
Anul acesta, ziua de nume a picat cam prost pentru mine… miercurea si intr-o saptamana foarte aglomerata. Basca faptul ca nici macar de 1 Decembrie nu am liber si ca voi lucra si duminica… ca, deh, asa este la patron :(. Chiar si asa, am zis sa nu treaca Sf. Andrei chiar fara sa pregatesc niciun desert un pic mai special, asa ca am executat, pe fuga, aseara, dupa ce am ajuns de la serviciu, un tortulet. L-am mai facut in trecut, dar nu am avut atunci ocazia sa-l pozez sau sa-l gust, pentru ca l-am daruit cuiva. Asa ca l-am facut inca o data. Cum am executat iar totul pe fuga, nu mi-am mai batut insa capul cu ornarea tortului. Despre gust, pot sa va spun, insa, ca este foooarte bun. La urma, urmei, ce ar putea sa nu placa la combinatia de bezea, alune de padure, ciocolata si mascarpone, nu :P?.
Sursa de inspiratie pentru aceasta reteta este revista BBC Good Food. Va mai spun ca eu am facut, din cantitatile mentionate, un tortulet de 18 cm diametru si circa 900 de grame si ca, la fel ca la orice desert ce presupune bezea, trebuie sa tineti seama de anumite lucruri: incepand cu aducerea albusurilor la temperatura camerei si continuand cu mixarea lor intr-un bol perfect degresat si uscat. Mai multe sugestii pentru obtinerea unei bezele perfecte gasiti AICI. Aaaa, sa nu uit: deoarece bezeaua are tendinta sa se inmoaie daca este pastrata prea mult in frigider (mai ales in contact cu crema), este indicat sa calculati dimensiunea tortuletului astfel incat sa se manance o data. Iar portia nu trebuie sa fie prea mare din cauza numarului considerabil de calorii :(.
P.S. La Multi Ani tuturor celor care au numele de Andreea sau Andrei!
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– albusuri 5 buc. (200 g)
– alune de padure, decojite si prajite 150 g
– zahar tos 240 g
– otet din vin alb 1 lingura
– ciocolata neagra (72% cacao) 100 g
– smantana neindulcita pentru frisca 140 ml
– mascarpone 250 g
– sare un praf
Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Tapetati doua forme de tort (cu perete detasabil), de 18 cm diametru, cu folie de aluminiu. Pulverizati un pic de ulei pe folie. Cu ajutorul tocatorului de la blender sau robot, macinati alunele de padure cu un pic de zahar. Bateti albusurile, cu un pic de sare, pana cand obtineti o spuma aerata. Incepeti sa puneti zaharul, cate o lingura o data, mixand in continuare la turatie maxima. Cand ati terminat de pus zaharul, ar trebui sa aveti o spuma batoasa, densa si lucioasa. Puneti otetul, mixati inca doua-trei secunde si opriti mixerul.
Cu ajutorul unei spatule si cu miscari lente, incorporati alunele macinate in bezea. Distribuiti bezeaua in cele doua forme si bagati-le in cuptorul incins. Lasati-le 35-40 de minute sau pana cand bezeaua s-a intarit usor la suprafata. Opriti focul si lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa. Intre timp, puneti intr-o craticioara smantana neindulcita si ciocolata neagra (rupta in bucatele). Pe foc mic, amestecati pana cand ciocolata se topeste si obtineti o compozitie omogena. Lasati-o sa se raceasca (veti observa ca se intareste si se transforma intr-o crema).
Puneti mascarponele intr-un castron si omogenizati-l un pic cu mixerul. Incorporati, treptat, amestecul de smantana si ciocolata. Cand blaturile de bezea s-au racit, scoateti-le din folie. Asezati unul din blaturi pe un platou sau o farfurie intinsa mai mare si puneti un pic mai mult de jumatate din crema de mascarpone si ciocolata.
Puneti al doilea blat si restul de crema. Daca aveti timp si rabdare, puteti imbraca tortul in crema, dupa care-l puteti decora dupa plac. Eu l-am lasat ca atare si am ras doar un pic de ciocolata deasupra. Puteti servi tortul imediat sau il puteti pastra cateva ore la frigider. Atentie, insa, bezeaua are tendinta sa se inmoaie in frigider!
Calorii: 436 kcal / 100 g.
LA MULTI ANI! draga Andreea si multumesc pentru retetele minunate pe care le imparti cu noi. Blogul tau a devenit cartea mea de bucate preferata.
Multumesc mult, Mariana. Cuvintele tale frumoase constituie cel mai frumos cadou pe care l-as fi putut primi de la “cititorii” mei :). Multumesc inca o data!