spun ca, din ingredientele de mai jos, mi-au iesit cam 25 de bezele, avand in total circa 215 g.
Ingrediente:
– albusuri 3 buc. (de la oua mici, in total 105 g)
– zahar pudra 125 g
– un praf de sare
– suc de lamaie 1 lingurita
– fistic, prajit si curatat 30 g
– ciocolata (neagra sau cu lapte) 75 g
Incingeti cuptorul la cea mai de jos treapta. Cu ajutorul unui tocator (de la blender sau robot), sfaramati fisticul prajit si curatat. Puneti albusurile cu sarea, intr-un castron perfect uscat si degresat. Mixati, la viteza mare, pana obtineti o spuma batoasa. Adaugati sucul de lamaie si, mixand in continuare, zaharul. Cate o lingura o data, pana l-ati pus pe tot si ati obtinut o spuma densa, batoasa si lucioasa. Scoateti mixerul si, cu ajutorul unei spatule, incorporati fisticul macinat. Cu spritul, puneti bezelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dupa preferinta si imaginatie, puteti face spirale (ca mine), inimioare, stelute, braduti, etc. Bagati-le in cuptor si lasati-le 45-60 de minute sau pana cand s-au intarit la suprafata (timpul depinde si de cat de groase sunt bezelele). Opriti cuptorul si lasati tava inauntru, cu usa intredeschisa, pana cand se racesc total bezelele. Topiti ciocolata la bain-marie (sau la microunde, daca va este mai la indemana) si omogenizati-o.
Luati cate o bezea si scufundati-o in ciocolata. Puneti bezelele cu ciocolata inapoi in tava tapetata cu hartie de copt si lasati-le cateva ore, pana cand ciocolata s-a intarit si se desprind usor de hartie. Daca preferati, aveti si varianta de a lua cate doua bezele si a le lipi cu ciocolata. Pastrati bezelele intr-o cutie care se inchide ermetic.
Calorii: 530 kcal / 100 g (sau 45 kcal / buc.).
Ce bune trebuie sa fie astea cu fistic! si cu ciocolata! 🙂
Intr-adevar, sunt foarte bune. Imi pare rau, insa, ca nu am avut timpul si inspiratia sa le fac sa arate mai “de Craciun”… Dupa ce le-am facut, au inceput sa-mi vina ideile :(.
excelente bezele si super aromate! te pup
Daaaa… foarte bune. Pacat ca, asemenea multor lucruri delicioase, au multe calorii :(. Te pup si eu!