Biscuiti spirala si tabla de sah

Nu ai cum sa nu te indragostesti de biscuitii astia… Te hipnotizeaza prin jocul de culori, iti gadila narile prin aromele de vanilie si rom si iti desfata papilele gustative. Sunt crocanti, cand musti din ei, dar ti se topesc in gura. Vorba cuiva: “Astia nu-s buni, ca mananci in continuu”! Culmea este ca se fac si foarte usor. Am  zis “usor”, nu “rapid”, pentru ca dureaza pana intindeti foi din aluat, taiati benzi, suprapuneti, etc. Plus ca trebuie sa se odihneasca la rece. Dar, odata depasite aceste obstacole, cand veti privi tavile pline de biscuiti deliciosi, veti vedea ca merita. Iar Mos Nicolae si Mos Craciun vor fi placut impresionati si vor lasa mai multe daruri in ghetute si sub brad :P.

Biscuitii bicolori, cu vanilie, rom si cacao continua Seria prajiturelelor de Craciun si, totodata, se incadreaza de minune in proiectul Dulce Romanie, creat de Mihaela in urma cu mai bine de un an. Provocarea lunii decembrie a fost lansata de Brandusa, iar mai multe detalii gasiti pe Retete de suflet. Va mai spun, referitor la pregatirea biscuitilor, ca untul trebuie sa fie rece (de la frigider) si ca, din ingredientele de mai jos, ies cam 25 de table de sah si vreo 50 de spirale (540 g de biscuiti).

Ingrediente:
– faina 250 g
– praf de copt 1 pliculet (10 g)
– zahar pudra 165 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– esenta de rom 1,5 fiole
– oua 2 buc.
– unt (80% grasime) 125 g
– cacao neagra 20 g
– lapte 1 lingura
– un praf de sare

Biscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si rom

Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu 150 g de zahar pudra, zaharul vanilinat, praful de sare si praful de copt. Amestecati si puneti esenta de rom si un ou. Omogenizati cu o parte din faina, dupa care adaugati untul rece, taiat bucatele. Framantati si adaugati doua-trei linguri de apa rece, cat este necesar pentru a obtine un aluat omogen, deloc lipicios.

Biscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si romBiscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si rom

Impartiti aluatul in doua. Intr-un castronel, puneti restul de zahar pudra (15 g), cacaoa si lingura de lapte. Omogenizati si amestecati aceasta compozitie cu o parte de aluat. Acum, aveti o parte de aluat alba si una neagra. Impartiti fiecare parte in doua. Luati o parte alba si, pe o folie de aluminiu, intindeti-o intr-o foaie dreptunghiulara, cam de 2 mm grosime. Procedati la fel, pe o alta folie, cu o parte de aluat cu cacao. Atentie, cele doua foi sa aiba cam aceleasi dimensiuni!

Biscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si romBiscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si rom

Ajutandu-va de folie, suprapuneti foaia neagra peste cea alba. Tot cu ajutorul foliei de aluminiu, rulati strans, pana obtineti un rulou. Infasurati-l in folie si bagati-l la frigider.

Biscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si romBiscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si rom

Luati a doua bucata de aluat alb si, tot pe folie, intindeti o foaie dreptunghiulara mai groasa (cam 5 mm), cu latimea de maximum 12 cm. Impartiti foaia in 6 benzi egale (fiecare banda ar trebui sa aiba o latime de 1,5-2 cm). Procedati la fel cu aluatul negru. Aveti, acum, 6 benzi albe si 6 benzi negre. Pe o alta folie, asezati o banda alba, una neagra, una alba. Luati oul ramas si separati albusul de galbenus. Bateti usor albusul cu o furculita. Cu o pensula, ungeti cu albus cele trei benzi. Pentru al doilea rand, schimbati ordinea: peste banda alba suprapuneti una neagra si viceversa. Ungeti iar cu albus de ou si treceti la urmatorul strat. Procedati asa pana terminati benzile (veti avea 4 straturi). Impachetati “lingoul” in folie si bagati-l la frigider. Calupurile de aluat trebuie sa stea cel putin doua ore la frigider dar, in functie de program si preferinte, il puteti lasa o zi, chiar doua.

Biscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si romBiscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si rom

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Tapetati doua tavi cu hartie de copt. Scoateti “lingoul” din frigider si din folie si taiati (cu un cutit bine ascutit) felii de 1 cm grosime. Asezati-le in tava, distantate. Bagati in cuptorul incins si lasati-le 12-14 minute. Atentie, cand ii scoateti, biscuitii sunt un pic moi, dar se intaresc cand se racesc! Procedati la fel cu ruloul: felii de 1 cm, puse in tava tapetata, se baga in cuptor.

Biscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si romBiscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si rom

Biscuitii se pastreaza mai multe zile intr-o cutie inchisa ermetic.

Biscuiti spirala si tabla de sah, cu vanilie, cacao si rom

Calorii: 495 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Biscuiti spirala si tabla de sah”

  1. Dracu says:

    Femeie, mi-ai stricat dupa-amiaza cu prajitura ta de cacat!!!
    Cum mama naibii sa pui untul rece, ca se fac numai cocoloase, d……………. ca m-am luat dupa reteta ta si mi-am dat seama prea tarziu ca e un cacat de reteta, ca nu poti pune untul rece!

    Pupici!

  2. Dino says:

    Domnule Dracu, sa le luam in ordine: 1. Invata minimum de notiuni despre prepararea aluaturilor si dupa aceea emite pareri despre o reteta. 2. Invata sa te porti si sa vorbesti, sa ii respecti pe ceilalti, chiar daca ai impresia ca esti atotstiutor. Nu este nimeni obligat sa-ti suporte injuriile (de aceea, ti-am editat comentariul) si nici prostia. Fara pupici ca nu ne tragem de sireturi!

  3. […] Andreea si “Gurmandino” ne-au adus  Turta dulce cu miere si glazura regala Biscuiti spirala si tabla de sah         Cornulete cu rahat       Sablés cu portocala   […]

  4. Mara says:

    Minunate,aceste fursecuri!Am repetat reteta.Perfect!
    multumesc!
    Saarbatori fericite!

  5. Dino says:

    @ Mara, ma bucur mult ca ti-au placut biscuitii. Sarbatori linistite si fericite si tie! Toate cele bune!

  6. anca says:

    Buna! pare interesanta reteta!poate imi va lua mai mult timp(nefiind profesionista),dar acum in vacanta de 1 saptamana(cand nu mai predau)voi incerca negresit!sper sa reusesc,fiindca sunt constienta ca ,daca nu vor fi reusiti(de mine),cel putin vor fi BISCUITI ADEVARATI.Va tin la curent cu “isparava” mea.Oricum multumesc!

  7. Dino says:

    @ Anca, spor la pregatiri! Nu cred ca ai de ce sa-ti faci probleme. Daca respecti etapele si timpii de stat la rece, nu are cum sa nu-ti iasa. Astept cu nerabdare sa-mi spui daca ti-au placut :).

  8. Stefana says:

    As avea doua observatii:
    – in prepararea aluatului apar 2 linguri de apa rece ( care nu-s in reteta)
    – daca vad cum omogenizati un ou cu 400 de grame praf ( faina+ zahar) imi scot virtual palaria. Precizati undeva la pregatire ca omogenizati doar cu o parte din faina. Si restul? Eu as amesteca mai intai untul rece cu zaharul si oul si la urma faina.

  9. Dino says:

    @ Stefana, multumesc pentru observatii, dar nu este niciun mister sau nicio greseala. Apa nu apare la lista de ingrediente, pentru ca nu este un ingredient pe care sa-l cumperi, il ai pur si simplu in casa. Cat despre omogenizare, scrie clar ca se amesteca oul cu o parte din faina (cea de pe langa ou), dupa care totul se omogenizeaza cand pui untul si, apoi, apa rece. Daca vrei sa schimbi ordinea, nu te opreste nimeni. Spor la pregatiri!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11