Am auzit multe persoane carora le place la nebunie ciorba de burta, dar evita sa o pregateasca acasa. Ba ca se face greu, ba ca dureaza mult, ba ca miroase in bucatarie, ba ca “nu iese ca la restaurant”. Nu zic ca nu exista un sambure de adevar in toate acestea, dar putem incerca sa minimizam factorii “adversi”. De pilda, primele trei inconveniente mentionate – dificultate, durata si miros – se pot inlatura aproape in totalitate daca luam o burta de vita deja curatata si prefiarta. Mai mult, daca vrem sa scapam si mai usor, o luam si gata taiata, fideluta. Burta de acest fel nu miroase aproape deloc si se fierbe cam in 45-60 de minute. E drept insa ca este, parca, mai buna burta intreaga, mai ales ca o poti taia fideluta cat de gros vrei. Burta necuratata, recunosc, nu am luat niciodata. Sincer, nu vad de ce as tine sa ma chinuiesc frecand-o cu malai, sare, etc. Prin urmare, va recomand si voua sa cumparati o burta curatata si prefiarta; o gasiti congelata, in magazine. Cat despre impresia ca, orice ai face, este mai buna ciorba de restaurant, partial este adevarat. Nu degeaba se spune despre unele feluri de mancare ca sunt mai bune la popota. Adica, cu cat este mai mare cantitatea, cu atat este mai bun gustul :).
Si, daca tot suntem la “demolat” impresii, trebuie spus ca si la alte popoare intalnim supe sau ciorbe din burta de vita. Variante acrite cu otet sau suc de lamaie intalnim in Bulgaria, Turcia, Grecia si Serbia. Croatii au, in schimb, “spek fileki”, un fel de supa cu burta fideluta si bacon, in care se pun si rosii si care se serveste cu branza rasa. Tot neacrita si tot cu branza rasa este si “flaki”-ul polonez, o supa care seamana bine, din punctul de vedere al ingredientelor, cu ciorba de burta romaneasca, doar ca mai contine nucsoara, ghimbir si maghiran.
Spunandu-va doar ca, pentru cei carora le displace ideea de burta de vita, exista solutia Ciorbei radautene (foarte asemanatoare la gust, dar cu pui!), va prezint varianta mea de ciorba de burta. Nu am pretentia ca este reteta perfecta si ca nu ar mai fi loc de imbunatatiri, dar o fac de ani buni si, va pot spune, ca s-a bucurat de fiecare data de acelasi succes.
Ingrediente (pentru 12 portii):
– burta prefiarta 2 pungi (a cate 900 g)
– oase vita 2 buc. (900 g)
– ceapa 3 buc. mari (315 g)
– morcov 3 buc. (230 g)
– radacina de patrunjel 2-3 buc. (90 g)
– telina (radacina sau tije) 150 g
– usturoi 1 capatana
– galbenusuri 4 buc.
– smantana (minimum 20% grasime) 400 g
– sare, piper boabe
– dafin 3 foi
– otet dupa gust
Puneti 4,5 l de apa, la fiert, intr-o oala mare. Cand clocoteste apa, puneti oasele de vita (spalate, evident). Spumuiti de trei-patru ori sau pana cand nu se mai formeaza spuma deasupra. Dati focul mic si lasati sa fiarba cel putin o ora (timp in care oasele cu maduva si zgarciuri dau un gust foarte bun supei). Puneti telina, morcovul, radacina de patrunjel si ceapa (curatate, spalate si taiate in bucati mari sau doar in jumatate).
Puneti si burta de vita fideluta (fiind prefiarta, nu trebuie pusa de la inceput, o data cu oasele!), decongelata, spalata si scursa. Adaugati foile de dafin si cateva boabe de piper. Lasati sa fiarba, tot la foc mic, vreo 45-60 de minute sau pana cand este burta de vita fiarta (orientati-va si dupa timpul de fierbere indicat pe punga pentru burta de vita). Opriti focul si extrageti oasele de vita din oala. Cu ajutorul unui polonic si al unei strecuratori, separati legumele si burta de supa in care au fiert. Treceti de doua ori prin sita (eventual, a doua oara, printr-o sita deasa), astfel incat sa ramana zeama limpede. Alegeti fideluta de burta dintre legume si puneti-o inapoi in supa (daca nu aveti burta deja taiata, este mai usor sa o separati de legume, dar va trebui, in aceasta etapa, sa o taiati voi!). Curatati carnea de pe oasele fierte, taiati-o bucati si puneti-o peste burta. Acum, in privinta legumelor aveti doua variante: le aruncati (pe ideea, unora, ca sunt impregnate cu gustul de burta) sau le pasati cu blenderul si le puneti inapoi. Eu prefer ultima varianta, pentru ca mi se pare ca legumele dau un plus de gust ciorbei.
