Inainte ca vremea sa se strice, am primit o portie consistenta de zmeura, proaspata si parfumata. Nu m-am indurat sa o pun la congelator, mai ales ca aveam de mult timp in plan sa pregatesc aceasta prajitura cu branza si multa zmeura, cu o subtila aroma de scortisoara. Doar un pic de scortisoara insa, cat sa confere un farmec aparte cheesecake-ului, dar fara sa acopere parfumul fructelor. Ce este un cheesecake si ce variante poate imbraca desertul in functie de tara nu am sa va mai povestesc, dat fiind ca m-am referit la aceste amanunte cand v-am vorbit de Cheesecake-ul cu ricotta si capsune.
In ceea ce priveste ingredientele, aveti nevoie de o branza de vaci cat mai bine scursa, pentru ca oricum zmeura isi mai lasa zeama in timpului coptului. Apoi, pentru a avea o compozitie cremoasa, este recomandat sa folositi o branza de vaci grasa. Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti grija sa aduceti ingredientele la temperatura camerei inainte de a va apuca de pregatirea prajiturii. Reteta este inspirata din revista “Ioana – Secretele bucatariei”.
Ingrediente (pentru 10 portii):
– faina 175 g
– scortisoara macinata 1/2 lingurita
– zahar brun 50 g
– unt (80% grasime) 175 g
– oua 4 buc.
– zmeura 600 g
– branza de vaci 500 g
– zahar pudra 130 g
– maizena 2 linguri
– lamaie 1 buc.
– sare un varf de lingurita
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pentru blatul cu scortisoara, cerneti faina intr-un castron. Puneti zaharul brun, praful de sare si scortisoara si amestecati bine. Adaugati 75 g unt rece, taiat bucatele. Framantati cu varful degetelor, repede, pana obtineti ca niste firimituri. Adaugati oul batut si framantati in continuare. Daca este nevoie, completati cu o lingura de apa rece. Trebuie sa obtineti un aluat omogen si suplu, desprins de pe marginile castronului si care nu se lipeste de maini. Modelati-l sub forma unei bile, infasurati-l in folie si bagati-l in frigider pentru minimum 30 de minute.
La expirarea timpului de repaus, tapetati o forma de tort cu hartie de copt. Intindeti aluatul sub forma unui disc de dimensiunea formei de tort. Asezati blatul in forma de tort si lasati in frigider pana pregatiti umplutura de branza. Puneti untul ramas (100 g) la topit, intr-un ibricel. Cand s-a topit untul, opriti focul si lasati-l sa se raceasca. Puneti branza de vaci intr-un castron si sfaramati-o cu o furculita. Adaugati 100 g zahar pudra, maizena si coaja rasa de la lamaie. Omogenizati.
Separati cele trei oua ramase. Puneti galbenusurile peste branza cu zahar. Omogenizati cu mixerul la turatie minima si incorporati, treptat, untul topit. Adaugati 2 linguri de suc de lamaie. Separat, mixati albusurile. Cand ati obtinut o spuma batoasa, puneti o lingura de suc de lamaie si mai mixati un pic. Cu ajutorul unei spatule, incorporati o treime din spuma de albusuri in compozitia de branza. Cand ati obtinut un amestec omogen, mai puneti o treime de albusuri si tot asa, pana terminati bezeaua.
Daca branza a fost bine scursa, iar etapele au fost respectate, compozitia de crema nu este deloc apoasa, ci ca o crema legata. Scoateti blatul din frigider si distribuiti pe el circa jumatate din compozitie. Asezati deasupra 400 g de zmeura (spalata si foarte bine stearsa, prin tamponare, cu un servet de hartie). Acoperiti cu restul de crema de branza. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 60 de minute sau pana cand, daca intepati prajitura cu o scobitoare, aceasta iese curata. Opriti focul si lasati prajitura in cuptor, cu usa intredeschisa, pana cand se raceste total. Veti evita, in acest fel, aparitia crapaturilor in branza.
Pentru servire, se scoate cheesecake-ul din forma, se orneaza cu zmeura ramasa (200 g) si se pudreaza cu restul de zahar pudra (30 g). Cheesecake-ul poate fi pastrat in frigider pentru una-doua zile.
Calorii: 246 kcal / 100 g (sau 420 kcal / portia).
WOW! salivez la fotografii, nu-i bine! ar trebui sa vin pana acolo pentru o felie … chiar si doua :D!
De ce nu 🙂 ? O felie, doua gasim pentru tine… Ma bucur ca te inspira reteta si te mai astept in vizita!
buna ideea cu scortisoara in blat. Incearca sa adaugi Amaretto in umplutura+ putina coaja de portocala… iese o nebubie de gusturi.. e mai bun ceescake-ul prezentata de tine cu blatul fara biscuiti smaramati
Gratian, multumesc pentru apreciere si sfat. Voi incerca si cu amaretto in umplutura. Cat despre blat, varianta cu biscuitii sfaramati e mai degraba cand te grabesti si, mai ales, pentru cheesecake-urile care nu necesita coacere (cele facute la rece). Toate cele bune!