
Tot “rasfoind” eu blogul, mi-am dat seama ca lipseste o reteta de baza din bucataria romaneasca: iahnia de fasole. Si nu pentru ca ar lipsi de pe masa noastra, pentru ca macar de doua-trei ori pe an tot o pregatesc, ci pur si simplu nu am pozat-o. Cred ca, undeva, in subconstient, a existat si gandul ca reteta este foarte cunoscuta, asa ca nu mai merita a fi prezentata. Apoi, m-am gandit ca nu strica sa fie si ea prinsa in aceasta carte virtuala, astfel ca i-am facut si niste poze la ultima “executare”. Cum noua ne plac mult coastele afumate, cu ele am imbogatit fasolea, dar puteti pune si ciolan afumat sau niste carnati buni. In primul caz, tratati ciolanul ca pe coaste (adica, trebuie sa-l puneti la fiert cu fasolea, inca de la inceput). In cazul carnatilor, aveti doua variante: ii puneti impreuna cu ceapa sau faceti fasolea simpla si puneti carnatii, prajiti separat, peste fasole, direct in farfurie. Orice ati alege, fiind vorba de fasole uscata, sa nu uitati ca trebuie sa o lasati la inmuiat, ideal de cu seara.
Celor care tin postul Craciunului, le cer scuze anticipat pentru toate “tentatiile” de dulce pe care le voi posta in aceasta perioada, dat fiind ca noi nu tinem post. Ca o palida revansa, pentru cei care respecta postul am strans laolalta Idei pentru un post gustos (sau pot accesa sectiunea special creata din meniul din dreapta – Retete post sau adaptabile pentru post). In ambele cazuri, vor gasi atat mancaruri de post, cat si mancaruri care pot fi usor adaptate pentru perioada postului.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– fasole uscata 450 g
– coaste afumate 800 g
– ceapa 2 buc. medii (180 g)
– ulei de floarea-soarelui 2 linguri
– bulion 2 linguri (80 g)
– dafin 2 foi
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– tarhon uscat 1 lingurita cu varf
– sare, piper boabe
Fasolea, din care ati ales eventualele impuritati, se pune la inmuiat in apa calduta. A doua zi, se scurge apa si se pune fasolea la fiert, intr-o oala, cu apa rece cat sa o acopere. Cand a inceput sa fiarba, la foc mic, se scurge iar apa. Fasolea se pune iar la fiert, dar cu apa fierbinte, de data aceasta. Dupa ce mai efectuati de vreo doua ori operatiunea de inlocuire a apei, se pune fasolea impreuna cu coastele taiate. Se acopera cu apa fierbinte (sa nu fie mai mult de un deget peste fasole si coaste). Se lasa sa fiarba, la foc mic, vreo ora – o ora si jumatate, pana cand fasolea este fiarta aproape de tot. Intr-o cratita, puneti la incins uleiul si caliti ceapa (feliute).
Puneti peste ceapa calita fasolea si coastele, cu tot cu apa ramasa (cantitatea ei a scazut considerabil in timpul fierberii). Puneti dafinul, cimbrul, tarhonul, bulionul si cateva boabe de piper negru. Aduceti la punctul de fierbere, potriviti de sare si lasati sa mai fiarba, inabusit, vreo 30 de minute, timp in care zeama scade si mai mult, transformandu-se intr-un sos. Daca nu vreti pe aragaz, puteti sa puneti iahnia sa scada in cuptor, la foc mic spre mediu, timp de vreo 45-60 de minute (verificand sa nu ramana fara zeama).
Serviti iahnia fierbinte, cu paine pe vatra si, eventual, muraturi.
Calorii: 167 kcal / 100 g.