La “vizita” de acum cateva zile intr-un supermarket, am mai gasit dovlecei si mi-am amintit de o reteta pe care nu am mai pregatit-o de mult: dovlecei pane. Pofta a devenit si mai mare la gandul ca pot “asorta” langa rondelele pane un sos cremos cu usturoi, in care cateii zdrobiti si frecati cu sare si ulei de masline se contopesc armonios cu un iaurt grecesc, gras si scurs. Cine poate rezista unui asemenea gand?! Zis si facut, am indesat in cos cele necesare si uite ce a iesit :). Evident ca, daca vreti sa “scapati” mai repede, puteti pregati si un traditional mujdei, dar va garantez ca sosul de usturoi cu iaurt este delicios.
Revenind la dovleceii pane, desi am putea fi tentati sa credem ca sunt exclusiv romanesti (ca doar ni-i faceau, cand eram copii, bunicile noastre…), ei bine, nu-i asa. Dovleceii pane sunt la mare cautare si in alte tari, printre care Grecia, Italia si Bulgaria. Cu variatiuni, normal: usor picanti (datorita fulgilor de ardei pusi in faina), mai crocanti (in aluat pentru tempura) sau cu branza (prajiti intr-un amestec de pesmet si parmezan ras). Apoi, la coreeni, gasim “Hobak Bokum”, un fel de salata din felii rumenite de dovlecei, cu praz si usturoi. Iar asta pentru a vorbi numai de dovleceii preparati felii, prin prajire, pentru ca daca-i radem, deja intram in alta categorie, cu la fel de multe variante. Una dintre ele, Parjoale de dovlecei cu parmezan.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– dovlecei 3 buc. (600 g)
– faina 60 g
– oua 2 buc.
– iaurt grecesc (10% grasime) 200 g
– usturoi 3-4 catei (12 g)
– ulei pentru prajit
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper
Curatati dovleceii de coaja si taiatii felii, cam de un centimetru grosime. Presarati feliile cu sare si puneti-le “la scurs”, insirate pe o tava tapetata cu servete de hartie (in acest fel, eliminam o parte din apa pe care o contin dovleceii si evitam sa fie prea moi). Lasati-i asa cam 30 de minute, avand grija sa intoarceti feliile pe la mijlocul timpului. Rasniti un pic de piper peste ele. Puneti faina intr-o farfurie intinsa si tavaliti feliile de dovlecei. Bateti ouale intr-o alta farfurie si incingeti uleiul intr-o tigaie, pe foc mediu.
Luati cate o felie, scuturati-o de faina in exces, dati-o prin ou batut si puneti-o in tigaie. Procedati la fel pana umpleti tigaia (cam 9-10 felii, pentru ca nu trebuie sa fie inghesuite sau unele peste altele). Cand s-au rumenit pe o parte, intoarceti feliile. Scoateti-le apoi pe o farfurie tapetata cu servete de hartie (pentru a absorbi grasimea in exces). Procedati la fel pana terminati feliile de dovlecel. Intr-un castronel, puneti usturoiul trecut prin presa. Adaugati un pic de sare si frecati usturoiul, punand treptat uleiul de masline. Dupa cateva minute, ar trebui sa aveti ca o crema. Adaugati iaurtul grecesc si amestecati. Potriviti de sare.
Serviti dovleceii pane calduti, cu sosul cremos de usturoi.
Calorii: 163 kcal / 100 g (sau 245 kcal / portia).
Prea tarziu pentru dovlecei. Pacat, vroiam chiar sa incerc. Cu siguranta e foarte buna. Vai ca deja imi e foame.
S-ar putea sa mai gasesti dovlecei prin magazinele mari. Sau, daca pofta este mare, poti incerca cu zucchini :).
Nu cred ca exista ceva mai bun decat dovleceii pane, dsi am facut toamna asta si vinete pane, care sunt un deliciu. Faceam in copilarie cantitati industriale (ii culegeam din gradina) si ii imparteam frateste la patru: tata, mama si noi fetele: unu mie, altul tie….si tot asa pana se terminau, cu un mujdei langa, sau simpli cu paine de casa.
@ Maria, cand am ajuns la “paine de casa”, pe langa dovleceii pane si mujdeiul pe care le vedeam deja in fata ochilor, m-a apucat brusc foamea :P. Tre’ sa fac iar intr-una din zile!