Gratin de conopida

Saraca in grasimi si carbohidrati, bogata in fibre, acid folic si vitamina C, conopida se numara printre vedetele sanatoase ale sezonului. Cat despre posibilitatile de preparare, acestea sunt numeroase. Gratinul pe care vi-l propun astazi poate fi considerat printre cele mai simple moduri de pregatire a conopidei, in conditiile in care nu necesita nici prea multe ingrediente, nici cine stie ce etape complicate. Doar sa luati in calcul ca trebuie sa stea in cuptor circa o ora. In plus, daca aveti mai mult timp la dispozitie, nu ar strica sa fierbeti conopida la abur in loc de oala plina cu apa, deoarece in acest fel isi pastreaza aproape intacte toate vitaminele si enzimele.

Gratinul de conopida se poate servi cald, dar si la temperatura camerei. De asemenea, poate fi servit pe post de garnitura langa o friptura sau de sine statator, la o cina tarzie, eventual cu un “mot” de smantana deasupra.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– conopida 1 buc. (1 kg)
– smantana pentru gatit (32% grasime) 200 ml
– oua 3 buc. mari sau 4 buc. medii
– faina 1 lingurita cu varf
– unt 25 g
– pesmet 1 lingura (20 g)
– parmezan 50 g
– sare, piper

Gratin de conopida cu pesmet si parmezan

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Daca optati pentru varianta fierberii in apa, puneti mai multa apa la fiert, cu putina sare. Desfaceti conopida in buchete (ar fi bine ca acestea sa aiba dimensiuni cat de cat apropiate, pentru a se face in acelasi timp). Cand apa clocoteste, pe foc mare, puneti conopida. Lasati-o doar 5-6 minute, cat sa se patrunda un pic. Atentie, nu trebuie sa devina prea moale, ci sa fie un pic ferma! Intr-un bol, bateti ouale cu faina, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Adaugati smantana, un pic de sare si de piper.

Gratin de conopida cu pesmet si parmezanGratin de conopida cu pesmet si parmezan

Ungeti cu unt un vas de Jena potrivit ca marime astfel incat buchetele de conopida sa nu stea prea inghesuite, unele peste altele. Presarati pesmetul si miscati vasul pentru ca acesta sa se distribuie uniform si pe peretii vasului. Cand conopida a fiert, scurgeti-o bine de apa si puneti-o in vasul cu pesmet. Turnati peste conopida amestecul de oua si smantana. Distribuiti pe suprafata conopidei untul ramas, parmezanul ras si un pic de piper. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 1 ora, pana cand amestecul de oua si smantana s-a intarit, iar conopida a prins o frumoasa crusta de-asupra.

Gratin de conopida cu pesmet si parmezanGratin de conopida cu pesmet si parmezan

Serviti conopida gratinata calda, eventual cu putina smantana deasupra.

Gratin de conopida cu pesmet si parmezan

Calorii: 110 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11