Nascuta in Levant, combinatia de naut fiert, tahini (pasta de susan), ulei de masline, suc de lamaie, usturoi si sare a ajuns sa se bucure de popularitate pe intreg globul, fie ca o intalnim ca humus sau hummus, fie ca houmous, hommos, etc. Cum s-a nascut combinatia si ce vechime are ea este greu de spus. Se stie insa ca este deosebit de sanatoasa, fiind bogata in fibre si continand fier, vitamina C, acid folic si vitamina B6. Humusul poate fi servit ca gustare (cu bucatele de pita prajite) sau ca sos pentru falafel, kibbeh (un fel de chiftelute din orez sau bulgur si carne tocata, de vita sau miel), pui, peste sau vinete la gratar. Intr-o nota mai glumeata, merita amintit ca cel mai mare humus, pregatit in 2010 de 300 de bucatari, intr-o localitate libaneza, a cantarit 10,4 tone si a fost preparat din 8 tone de naut fiert, 2 tone de tahini, 2 tone de lamai si 70 l de ulei de masline.
Revenind la humusul meu, de obicei eu prefer varianta de humus beiruti, mai picanta (se pune boia de ardei iute) si cu un plus de prospetime (datorita patrunjelului proaspat adaugat). Acum insa, cum aveam prin frigider niste ardei capia, mi-am zis sa pregatesc o varianta mai “cuminte” si mai dulce: cu ardei copt. Puteti pune doar ulei de masline in pasta de naut si ardei sau, daca doriti sa pastrati macar un pic din aromele orientale, puneti numai o lingura de ulei de masline, iar pe cea de-a doua inlocuiti-o cu o lingura de tahini. De retinut ca humusul este mai bun a doua zi de la preparare, cand aromele s-au amestecat si “asezat”.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– naut fiert 1 conserva (425 g)
– ardei capia 3 buc. (450 g)
– usturoi 1 catel mare
– suc de lamaie 1 lingura
– ulei de masline 2 linguri
– fulgi de ardei iute
– sare, piper
– eventual, tahini 1 lingura
Puneti ardeii capia la copt, pe o tabla sau intr-o tigaie-gratar. Intoarceti pe toate partile ardeii pentru a se coace uniform. Sunt facuti atunci cand coaja s-a inegrit, iar ardei s-au inmuiat usor. Puneti-i intr-o cratita, acoperiti cu un capac si lasati-i sa se raceasca un pic. Curatati-i de coaja, cotor si seminte, pastrand insa sucul care iese din ei. Puneti intr-un blender nautul fiert, ardeii copti, usturoiul si uleiul de masline. Pasati foarte bine. Daca vreti sa puneti si tahini, adaugati pasta de susan peste naut si ardei, omogenizati foarte bine si rasturnati totul intr-un bol. Potriviti de sare si de piper. Bagati humusul la rece pana in momentul servirii.
Serviti cu bucatele de pita sau cu grisine cu susan.
Calorii: 163 kcal / 100 g.
[…] de rosii cu usturoi • Supa de rosii coapte • Imambayildi sau vinete impanate la cuptor • Humus cu ardei capia copt • Zacusca de fasole cu ardei • Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac • […]
[…] Ca varietate, va recomand sa incercati si o interpretare mediteraneeana a humusului: Humus cu ardei copt. […]