Trebuie sa recunosc ca am descoperit relativ recent lintea. Adica, mai exact, am tot mancat preparate cu linte pe la diferite restaurante indiene, dar m-am incumetat sa pregatesc linte acasa doar de vreun an si ceva. Moment in care am realizat ce am pierdut… Este foarte gustoasa si sanatoasa si se poate prepara in nenumarate combinatii. Doua dintre ele vi le-am dezvaluit deja: Salata de linte verde cu pui si castravete, respectiv, Mancare indiana de linte. Pentru a creiona un meniu cat de cat complet, va propun acum o supa delicioasa de linte, cu multa ceapa si mult morcov, parfumata cu cimbru. Plusul de gust si de “greutate” este dat de baconul “perpelit” inainte, cat sa-si lase grasimea si sa devina un pic crocant.
Daca doriti sa pregatiti aceasta supa in perioada de post, este suficient sa nu puneti bacon si sa inlocuiti supa de pui cu una de legume. Apoi, pentru a cali un pic legumele, puneti o lingura de ulei. Simplu si foarte, foarte bun.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– linte rosie uscata 300 g
– bacon 100 g
– ceapa 1 buc. mare (210 g)
– morcovi 3 buc. (250 g)
– usturoi 3-4 catei (20 g)
– pasta de rosii 2 linguri cu varf (70 g)
– supa de pui 1,5 l (facuta in casa sau din 2 cuburi)
– otet de vin rosu 1 lingura
– cimbru proaspat 2-3 ramurele
– sare, piper
Incepeti prin a pregati supa de pui, “ca la carte” sau din doua cuburi concentrate. Intr-o oala de fonta cu capac, pe foc mediu, caliti un pic baconul taiat bucatele. Adaugati ceapa (felii subtiri) si usturoiul (trecut prin presa). Lasati doua-trei minute, timp in care taiati morcovii rondele subtiri. Puneti morcovii si lasati inca unul-doua minute. Adaugati pasta de rosii, amestecati si mai lasati un minut. Puneti lintea si supa fierbinte de pui. Aduceti la punctul de fierbere dupa care dati focul mic si acoperiti oala. Lasati sa fiarba inabusit, amestecand din cand in cand, circa 25 de minute. Daca vi se pare ca supa este prea densa, adaugati inca o jumatate sau o cana de apa clocotita. Puneti cimbrul si potriviti de sare si de piper. Mai lasati sa fiarba cateva minute sau pana cand lintea este fiarta.
Opriti focul si adaugati otetul. Serviti imediat.
Calorii: 78 kcal / 100 g.
hmmm, mai convins sa fac si eu ceva cu lintea din camara! ma pun pe treaba in week-end!
Ma bucur ca te inspira supa mea :D. Sper sa-ti placa la fel de mult cat mi-a placut mie.
… ai facut mare valva cu reteta ta de supa!
am facut si eu supa de linte rosie … si a fost buna, consistenta, delicioasa … si inca nu m-am saturat de ea! pupici!
Pupici si tie! Te invit sa incerci si alte retete de pe blog si astept cu mult interes impresiile :).
[…] respectiv, smantana vegetala) • Salata orientala cu ceapa verde si vinegreta (nu puneti oua) • Supa de linte rosie cu cimbru (nu puneti bacon si inlocuiti supa de pui cu una de legume) • Varza dulce calita (nu puneti […]