Un antreu simplu, dar elegant, usor de facut si, totusi, de mare efect. “Banala” placinta cu carne este reinterpretata intr-o nota moderna, cu subtil parfum oriental pentru a fi chiar si pe placul celor mai pretentiosi meseni. Cel putin in cazul meu, asa a fost, iar tava de placinta a avut o viata foarte scurta. Placinta se preteaza foarte bine si pentru o masa tip bufet, caz in care o taiati in cuburi de 4-5 cm, intepate cu scobitori pentru a usura “munca” invitatilor. Sau puteti pastra compozitia si schimbati modul de ambalare: “pungute” individuale cu miez carnos si savuros. Indiferent de varianta aleasa, important este ca poate fi pregatit dinainte, urmand sa fie bagata in cuptor la momentul potrivit.
Referitor la ingrediente, eu am pus pulpa de curcan tocata, dar merge foarte bine si carne de pui (eventual, tot pulpe si nu piept, pentru a nu obtine o umplutura prea fada). Apoi, eu am pus ciuperci Champignon pentru ca din acestea aveam, dar merg si alte soiuri. Placinta se serveste calda si este foarte buna si a doua zi, reincalzita.
Ingrediente (pentru 6 portii mari):
– foi fine de placinta 10 buc. (circa 200 g)
– carne tocata de curcan sau pui 700 g
– oua 3 buc.
– ciuperci Champignon 250 g
– unt 80 g
– faina 3 linguri (60 g)
– smantana (20% grasime) 100 g
– vin alb sec 125 ml
– sos de soia 2 linguri
– usturoi 3 catei
– ceapa 1 buc. (100 g)
– marar proaspat 1 legatura
– piper alb macinat, sare
Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-o tigaie mare, pe foc mediu, topiti 30 g unt si caliti ceapa taiata marunt si usturoiul trecut prin presa. Adaugati carnea tocata si, amestecand continuu, lasati pana se “albeste”. Cu o spatula sau o lingura de lemn, maruntiti carnea pentru a nu se lipi si a forma “guguloaie”. Adaugati ciupercile curatate si taiate marunt (eu le-am taiat cu tocatorul blenderului). Amestecati si lasati doua-trei minute.
Presarati faina si amestecati astfel incat aceasta sa fie inglobata fara a forma cocoloase. Turnati vinul alb si lasati pana cand compozitia ajunge la punctul de fierbere. Adaugati smantana, sosul de soia si o jumatate de lingurita de piper alb. Omogenizati si lasati sa fiarba unul-doua minute, pe foc mic. Intre timp, separati ouale astfel: un galbenus intr-un bol mic, doua galbenusuri separat si cele trei albusuri intr-un castron degresat si perfect uscat. Potriviti compozitia de carne si ciuperci de sare si opriti focul. Lasati cateva minute, sa se raceasca un pic, si adaugati cele doua galbenusuri si mararul (curatat, spalat si taiat marunt). Omogenizati si mutati intr-un castron mai mare.
Bateti albusurile cu un pic de sare pana cand obtineti o spuma batoasa. Incorporati, treptat, aceasta spuma in compozitia de carne si ciuperci. Topiti untul ramas (50 g). Ungeti cu unt o tava sau un vas de Jena (dreptunghiular si mare, aproape de dimensiunile foilor de placinta). Asezati cu grija o prima foaie (marginile trebuie sa ramana in sus, pe peretii tavii/vasului) si ungeti-o cu unt (cu o pensula). Procedati la fel cu inca trei foi. Asezati peste ultima foaie, jumatate din compozitia de carne.
Asezati o alta foaie de placinta, ungeti-o cu unt si puneti inca o foaie. Ungeti iar cu unt, inclusiv marginile. Puneti restul de compozitie, iar deasupra vin celelalte patru foi de placinta, dupa acelasi tipic: foaie, uns cu unt, foaie, uns, etc. Pliati marginile foilor spre interior pentru a “sigila” umplutura. Bateti galbenusul pus deoparte cu o lingura de apa si ungeti cu acesta, din abundenta, suprafata placintei (in acest moment, marginile pliate se vor inmuia si “lipi” peste ultima foaie). Bagati tava/vasul in cuptor si lasati circa 40 de minute sau pana cand placinta capata o frumoasa culoare deasupra.
Opriti focul si lasati placinta sa-si “traga sufletul”, circa 10 minute, inainte de a o taia bucati si a o servi mesenilor.
Calorii: 182 kcal / 100 g.
Placinta cu carne si ciuperci – gurmandino-ro…
Cine zicea ca nisa culinara nu este reprezentata în blogingul românesc?……
Sos de soia in compozitie? Hmmm, trebuie sa incerc si reteta ta!