Iar m-am trezit ca mi-au ramas multe albusuri, in special dupa Tortul mille-feuille impletit. De data aceasta, nu le-am congelat, ci le-am folosit pentru pregatirea a doua deserturi: checul de fata, cu lamaie si migdale, si un fel de tortulet cu blaturi din bezea si alune si crema de mascarpone cu ciocolata. Suna bine, nu-i asa? Incep prin a va prezenta checul, care se pregateste foarte usor si repede. Mai multe idei de utilizare a albusurilor care va raman de la creme sau maioneza gasiti AICI.
In ceea ce priveste pregatirea propriu-zisa, trebuie facute cateva precizari. Prima se refera la unt, care trebuie sa aiba un continut mare de grasime (de la 80% in sus, pentru a avea cat mai putina apa) si sa fie adus la temperatura camerei. A doua priveste migdalele, pe care le puteti inlocui, dupa placul inimii, cu nuci, alune de padure sau chiar fistic (decojite, evident). Daca folositi migdale, le puteti lasa cu pielita maronie (cum le-am lasat eu) sau le puteti curata usor dupa ce le-ati lasat unul-doua minute in apa fierbinte. In fine, a treia precizare se refera la dimensiunile tavii de chec folosite de mine: 24 x 12 cm.
Ingrediente:
– albusuri 4 buc.
– unt (80% grasime) 80 g
– zahar pudra 150 g
– faina 75 g
– lamaie 1 buc.
– migdale 20 buc. (30 g)
– un praf de sare
– praf de copt 1 lingurita rasa
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Ungeti o tava mica de chec cu unt si pudrati-o cu faina. Intr-un castron, puneti restul de unt (cubulete) si jumatate din zaharul pudra. Mixati pana obtineti ca o crema. Adaugati faina cernuta si omogenizati. Puneti treptat, mixand in continuu, sucul de la lamaie (mai putin o lingura) si coaja rasa. Omogenizati.
Intr-un castron perfect degresat si uscat, bateti albusurile cu un pic de sare. Adaugati sucul de lamaie pastrat si, cand ati obtinut o spuma batoasa, puneti treptat zaharul pudra ramas. Mixati pana cand obtineti o spuma densa si lucioasa. Incorporati treptat bezeaua, cu o spatula si miscari lente, in amestecul de unt, zahar si faina. Alegeti 10 migdale, iar pe restul macinati-le si incorporati-le in aluat.
Puneti aluatul in tava unsa cu unt, iar deasupra asezati migdalele. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 30 de minute sau pana cand checul trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Scoateti checul din tava doar dupa ce s-a racit aproape total. Taiati-l cu un cutit bine ascutit.
Calorii: 347 kcal / 100 g.
hei, eu am pus mirinda limonetto, ca era cam singura chestie pe care o aveam prin casa si mi-era lene sa ies sa cumpar lamai… :))) vreau sa-ti zic ca a iesit delicios si asa. felicitari pt reteta!
Multumesc mult, Ioana! Ma bucur mult ca ti-a placut checul :D. O zi minunata in continuare!