A trecut Sf. Andrei, a trecut si 1 Decembrie si intram in linie dreapta pentru Mos Nicolae. Iar Mos Nicolae deschide sezonul sarbatorilor de iarna, atat de asteptate de cei mici, dar si de cei mari. Brad frumos impodobit, colinde, miros de cozonac si alte bunatati dulci imbietoare… hmmm, de-abia astept. Dar, pentru ca mosii sa poposeasca si pe la noi, incarcati cu daruri, se spune ca este bine sa-i intampinam cu prajiturele si lapte. Si avem de unde alege la capitolul prajiturele de Craciun… biscuitei cu tot felul de arome, muffinuri si cupcakes, bezele trase in ciocolata, etc. Pentru a va oferi voua, celor care treceti “pragul” acestui blog, posibilitatea de a alege si de a va pregati cum se cuvine pentru intampinarea mosilor, inaugurez Seria prajiturelelor de Craciun. Zece retete de dulciuri potrivite pentru aceasta perioada, pentru toate gusturile :).
Si ce mod mai bun de a incepe decat cu o reteta de turta dulce, parfumata cu scortisoara, cuisoare si nucsoara, in diferite forme si decorata cu glazura colorata de zahar?! Cu siguranta, copiii vor fi incantati si, la o adica, ii puteti chiar coopta la decorarea prajiturelelor :P. Ambalata frumos, turta dulce poate constitui si un fermecator cadou dulce. Mai ales ca se poate pastra foarte bine mai multe zile in sir, intr-o cutie inchisa ermetic. Puteti lasa turta dulce si neglazurata sau ii puteti face o glazura simpla, doar din zahar pudra si apa, daca nu vreti sa riscati cu glazura regala, care presupune, in mod traditional, albus crud. Va mai spun doar ca, din cantitatile de mai jos, va ies 20-30 de prajiturele, in functie de cat de mari le faceti. Sa tineti cont ca ideal este sa pregatim turta dulce cu ceva timp inainte de Craciun, pentru ca are nevoie de cateva zile pentru a se fragezi.
P.S. Turta dulce de astazi, dar si alte prajiturele din cele care urmeaza, se potrivesc de minune cu provocarea lunii decembrie din proiectul “Dulce Romanie”, proiect initiat de Mihaela si gazduit, in aceasta luna, de Brandusa, autoarea “Retetelor de suflet“.
Ingrediente:
– faina 250 g
– miere 100 g
– zahar pudra 50 g
– sare un varf de lingurita
– unt (80% grasime) 25 g
– ou 1 buc.
– scortisoara macinata 1 lingurita rasa
– cuisoare 2 buc.
– nucsoara macinata 1/2 lingurita rasa
– esenta de rom 1/2 fiola
– esenta de migdale 2-3 picaturi
– praf de copt 1 pliculet
Pentru glazura regala (royal icing):
– zahar pudra 200 g
– suc de lamaie 1 lingurita
– albus 1 buc.
Intr-un ibricel, puneti mierea, cele 50 g zahar pudra si untul. La foc mic, amestecati pana cand se topesc zaharul si untul si obtineti o compozitie omogena. Lasati sa se raceasca. Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu praful de copt, praful de sare, scortisoara si nucsoara macinate. Macinati si cuisoarele si puneti-le peste.
Turnati amestecul de miere si unt si incepeti sa framantati. Puneti si oul si esentele de rom si migdale. Framantati pana obtineti un aluat omogen, care nu se mai lipeste nici de maini, nici de peretii castronului. Lasati sa se odihneasca un pic, la rece. Intre timp, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si tapetati doua tavi de aragaz cu hartie de copt.
Intindeti aluatul, pe blatul de lucru presarat cu un pic de faina, pana obtineti o foaie cu grosimea uniforma de 1 cm. Decupati in foaie ce forme doriti: braduti, stelute, omuleti, inimioare, semilune, etc. Puneti prajiturelele in tava, lasand loc intre ele. Bagati-le in cuptorul incins si lasati 12-15 minute. Atentie, nu lasati prea mult turta dulce in cuptor pentru ca se usuca excesiv si se intareste! Lasati prajiturelele sa se raceasca.
Pentru glazura regala, puneti zaharul pudra intr-un castronel si amestecati-l cu sucul de lamaie si cu albusul. Amestecati foarte bine (manual sau cu robotul), pana cand obtineti o glazura perfect omogena, lucioasa si potrivita ca densitate (sa nu fie nici prea moale, pentru ca va curge de pe turta dulce, dar nici prea tare, pentru a putea fi pusa cu spritul sau cornetul. Atentie, odata facuta glazura, trebuie sa va miscati repede cu decorarea, pentru ca se intareste rapid glazura! Eventual, dupa ce puneti in cornet sau sprit, acoperiti castronul cu restul de glazura cu un prosop umed sau folie de plastic. Dupa plac, puteti lasa glazura alba sau o puteti colora in rosu, verde, galben (folosind, evident, coloranti alimentari). Dupa ce glazurati turta dulce, lasati prajiturelele pe un gratar pana cand se intareste glazura.
Iata cum am ornat eu turta dulce…
…fiecare prajiturica are alt desen (deh, asa e cand le pictezi manual :P).
Calorii: 403 kcal / 100 g.
Buna Dino ! Acum am citit reteta ta pentru turta dulce cu miere si glazura regala si am o intrebare…la ingrediente se pun doar 25 g de unt (80% grasime) sau 250 g de unt? Chiar imi doresc sa incerc aceasta retata si sa fac turta dulce de Craciun, turta dulce fiind preferata mea. Cu speranta ca imi vei raspunde la aceasta intrebare, iti multumesc anticipat.
Buna, Adriana :). Sa stii ca mereu raspund intrebarilor cititorilor, cat pot de repede. Acum, revenind la intrebare, sunt doar 25 grame de unt! Spor la pregatiri si astept, cu nerabdare, sa-mi spui cum ti-a iesit :). Aaaa, sa nu uit: turta dulce devine mai frageda pe masura ce sta, asa ca sa nu te mire daca imediat cum o scoti din cuptor este crocanta, iar apoi devine tot mai frageda.
[…] ne-au adus Braduti cu ghimbir Andreea si “Gurmandino” ne-au adus Turta dulce cu miere si glazura regala Biscuiti spirala si tabla de sah Cornulete cu rahat […]