Cartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoi

Imi plac cartofii prajiti atat de mult incat as putea fara probleme sa mananc zilnic. Gandul ca au multe calorii si ca nu sunt nici pe departe o mancare sanatoasa ma face insa sa reduc la minimum “contactul”. Iar atunci cand imi este pofta de niste cartofi rumeni si crocanti, dar nu vreau sa fie prajiti, apelez la aceasta varianta: cartofi la cuptor. Iar pentru a-i face cu adevarat irezistibili, le mai pregatesc ceva sosuri, de regula de branza cu marar si/sau de smantana cu usturoi. Iar combinatia este atat de buna incat, zau!, ca nu mai simt nevoia vreunei fripturi alaturi.

Evident ca rolul principal al acestor cartofi la cuptor este cel de garnitura, de preferinta langa un gratar. Pentru sosul de smantana, eu am folosit acum o smantana de 30% grasime pentru ca din aceasta aveam in casa. Puteti insa pune una de 18-20%, pe care sa o combinati cu putin iaurt scurs. Daca vreti sa fie si mai dietetic, aveti si varianta unei smantani de 12%, doar ca sosul nu va mai fi la fel de cremos.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 1,6 kg
– branza de vaci 100 g
– branza telemea 100 g
– iaurt scurs / grecesc (10% grasime) 250 g
– smantana (30% grasime) 150 g
– usturoi 2-3  catei
– ulei de masline 4 linguri
– marar uscat 1 lingurita / proaspat 1 lingura
– sare, piper

Cartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoi

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Taiati cartofii curatati cuburi sau felii mari. Puneti cartofii la fiert si, din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca, lasati-i circa 5 minute (cartofii trebuie sa fie patrunsi, dar nu sa fie sfaramiciosi). Intre timp, pregatiti sosurile. Pentru sosul de smantana cu usturoi: amestecati cele 150 g smantana cu 150 g iaurt scurs, usturoiul trecut prin presa si un pic de sare. Omogenizati bine si pastrati la rece. Pentru sosul de branza cu marar: amestecati cele 100 g branza de vaci cu telemeaua rasa si iaurtul ramas (100 g). Omogenizati, potriviti de sare, puneti un pic de piper si mararul maruntit.

Cartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoiCartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoi

Cand cartofii au fiert, scurgeti-i bine de apa si puneti-i intr-o tava. Turnati uleiul, puneti un pic de piper si amestecati usor, astfel incat cartofii sa fie uniform “imbaiati” in ulei. Bagati tava in cuptorul incins si lasati 30-35 de minute, pana cand cartofii se rumenesc un pic. Aveti grija sa-i intoarceti macar o data, cu o spatula. Spre finalul timpului, daca ii doriti si mai rumeniti, puteti sa-i puneti 10 minute la grill. Puneti sosul de branza cu marar intr-un bol.

Cartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoiCartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoi

Procedati la fel cu sosul de smantana cu usturoi. Puneti si cartofii intr-un vas sau pe o farfurie.

Cartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoiCartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoi

Serviti imediat, alaturi de cele doua sosuri.

Cartofi la cuptor cu sos de branza si sos de smantana cu usturoi

Calorii: 182 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11