Felii de cartofi, indulcite cu ceapa, parfumate cu lamaie si cimbru si invelite intr-un val matasos de branzeturi. Trei la numar si intr-o armonie perfecta: mozzarella, cedar si parmezan. Ne-am putea opri aici si am putea servi cartofii in folie pe post de garnitura. Sau putem adauga niste sunca ori, cum am facut eu, niste bucatele rumene de afumatura, caz in care cartofii pot fi mancati ca fel principal. Gustos si satios, pretabil si pentru un pranz rapid la serviciu, si pentru o cina mai tarzie. De retinut reteta si pentru cand s-or intoarce zilele frumoase, pentru ca acesti cartofi in folie pot fi copti foarte bine si pe gratar, la jarul de carbune. Se pregatesc dinainte, de acasa, iar la padure doar se “arunca” pachetele pe gratar, unde se lasa cam 35-40 de minute.
In privinta ingredientelor, gasiti lardons la Mega Image. Altfel, puteti pune bacon obisnuit sau kaizer. Apoi, eu am folosit o sare cu aroma de lamaie, dafin si cimbru din colectia Jamie Oliver, dar puteti pune si componentele separat (de genul, un praf de sare, 2 foi de dafin rupte in bucati si o lingurita de cimbru uscat).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 1,2 kg (curatati de coaja)
– ceapa 2 buc. mari (165 g)
– lardons (un fel de bacon crud si afumat) 200 g
– unt 30 g
– mozzarella 100 g
– branza Cedar 100 g
– parmezan 30 g
– arpagic verde 10 g
– sare cu lamaie, dafin si cimbru
– piper proaspat rasnit
Daca pregatiti cartofii in folie la cuptor, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o tigaie incinsa, fara grasime suplimentara, rumeniti un pic bucatelele de bacon crud si afumat. Taiati cartofii curatati felii subtiri (cam 3 mm grosime), iar ceapa, feliute.
Luati 6 bucati de folie de aluminiu, cam de 30-35 cm lungime. Distribuiti in mod egal pe folii feliile de cartofi. Impartiti si ceapa. Taiati bucatele mozzarella si branza Cedar si distribuiti-le peste cartofi. Presarati si o parte din parmezan. Asezati deasupra bucatelele rumene de bacon, cu tot cu grasimea adunata in tigaie. Distribuiti pe folii si arpagicul verde taiat marunt, untul (fulgi) si restul de parmezan. Presarati sare cu arome (sau, separat, sare, coaja de lamaie, cimbru si dafin) si piper proaspat rasnit. Strangeti foliile in jurul umpluturii si impachetati bine, astfel incat aburul si sucurile sa nu aiba pe unde iesi.
Asezati pachetele intr-o tava si bagati in cuptorul incins. Lasati circa o ora. Scoateti pachetele din cuptor, desfaceti cu grija foliile, lasati sa “respire” cateva minute si serviti.
Calorii: 164 kcal / 100 g.
Wow, ce apetisant suna! Fac si eu maine, mersi de reteta, nu am mai auzit-o pana acum!
Cu multa placere, Adela. Te astept cu impresii de dupa degustare :D.