Fara a avea vreun motiv anume, am crezut intotdeauna ca trebuie sa fie “complicatenie” mare sa prepari acasa calamari pane, in crusta crocanta si cu interior perfect, nici prea moale, nici cauciucat. Probabil ca, undeva in subconstient, exista gandul ca numitele cefalopode sunt greu de curatat si “ciudate” la atingere :P. Ei bine, acum cateva saptamani, am prins undeva dupa miezul noptii, butonand aiurea, emisiunea de pe TLC a lui Buddy Valastro. Il stiti, e “The Cake Boss”! Doar ca, acum, “Regele cofetarilor” nu pregatea torturi uimitoare, ci gustari tocmai bune de rontait la un meci de fotbal, in compania cumnatilor si verilor sai. Ma rog, pretextul conteaza mai putin, important este ca a pregatit si niste calamar pane, ocazie de a ma lamuri cat de banala este povestea. Prin urmare, cand am facut cumparaturi la sfarsit de saptamana, m-am dus glont la raionul de peste si fructe de mare pentru a lua calamar. Nu am gasit inele, asa cum as fi vrut, dar am gasit lamele de calamar. Nu arata ele la fel de dragut, dar sunt foarte bune.
In ceea ce priveste reteta, am urmat, evident, indicatiile “regelui”. Dupa mine, doua sunt secretele-cheie in reusita acestui calamar pane: marinarea calamarului in lapte batut cu sos picant si amestecul pentru pane, din faina de grau, faina de porumb si gris. In fine, calamarii sunt completati de minune de un sos acrisor si picant, cremos si, totodata, crocant, datorita bucatelelor de ceapa. O singura problema are acest calamar pane: numarul maaare de calorii, asa ca atentie! Puteti servi paneul de calamar ca aperitiv sau antreu, dar si ca fel principal.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– calamar, lamele sau inele 700 g
– lapte batut 250 ml
– sos chilli 1,5-2 lingurite
– faina 150 g
– gris 100 g
– maizena 4 linguri (40 g)
– ulei pentru prajit
– maioneza light 100 g
– ketchup picant 50 g
– ceapa rosie 1 buc. mica (25 g)
– lamaie 1 buc.
– sare, piper
Spalati lamelele sau inelele de calamar si stergeti-le de apa, prin tamponare cu un servet de hartie. Daca lamelele sunt prea mari, taiati-le in bucati potrivite. Puneti calamarul intr-un bol sau o cutie mai mare. Puneti peste laptele batut, sosul picant de ardei iute (o lingurita sau o lingurita si jumatate, in functie de cat de picant va place) si o jumatate de lingurita de sare. Amestecati bine, astfel incat calamarul sa fie acoperit uniform. Acoperiti si bagati in frigider. Lasati calamarul sa se marineze circa 2 ore. Intre timp, pregatiti sosul acrisor-picant: amestecati maioneza light cu ketchupul si ceapa rosie taiata marunt. Puneti o jumatate de lingurita de sos de chilli si o lingura de suc de lamaie. Potriviti de sare si adaugati piper proaspat rasnit. Pastrati sosul la rece pana in momentul servirii.
Intr-o farfurie mare intinsa, amestecati faina, maizena si grisul. Incingeti uleiul intr-o tigaie. Extrageti cateva lamele de calamar din marinada si dati-le prin amestecul cu gris. Odata acoperite uniform lamelele de calamar, scuturati-le usor si puneti-le la prajit. Lasati-le circa un minut, pana devin aurii. Atentie, asemenea crevetilor, calamarul nu trebuie lasat prea mult pentru ca devine cauciucat! Scoateti calamarul cu o spumiera pe o farfurie mare, tapetata cu servete de hartie (vor absorbi uleiul in exces). Stropiti cu lamaie pe masura ce-l scoateti pe farfurie. Procedati la fel pana terminati calamarul.
Serviti imediat, cu sosul picant alaturi si cu bucati de lamaie. Cum eu nu am pregatit calamarul pane ca gustare, ci ca fel principal, l-am insotit cu niste cartofi prajiti.
Calorii: 370 kcal / 100 g (calamarul pane + sosul picant).