Dupa ce am facut o “vizita” rapida prin Grecia, cu Placinta cu spanac si branza feta pregatita in weekend, am “sarit” ieri in “tara trifoiului” cu doua preparate foarte interesante si gustoase: aripioare marinate in whiskey, sos de soia si ghimbir si, respectiv, colcannon, un fel de piure de cartofi indulcit insa cu varza calita cu praz. Pe taramurile irlandeze, se pune in colcannon, in mod traditional, varza furajera, dar merge foarte bine si cu varza alba. Vi se poate parea ciudata alaturarea cartofi-varza, dar merita sa-i acordati o sansa. Va garantez ca veti fi surprinsi placut de rezultat! Iar ca detaliu amuzant, va mai spun ca este asa de indragit in Irlanda colcannon-ul incat are si un cantec dedicat, cunoscut si sub numele “The Skillet Pot”.
Daca doriti sa fie preparatul mai consistent, puteti adauga ceva bacon sau sunca. Eu am preferat insa varianta simpla, deoarece vroiam sa servesc piureul langa aripioarele sus-mentionate (gasiti AICI reteta pentru delicioasele “zburatoare”).
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– cartofi 1,3 kg
– varza 1/2 buc. mare (700 g)
– praz 2 buc. (125 g)
– ceapa verde 3 buc. (60 g)
– lapte 200 ml
– unt 90 g
– sare
Puneti la fiert cartofii, curatati si taiati cuburi (cat de cat egale), in mai multa apa rece. Intr-o tigaie mare, topiti si incingeti 40 g de unt. Caliti un pic prazul si ceapa verde (taiate rondele). Adaugati varza (taiata fideluta subtire), frecata in prealabil cu un pic de sare. Amestecati si lasati sa se inmoaie un pic, la foc mic, cu tigaia acoperita. Cand varza s-a inmuiat, luati capacul si caliti varza (trebuie sa se patrunda, dar sa ramana un pic crocanta). Nu uitati sa amestecati des pentru ca varza are prostul obicei sa se rumeneasca repede pe fundul tigaii.
Cand au fiert cartofii, scurgeti-i de apa. Puneti-i inapoi in oala si sfaramati-i, turnand treptat laptele. Puneti 30 g de unt si omogenizati. Adaugati varza calita, amestecati si potriviti de sare.
Serviti piureul imediat, punand peste el, in fiecare farfurie, cate un strop de unt (din cele 20 g ramase). Presarati, eventual, un pic de patrunjel verde.
Calorii: 103 kcal / 100 g.
eu cunosc varinta spaniola mai exact catalana a acestui fel delicios-trinchado de patatas (trinxat in Pirineii cataluniei unde s-a nascut).Intr-o cratita se fierb impreuna cartofii si varza pana sunt aproape gata,iar intr-o tigaie separata se prajeste in putin ulei sunculita bacon sau jambon,ce preferati sau aveti la indemana. apoi sunculita se pune peste cartofi se amesteca bine-bine. cum cartofii sunt aproape fierti se vor sfarama singuri dar nu de tot ca la piure.se potriveste de sare si piper.unul sau doi catei de uturoi taiati felite se mai lasa putin pe foc sa se imbratiseze gusturile si…POFTA BUNA ;).Mie mi se pare absolut fermecatoare combinatia de cartofi cu varza!
Melinda, suna foarte bine si varianta spaniola pe care ne-ai descris-o. Si, la fel, se face simplu si usor. Multumesc pentru sugestie :).
[…] verde, Piure de cartofi cu sos pesto, Piure de cartofi cu lapte batut, usturoi si patrunjel, Piure irlandez cu varza si praz si, respectiv, Piure de cartofi cu morcov. Astazi, este randul unui piure cu telina (radacina si […]