V-ati gandit vreodata ca puteti pregati un desert delicios in doar 3 minute? Iar ca peste alte 15 minute, puteti practic sa va imbiati musafirii cu un desert crocanto-pufos, dulce si, eventual, parfumat? Este vorba de palmieri sau urechi de elefant, cum este botezat acest desert mega-rapid in alte tari, precum Germania, Spania, Italia si Portugalia. Este greu de spus cu precizie unde si cand s-au nascut aceste delicii, dar se presupune ca ar fi fost inventate in Franta, pe la inceputul secolului trecut. Pentru a pregati palmieri care se topesc in gura, aveti nevoie, practic, de doar doua ingrediente: aluat foietaj si zahar tos. Apoi, daca vreti sa va jucati, puteti adauga zahar vanilinat, scortisoara, cacao, cardamom pudra, gem sau miere. Posibilitatile sunt practic nelimitate… Ca sa nu mai spun ca exista si variante sarate de palmieri, de care ne vom ocupa, insa, cu alta ocazie.
Revenind la palmierii mei, va spuneam ca au avansat vertiginos pe lista “to do” dupa ce mi-a ramas niste aluat foietaj de la pregatirea Tortului mille-feuille impletit. Zis si facut! I-am executat rapid si ne-am delectat cu ei seara, la televizor. Dar cu masura, pentru ca palmierii au si ei un defect (unul singur, dar grav!): numarul imens de calorii :(.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– aluat foietaj 300 g
– zahar tos 60 g
– zahar vanilinat 1/2 pliculet
Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Presarati zahar tos pe blatul de lucru. Intindeti aluatul intr-o foaie, cam de 4 mm grosime. Presarati zahar si pe suprafata foii. Daca scoateti aluatul din pachet si nu faceti, ca mine, din resturi de aluat, ati scapat practic de intinsul foii! Cel mult va trebui sa o subtiati un pic. Faceti un semn la jumatatea foii. Incepeti, dintr-o parte, sa rulati foaia strans, pana ajungeti la semn. Rulati apoi si din partea opusa. Cand cele doua rulouri s-au apropiat, suprapuneti-le si aplatizati usor. Cu un cutit bine ascutit, taiati felii de un centimetru grosime. Asezati feliile intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Presarati pe suprafata palmierilor zahar vanilinat. Bagati in cuptorul incins si lasati cam 10 minute. Scoateti tava, intoarceti repede palmierii, mai pudrati un pic de zahar vanilinat pe suprafata lor si bagati-i iar in cuptor. Lasati-i inca vreo 5 minute sau pana cand au prins o culoare frumoasa datorita zaharului caramelizat.
Lasati palmierii sa se raceasca un pic si serviti-i. Puteti pastra palmierii, timp de mai multe zile, intr-o cutie care se inchide etans.
Calorii: 505 kcal / 100 g (sau 208 kcal / portia de 4 buc.).