
“Mananca dimineata ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor”… Asa se spune, dar cati dintre noi reusim sa facem acest lucru? Eu, una, nu. Desi stiu ca nu este deloc in regula, “masa” de dimineata inseamna o cana de cafea. Noroc ca nu-i chiar dimineata :P. Totusi, seara incerc sa mananc mai usor, iar combinatia pe care v-o propun astazi este perfecta pentru o cina lejera. Este vorba de o reteta dietetica, plina de culoare si vitamine si deosebit de versatila. Spun asta referindu-ma la sosul de rosii, ardei gras si ceapa. In functie de varianta aleasa pentru parfumarea lui – curry, pesto, coriandru – “carmiti” practic preparatul spre taramuri indiene, italiene sau orientale. O varianta a acestei retete gasim si in bucataria turceasca, sub numele de “menemen”. Fata de varianta pregatita de mine, cea turceasca are in plus un sos din iaurt scurs si usturoi si se poate face cu ouale “in cuiburi” sau amestecate (ca la scrambled eggs).
Reteta, inspirata din revista BBC Good Food si imbogatita de mine, se pregateste foarte usor si destul de rapid. In ceea ce priveste ingredientele, puteti adauga si alte legume in sos, inclusiv broccoli, sau puteti adauga un pic de sunca, daca doriti un preparat mai consistent. Eu am mancat preparatul cu o felie de paine, dar ar merge, ca sa ne pastram pe plaiurile mioritice, si o mamaliguta. Sau, daca nu conteaza numarul de calorii, niste cartofi prajiti (gen wedges).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– oua 4 buc.
– rosii 8 buc. medii (900 g)
– ceapa rosie 2 buc. mari (290 g)
– ardei gras/capia 2 buc. (350 g)
– ardei iute rosu 1 buc.
– usturoi 3 catei
– zahar 1 lingura (20 g)
– ulei de masline 1 lingura
– patrunjel verde 1 lingura
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o tigaie mare, care poate fi bagata in cuptor, incingeti lingura de ulei. Puneti la calit ceapa rosie (taiata feliute) si usturoiul trecut prin presa. Adaugati rosiile bucatele, ardeiul iute (testati-l inainte, ca sa ajustati cantitatea in functie de gradul de iuteala) si ardeii grasi feliute. Amestecand din cand in cand, lasati sa fiarba timp de 10 minute, pe foc mic.
Puneti zaharul, un pic de sare si de piper, precum si patrunjelul verde taiat marunt. Mai lasati unul-doua minute pana cand obtineti ca un sos dens. Cu ajutorul unei linguri, faceti patru “gropite” in sos si puneti incet ouale. Mai rasniti deasupra un pic de piper, acoperiti cu un capac tigaia si bagati in cuptorul incins. Lasati 7-10 minute, in functie de cat de patrunse va place sa fie ouale.
Scoateti din cuptor, lasati doua-trei minute si serviti, eventual cu un pic de patrunjel verde presarat deasupra.
Calorii: 67 kcal / 100 g.