Daca vi s-au anuntat musafiri si nu aveti timp sau dispozitie sa petreceti prea mult timp in bucatarie, iata solutia perfecta: un pui intreg la cuptor! Dar nu orice fel de pui, ci unul dolofan, imbaiat in vin alb, parfumat cu rozmarin, dafin, lamaie si muuult usturoi. Cine poate rezista la asa ceva? Iar pentru ca puiul sa fie rasfatat pe deplin, iar musafirii multumiti, aruncam pe langa zburatoarea parfumata si niste cartofi, care se vor topi in gura odata imbibati cu zeama gustoasa de carne si vin. Simplu si foarte eficient!
Daca preferati, puteti face aceasta reteta si cu un curcan (asta in cazul in care nu va tenteaza Curcanul cu lamaie si ierburi, pe pat de ceapa). Cat despre puiul nostru, inutil sa va spun ca, in functie de numarul musafirilor, puteti pune si un pui mai mare, de doua kilograme si ceva. Doar ca atunci va sta mai mult in cuptor, asa ca aveti grija cum va calculati timpul. In rest, reteta este super usor de facut si nu necesita cine stie ce abilitati culinare :). Sursa de inspiratie pentru aceasta reteta este revista BBC Good Food.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– pui intreg 1,4 kg
– unt 15 g
– cartofi 1,2 kg
– usturoi 2 capatani
– vin alb sec 150 ml
– supa de pui 150 ml (facuta in casa sau dintr-un cub)
– rozmarin 2-3 fire
– dafin 3-4 foi
– lamaie 1 buc.
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti supa de pui, in casa sau dintr-un cub concentrat si 150 ml apa. Spalati bine puiul si curatati-l de eventualele urme de pene si piele in exces. Ungeti cu un pic de unt un vas mare de Jena. Asezati puiul in vas si ungeti-l cu restul de unt. Aranjati in jurul puiului cartofii, curatati si taiati cuburi (de dimensiuni aproximativ egale, pentru a se face in acelasi timp). Taiati capatanile de usturoi in jumatate, fara a le decoji total (inlaturati doar foile de la suprafata). Extrageti 3-4 catei si taiati-i felii. Distribuiti feliile pe suprafata puiului. Asezati jumatatile de capatana printre cartofi. Turnati usor peste cartofi supa de pui si vinul albul. Presarati un pic de sare si de piper proaspat rasnit. Acoperiti cu o folie de aluminiu si bagati in cuptor pentru 50 de minute. Scoateti vasul din cuptor, indepartati folia si intoarceti usor cartofii. Presarati acele de rozmarin si foile de dafin. Taiati lamaia in sferturi. Stoarceti un pic de zeama de lamaie peste pui si puneti bucatile de lamaie printre cartofi. Bagati puiul neacoperit in cuptor pentru inca 45-50 de minute sau pana cand puiul este patruns (daca il intepati cu o furculita in zona unde este carnea mai groasa, furculita intra usor, iar zeama care iese este clara) si un pic rumenit.
Opriti focul. Acoperiti puiul cu folie timp de 10 minute, ca sa-si “traga sufletul”, inainte de a-l muta pe un platou cu tot cu legumele din vas si de a prezenta musafirilor “trofeul”.
Calorii: 130 kcal / 100 g (in medie).
[…] Sa nu uit… pe blog gasiti si alte variante de pui intreg la cuptor: Pui picant cu bacon, carnaciori si salvie si Pui cu lamaie, usturoi si rozmarin. […]