Am stat mult sa ma gandesc cum sa denumesc aceasta reteta cu conopida: gratin, sufleu sau quiche. Nu de alta dar are cate putin din fiecare. Adica, are suficiente oua pentru a putea fi considerata un quiche fara blat. Totusi, are faina, asa ca nu prea merge sa o aliniem cu retetele de quiche de AICI. Apoi, compozitia de oua si smantana cuprinde albusuri batute spuma, asa ca ne-am putea duce cu gandul la un sufleu. Intampinam insa o alta problema: restul ingredientelor nu sunt maruntite si incorporate in compozitia cu oua (vezi, de pilda, reteta de Sufleuri cu piept de pui si bacon). Asa ca parca tot denumirea de gratin este mai potrivita, desi nu avem pesmet, iar patura de oua si branza este foarte pufoasa. In fine, indiferent de cum am numi aceasta combinatie de conopida, bacon rumenit, smantana si oua, va garantez ca este super buna.
Fata de Gratinul de conopida propus anterior, acesta de azi este mult mai consistent, asa ca se preteaza mai putin, dupa gustul meu, sa fie garnitura langa o friptura. Merge insa de minune “pe cont propriu”, eventual asistat de o salata verde. Asa cum v-am spus si la gratinul simplu de conopida, este mai indicat sa fierbeti leguma la abur decat in oala cu apa, pentru a-i conserva vitaminele si enzimele.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– conopida 1 buc. (2,5 kg)
– oua 4 buc.
– ceapa 1 buc. mare (125 g)
– faina 1 lingura cu varf (35 g)
– smantana pentru gatit (15% grasime) 400 ml
– parmezan ras 4 linguri (80 g)
– unt 30 g
– bacon 200 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Desfaceti conopida in buchetele (de dimensiuni apropiate) si inlaturati cotoarele. Spalati bine conopida. Daca o fierbeti in apa, puneti mai multa apa cu putina sare intr-o oala mai mare. Cand apa clocoteste, puneti conopida si lasati-o pret de 5-6 minute, cat sa se inmoaie un pic. Scurgeti-o bine de apa. Ungeti cu un pic de unt un vas de Jena mare. Intr-o tigaie, rumeniti baconul, bucatele, fara a pune grasime. Cand baconul s-a rumenit un pic si si-a lasat din grasime, puneti ceapa (feliute subtiri). Amestecand, lasati pana cand ceapa se caleste.
Topiti untul intr-o craticioara. Puneti faina si amestecati, astfel incat faina sa fie incorporata de grasime. Lasati unul-doua minute astfel incat faina sa se prajeasca, fara a se maroni insa. Amestecand continuu, puneti treptat smantana lichida. Pentru a evita formarea de cocoloase, folositi eventual un tel mic. Cand ati incoporat toata smantana lichida, ar trebui sa aveti un sos potrivit ca densitate. Luati de pe foc si puneti un pic de piper proaspat rasnit si 60 g de parmezan ras. Amestecati pana cand obtineti un sos Mornay omogen. Lasati sosul sa se raceasca putin, dupa care incorporati, unul cate unul, galbenusurile. Albusurile puneti-le intr-un castron degresat si perfect uscat.
Distribuiti buchetelele de conopida in vasul de Jena. Imprastiati uniform amestecul de bacon si ceapa. Bateti albusurile puse deoparte cu putina sare, pana cand obtineti o spuma batoasa. Incorporati in bezea, cu o spatula si miscari lente, o treime din sosul cu branza si galbenusuri. Omogenizati, puneti inca o treime si tot asa. Cand ati incorporat tot sosul si ati obtinut un amestec omogen si aerat, turnati-l peste conopida si bacon. Zgaltaiti un pic vasul de Jena pentru ca amestecul sa intre printre buchetele de conopida.
Presarati deasupra restul de parmezan ras si un pic de piper proaspat rasnit. Bagati in cuptorul incins si lasati 40-50 de minute, pana cand gratinul a prins o frumoasa crusta deasupra.
Lasati gratinul sa “respire” cateva minute, dupa care serviti. Conopida cu bacon poate fi servita si la temperatura camerei, dar mie mi se pare ca este mai buna calda.
Calorii: 129 kcal / 100 g.
Incercata ,reusita si foarte gustoasa,felicitari !!!
Ma bucur mult ca ti-a placut, Gabyta :). Este, intr-adevar, un preparat foarte gustos si se preteaza de minune in aceasta perioada. Te mai astept si cu alte impresii despre retetele de pe blog!
Salutari de pe meleaguri insorite!
Sunt un pic confuza. Mai este activ blogul sau sint retetele postate cu ceva timp in urma? Am incercat mai multe retete si mi-au placut grozav. Am o singura obiectie: mi se pare destul de greu de navigat si motorul de cautare nu este asa de reusit. Va doresc sa fiti sanatoasa si mi-ar place sa aud de la Dino Gurmandino.
Buna ziua. Retetele sunt postate cu ceva timp in urma, dar blogul este activ, urmand sa fie puse si alte retete atunci cand timpul va permite. Multa sanatate!