Tort de clatite cu mere si bezea

Daca tot am facut, cu Papricasul de pui de ieri, o incursiune in bucataria ungureasca, nu am putut rezista tentatiei de a mai “zabovi” un pic la vecini, cat sa pregatesc un delicios desert: “almas palacsinta”. Nu este vorba insa de niste banale clatite cu mere, ci de o reinterpretare a acestora sub forma unui tort. Clatitele alterneaza cu merele calite, iar deasupra vine un strat generos de bezea crocanta. Super bun si destul de usor de facut. Adica, nu presupune eu stiu ce inventii, ci doar necesita un pic de rabdare.

Fata de retetele obisnuite de aluat de clatite (vezi AICI mai multe detalii), aceasta contine si un pic de suc de portocale. Iar dupa ce aluatul se “odihneste” in frigider cel putin jumatate de ora, se mai pune un pic de apa minerala, cat sa faca si mai pufoasa compozitia. In ceea ce priveste umplutura de mere, sa nu va lasati pacaliti de cantitatea relativ mare, pentru ca dupa curatarea de coaja si indepartarea cotoarelor si semintelor, cantitatea de mere se reduce considerabil. In cazul in care doriti sa pregatiti tortul pentru o masa cu mai multi invitati, puteti pregati umplutura de mere si clatitele cu o zi in avans, urmand ca inainte cu o ora de momentul servirii sa montati bezeaua si sa dati tortul la cuptor. Si, daca este vorba de bezea, sa nu uitati regulile de baza pentru obtinerea unei bezele perfecte (AICI detalii)!

Ingrediente (pentru 8 portii):
– mere 1,2 kg
– oua 3 buc.
– lapte 250 ml
– apa minerala 80 ml
– suc de portocale 80 ml
– faina 150 g
– zahar tos 4 linguri cu varf (100 g)
– sare un varf de lingurita
– esenta de vanilie 1 fiola
– unt (80% grasime) 80 g
– suc de lamaie 3 linguri
– albusuri 2 buc. (80 g)
– zahar pudra 5 linguri cu varf (90 g)

Tort de clatite cu mere si bezea

Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu praful de sare. Bateti cele trei oua intregi cu doua linguri de zahar tos si puneti-le, treptat, peste faina. Omogenizati, astfel incat sa nu aveti nici un cocolos de faina. Puneti, tot treptat, laptele si sucul de portocale. Trebuie sa obtineti un aluat fluid, ca o smantana mai subtire. Puneti si esenta de vanilie, amestecati si bagati aluatul in frigider pentru minimum 30 de minute.

Tort de clatite cu mere si bezeaTort de clatite cu mere si bezea

Curatati merele de coaja, cotor si seminte. Dati merele pe razatoarea mare. Pentru a nu se oxida, pe masura ce radeti merele, stropiti-le cu sucul de lamaie. Intr-o tigaie, topiti 50 g unt si puneti merele la calit, cu zaharul tos ramas (2 linguri). Lasati, pe foc mic si amestecand din cand in cand, pana cand merele s-au inmuiat (5-7 minute). Opriti focul. Ungeti cu un pic de unt o forma de tort cu fund detasabil. Dati drumul la cuptor, la 150-160 de grade.

Tort de clatite cu mere si bezeaTort de clatite cu mere si bezea

La expirarea timpului de odihna, scoateti aluatul de clatite din frigider si amestecati-l cu apa minerala (carbogazoasa). Incepeti sa faceti clatitele: incingeti o tigaie de clatite (sa nu aiba margine inalta) si puneti un “fulg” de unt. Turnati, dintr-o singura miscare, putin aluat de clatite (un polonic mai mic) si intoarceti tigaia astfel incat aluatul sa se distribuie uniform. Cand marginile clatitei s-au rumenit un pic, intoarceti clatita si mai lasati-o cateva zeci de secunde, cat sa prinda un pic de culoare. Rasturnati clatita pe o farfurie mare intinsa. Procedati la fel pana terminati aluatul de clatite. Pe masura ce faceti clatitele, stivuiti-le in farfuria intinsa. Din cantitatile de aluat mentionate, mie mi-au iesit 15 clatite. Asezati o clatita in forma de tort unsa. Distribuiti pe suprafata ei circa 2 linguri de umplutura de mere. Distribuiti-o uniform. Asezati inca o clatita, iar mere si tot asa, pana ati epuizat si clatitele, si merele. Atentie, peste ultima clatita, de deasupra, nu trebuie sa puneti mere! Pentru bezea, bateti albusurile (aduse la temperatura camerei) pana obtineti o spuma. Puneti un pic de suc de lamaie si zaharul pudra, cate o lingura o data, mixand in continuare la turatie maxima. Cand ati incorporat tot zaharul pudra, ar trebui sa aveti o spuma densa si lucioasa. Puneti-o peste tort si distribuiti-o uniform.

Tort de clatite cu mere si bezeaTort de clatite cu mere si bezea

Bagati in cuptorul incins in prealabil la 160 grade Celsius si lasati circa 25 de minute sau pana cand bezeaua de deasupra s-a intarit usor si a prins un pic de culoare. Opriti focul. Lasati tortul 10 minute in forma, dupa care puneti-l pe un platou.

Tort de clatite cu mere si bezea

Tortul se poate servi cald sau la temperatura camerei, dupa preferinta.

Tort de clatite cu mere si bezea

Calorii: 263 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tort de clatite cu mere si bezea”

  1. Andreea says:

    La ce temperaptura/ treapta trebuie sa fie cuptorul?

  2. Dino says:

    @ Andreea, cuptorul se incinge la 160 grade Celsius. Am completat si multumesc ca mi-ai atras atentia asupra precizarii care lipsea :). Spor la pregatiri!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11