Incet, incet toamna isi intra in drepturi, iar racoarea care se lasa pe seara merge de minune cu un bol de ciorbita fierbinte si savuroasa, tocmai buna sa puna un pic sangele in miscare si sa creasca moralul. Iar aceasta ciorba de vacuta cu rosii isi indeplineste misiunea cu mult succes, fiind nu doar satioasa si gustoasa, ci si foarte sanatoasa. Unde mai pui ca te duce cu gandul la anii copilariei, la ceaunul de ciorba pregatit pe soba de bunica. In mare, ciorba de vacuta cu rosii se aseamana Ciorbei taranesti de vacuta, doar ca are un pic mai putine legume (nu contine varza si nici fasole verde) si are un gust mai concentrat de carne.
Fata de legumele puse de mine, puteti adauga si un dovlecel si/sau ardei gras. La fel, daca vi se pare ca rosiile bucati din conserva nu au suficient suc, puteti completa cu o lingura de bulion de rosii. In privinta carnii de vaca, puteti pune la o adica si carne fara os (gen pulpa), dar este pacat sa vitregiti ciorba de gustul bun al osului.
Ingrediente:
– rasol de vaca 350 g
– piept de vaca cu os 700 g
– ceapa 1 buc. mare (110 g)
– morcov 3 buc. (130 g)
– cartofi 5 buc. (750 g)
– telina 1/2 buc. (250 g)
– pastarnac 2-3 buc. (70 g)
– bors 1,25 l
– rosii bucati 1 cutie (400 g)
– supa de vita 2 l (facuta in casa sau din 4 cuburi)
– patrunjel verde 1 legatura
– leustean verde 1 legatura
– sare, piper
Pregatiti 2,5 l de supa de vita, eventual din 4 cuburi. Aduceti la punctul de fierbere si puneti carnea de vaca, spalata si taiata in bucati potrivite. Cand incepe sa fiarba, indepartati spuma (de 2-3 ori sau pana cand nu se mai formeaza). Lasati sa fiarba, la foc mic, 30 de minute sau pana cand carnea de vita incepe sa se patrunda. Puneti morcovul, telina si pastarnacul, taiate rondele si/sau cubulete. Adaugati si cartofii (cuburi, de dimensiuni aproximativ egale) si ceapa (taiata in patru sau in sase, in functie de marime). Lasati sa fiarba circa 10 minute, timp in care, separat, fierbeti borsul. Puneti-l peste ciorba. Adaugati rosiile bucati si mai lasati sa fiarba vreo 10 minute (tot la foc mic). Gustati si potriviti de sare si de piper. Puneti patrunjelul si leusteanul verde (taiate marunt) si opriti focul.
Serviti ciorba calda spre fierbinte, eventual cu inca un pic de leustean verde deasupra si cu un ardei iute alaturi.
Calorii: 78 kcal / 100 g.