Am mancat aseara o papara… aproape ca in copilarie :P. Nu, nu este vorba de vreo cearta, ci de acel preparat pe care sigur l-am mancat cu totii in copilarie, din felii de paine inmuiate in lapte, alternate cu branza rasa si rumenite in cuptor cu oua batute. Raspandita sub numele de “popara” si in Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Muntenegru, papara se poate face si sarata, si dulce. La baza, intalnim aceleasi ingrediente: felii de paine (ideal paine taraneasca, cu o coaja groasa), lapte si unt. Daca este dulce, papara contine, evident, zahar, iar daca este sarata include branza (telemea sau feta) si, eventual, slaninuta. La turci, se mai intalneste si in varianta cu supa in loc de lapte si cu patrunjel si ceapa verde.
Fata de varianta de papara traditionala, asa cum o gasim in cartile Sandei Marin, eu am facut ceva modificari. Unele de nevoie, altele intentionate. De pilda, nu am pus paine alba taraneasca, ci o paine “moderna”, toast cu secara. Din asta am avut in casa si, trebuie sa admit ca s-a simtit diferenta de gust si de textura. Prin urmare, va recomand sa cautati o paine romaneasca, pe vatra. Apoi, nu am avut telemea de oi, ci doar de vaca, iar pentru un plus de dulceata am strecurat in interiorul paparei un ardei gras rosu. Una peste alta, a rezultat o papara foarte gustoasa si, de unde ma gandeam eu ca nu o sa am musterii, am avut surpriza sa vad ca mi se mai cere o portie de papara :P.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– paine 12 felii (300 g)
– lapte 600 ml
– branza telemea 200 g
– unt 25 g
– oua 3 buc.
– ardei gras/capia 1 buc. (150 g)
– parmezan ras 50 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeti cu unt un vas de Jena dreptunghiular. Atentie, vasul sa fie destul de inalt pentru ca papara se umfla in timpul coptului! Inmuiati 6 felii de paine in lapte si asezati-le pe fundul vasului. Distribuiti jumatate din cantitatea de branza telemea rasa, iar deasupra puneti ardeiul gras, feliute (daca nu vreti cu ardei, nu-l puneti si gata!).
Inmuiati celelalte 6 felii de paine si asezati-le in vas. Distribuiti restul de telemea rasa. Bateti ouale intr-un castron si puneti peste ele laptele ramas. Adaugati un pic de sare si de piper. Turnati amestecul peste paine si branza. Imprastiati deasupra untul ramas si parmezanul ras. Mai rasniti un pic de piper si bagati in cuptor. Lasati 40-45 de minute, pana cand stratul de branza de deasupra s-a rumenit frumos.
Serviti papara calda :). Ce va ramane se poate reincalzi a doua zi fara probleme.
Calorii: 170 kcal / 100 g.
Arata delicios, cred totusi ca branza de oaie i-ar fi dat o aroma mai puternica.
Parca nimic nu se compara cu savoarea bucatariei romanesti! like! 🙂