Cum mai aveam inca prin frigider niste gogosari durdulii si niste rosii zemoase, mi-am zis sa pregatesc un sos pentru paste. Un sos simplu si fara pretentii: dulceag, usor picant si parfumat cu busuioc proaspat. Adica, ideal pentru a invalui niste spaghete, pe cale sa fie desavarsite de o “adiere” de parmezan ras. Si, uite asa, fara prea mare efort, am pregatit o cina gustoasa si fara prea multe calorii :). Pentru sos, eu am folosit in mod intentionat putine ingrediente pentru a predomina aroma gogosarilor copti. Iar pentru a avea doar un parfum subtil de usturoi, am copt si usturoiul.
Apoi, eu am pus gogosari pentru ca asta aveam in casa, dar reteta se preteaza de minune si pentru niste ardei capia carnosi si dulci. Ba chiar, cred, ca ar iesi si mai gustos sosul. Pentru reusita combinatiei ardei/gogosar copt – parmezan, este recomandat insa sa folositi un parmezan adevarat, de buna calitate.
Daca doriti o varianta ceva mai traditionala de sos, este simplu: aruncati in tigaie, intr-o lingura incinsa de ulei de masline, o ceapa feliata, o caliti si o stingeti cu rosiile decojite si taiate bucati. Puneti legumele calite in blender, impreuna cu gogosarii copti si curatati, cu usturoiul copt si busuiocul, pasati bine si gata! Ati obtinut in casa un delicios sos pentru paste, fara E-uri, fara conservanti sau alte minuni!
Ingrediente:
– gogosari 4 buc. (780 g)
– rosii 3-4 buc. (550 g)
– usturoi 1 capatana (65 g)
– ardei iute 1 buc.
– busuioc proaspat 2 linguri
– parmezan ras 100 g
– ulei de masline 3 linguri
– sare, piper
– paste: spaghete, penne sau fusilli (cam 500 g pentru cantitatea de sos care rezulta)
Intr-o tigaie-gratar sau pe o tabla, coaceti gogosarii si ardeiul iute. Intr-o oala, puneti mai multa apa la fiert si opariti rosiile. Taiati transversal capatana de usturoi, fara a o decoji (indepartati doar primul strat de foi) si puneti-o pe tigaia-gratar, langa gogosari. Atentie, sa nu scapati din ochi usturoiul pentru ca are tendinta sa se rumeneasca repede! Cand gogosarii si ardeiul iute s-au copt, puneti-i intr-o oala acoperita bine sau intr-o punga care se poate inchide ermetic. Lasati-i sa se raceasca si decojiti-i. Indepartati cotorul si semintele si puneti pulpa coapta in blender. Atentie la ardeiul iute! Testati-i iuteala si puneti in consecinta. Strangand usor, scoateti din foi cateii rumeniti de usturoi. Puneti usturoiul in blender, impreuna cu rosiile decojite si taiate bucati si cu busuiocul proaspat. Pasati foarte bine.
Adaugati uleiul de masline, omogenizati si puneti sosul intr-o tigaie mai mare, pe foc mediu. Amestecand continuu, aduceti sosul la punctul de fierbere. Opriti focul si incorporati jumatate din cantitatea de parmezan. Potriviti de sare si de piper. Puneti sosul peste pastele fierte (in multa apa, cu putina sare) si mai presarati deasupra un pic de parmezan ras. Serviti imediat.
Calorii: 98 kcal / 100 g (doar sosul, fara paste si parmezanul suplimentar).