Aduceti iar ciorba la punctul de fierbere. Curatati usturoiul si treceti-l prin presa. Puneti-l intr-o strecuratoare fina si turnati peste el mai multe polonice de zeama fierbinte (isi va lasa toata aroma in ciorba). Intr-un castron, puneti smantana, galbenusurile si o lingurita de sare. Omogenizati. Luati cu un polonic putina zeama din oala si puneti peste smantana, amestecand continuu. Continuati operatiunea cu polonicul pana cand amestecul din castron a ajuns la o temperatura apropiata de cea din oala. Opriti focul si turnati sosul cu smantana si oua in oala. Gustati si potriviti de sare. Potriviti si de otet, in functie de gust (eu am pus, de pilda, cam 8 linguri de otet).
Serviti ciorba de burta fierbinte, cu paine taraneasca si ardei iute alaturi. De asemenea, se pun pe masa otet, mujdei de usturoi si smantana, pentru ca fiecare mesean sa-si potriveasca ciorbita dupa gust.
Calorii: 98 kcal / 100 g (sau 380 kcal / portia).
super buna, trebuie sa o incerc si eu
Ti-o recomand cu toata caldura :). Astept, cu nerabdare, sa-mi spui cum ti-a placut!
Multumesc pentru reteta.Mi-am facut curaj si am gatit prima mea ciorba de burta care a iesit delicioasa gratie explicatiile tale detaliate.Inca o data multumiri !
Cu multa placere, Livia, si felicitari pentru reusita! Ma bucur mult ca ti-a placut si te invit sa incerci si alte retete de pe blog :).
cineva mi-a spus ca otetul se pune in farfurie pentru ca daca il punem in oala se branzeste smantana.e adevarat?
nu am facut niciodata ciorba de burta acum este prima data si nu vreau sa stric ceva:D
Mella, la mine nu s-a branzit. Recomand, in schimb, alte doua lucruri: sa fie o smantana grasa (nu de 12%) si sa nu o pui rece in ciorba fierbinte. De aceea se amesteca smantana cu galbenusurile separat si se adauga, treptat, zeama din ciorba pana cand amestecul cu smantana ajunge la o temperatura apropiata celei a ciorbei. Daca vrei insa sa fii linistita, poti pune otetul si direct in farfurie. Oricum, in oala se pune doar o parte de otet, urmand ca fiecare sa-si dreaga ciorba dupa gust. Spor la pregatiri!
am incercat si eu pentru prima oara si mia iesit foarte buna dar am mai taiat gogosari acri de la borcan si am pus in ciorba
ai explicat foarte bine de aceea m-am apucat astfel nu faceam ca imi era frica ca nu-mi iese iti multumesc foarte mult
Liliana, ma bucur mult ca ti-a iesit ciorba de burta si ca a fost pe placul vostru :).
Acum am terminat de facut ciorba dupa reteta ta.Este asa buna de te lingi pe…degete sa spunem! 🙂 Multam fain pentru aceasta reteta.
Scuze pentru intarzierea cu care raspund (pe motiv de concediu), dar ma bucur mult ca ti-a placut ciorbita. Cu multa placere si te invit sa incerci si alte retete de pe blog. Toate cele bune si spor la bucatarit :)!
A iesit delicioasa, multumim pentru reteta!
Cu multa, multa placere, Anca :). O dupa-amiaza linistita in continuare!
Multumesc foarte mult pentru reteta…e prima data cand imi reuseste cu adevarat…
Viorel, ma bucur mult sa aud ca reteta este pe gustul tau. Un An Nou cu multa sanatate, noroc si numai bucurii!
Foarte buna!!!
a iesit o bunatate
cea mai buna ciorba de burta care am facut-o vreodata! A iesit ca la restaurant!!! Multumesc pentru reteta!!!
@ Isa, cu multa placere :).
N-as vrea sa sune critic. Reteta e OK. Totusi, cand e vorba de ciorba de burta, faceti comparatie:
http://www.arhiblog.ro/kontiki-epopeea-burtii-vaca/
Si mai discutam !
@ Dorin, ca sa fie o critica, ar fi trebuit sa pregatesti o ciorba dupa reteta de aici si, apoi, sa-mi spui ce nu ti-a placut la ea. Similar, daca vrei sa faci comparatie cu ciorba de burta vanduta de nu stiu ce “crasma” sau “cocioaba” (am citat din “articolul” indicat de tine), iarasi ar fi trebuit sa o pregatesti si sa-mi spui ce are diferit / cu ce este mai prejos decat cea de referinta. Asa este doar o reclama la un restaurant.
Daca ai mancat la respectiva “crasma” si ti s-a parut a fi cea mai buna ciorba din lume, sa fii sanatos! Ce ar mai fi de discutat?
Foarte buna reteta, si eu am incercat-o.
A iesit chiar mai buna ca la restaurant. Eu zic ca este doar un mit faptul ca unele mancaruri nu ”vor iesi ca la restaurant” daca le gatesti acasa.
@ Beatrice, multumesc pentru comentariu si pentru cuvintele frumoase. Intr-adevar, cred ca multe mancaruri pot iesi in bucataria proprie la fel de bune sau chiar mai bune decat la restaurant, mai ales ca, acasa, punem un “ingredient” special: dragoste :).
Acum am terminat si eu ciorba dupa reteta d-voastra. A irlesut foarte buna dar din pacate (sa zic asa mai pe simtul umorului), sunt si dezavantaje…sotia mea mi.a cerut sa.i fac ciorba 1 data la luna :))))