Aveti musafiri diseara, nu le cunoasteti foarte bine preferintele gastronomice si vreti, totusi, sa faceti o impresie buna? Atunci, incercati aceasta tarta satioasa, carnoasa si gustoasa, usor picanta, dar fara condimente “exotice”. Veti merge la fix cu ea si toata lumea va fi incantata. Atat de incantata, incat tarta se va volatiliza instant! Cel putin la mine asa a fost. Tarta a disparut asa de repede ca nici nu am apucat sa fac vreo poza “de interior”, adica avand in prim-plan o felie :). Eu am servit tarta ca antreu, dar merge la o adica si ca fel principal, alaturi de o salata verde.
Daca vreti sa pregatiti tarta pentru o masa tip-bufet, nu trebuie decat sa preparati mini-tarte, asemenea celor cu fructe. Este mai migalos, intr-adevar, dar merita efortul. In cazul in care sunteti presati de timp, puteti folosi si un aluat de tarta de cumparat (v-am mai spus ca puteti gasi pate brisee in Mega Image). Este insa mai bun aluatul pregatit in casa. Plus ca prepararea efectiva a aluatului nu dureaza mult. Doar sa tineti cont ca aluatul trebuie sa stea la frigider 30-45 de minute. Puteti insa folosi acest interval pentru pregatirea umpluturii. Cat despre ingrediente, desi poate fi tentant sa inlocuiti branza Cedar cu ceva mai accesibil, nu va recomand, pentru ca tarta va pierde la capitolele gust si aroma.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– unt (80% grasime) 200 g
– faina 375 g
– ou 1 buc.
– carnaciori picanti 350 g
– bacon 300 g
– ulei 1 lingura
– ceapa 2 buc. (200 g)
– tije telina 1 buc. mare (100 g)
– lapte integral 250 ml
– branza Cedar 100 g
– patrunjel verde 2 linguri
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Pregatiti aluatul de tarta (pate brisee) din 175 g unt, 350 g faina, 5 linguri de apa rece si un praf de sare. Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu sarea. Puneti untul bucatele (rece, din frigider) si amestecati rapid, cu varful degetelor, pana obtineti “firimituri”. Puneti apa rece, cate o lingura o data, framantand repede. In functie de faina folosita, ar putea fi nevoie de o lingura de apa in plus. La final, trebuie sa aveti un aluat omogen si suplu, desprins de pe marginile castronului. Modelati sub forma unei bile, acoperiti cu folie si bagati in frigider, pentru 30 de minute (detalii despre pate brisee gasiti AICI).
Intre timp, incingeti lingura de ulei intr-o tigaie mare. Prajiti un pic carnaciorii, taiati bucati. Scoateti-i pe o farfurie. In aceeasi tigaie, topiti untul ramas (25 g). Puneti baconul (bucatele) si rumeniti un pic. Adaugati ceapa (feliute) si mai lasati 2-3 minute.
Puneti si tija de telina (bucatele) si mai lasati 2 minute. Puneti faina ramasa (25 g) si amestecati usor. Lasati faina sa se “prajeasca” timp de un minut, amestecand din cand in cand. Atentie, faina nu trebuie sa se maroneasca!
Luati tigaia de pe foc si, treptat, amestecand continuu, inglobati laptele caldut. La final, trebuie sa aveti ca un sos dens, cremos si fara cocoloase. Puneti iar tigaia pe foc si lasati sa ajunga la punctul de fierbere. Puneti branza Cedar (bucatele), carnaciorii rumeniti si patrunjelul verde (taiat marunt). Amestecati usor, puneti un pic de sare si de piper, luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Scoateti aluatul din frigider si intindeti o foaie pe blatul presarat cu putina faina. Asezati aluatul in forma de tarta (eu am folosit o forma de tarta de 30 cm diametru) si presati usor, pentru a se mula pe forma. Decupati aluatul in exces si pastrati-l (il veti pune la suprafata tartei, fasii sau cum doriti, in functie de inspiratie). Coaceti “in orb” aluatul (vezi AICI), dupa care puneti umplutura si asezati deasupra aluatul ramas. Ungeti fasiile de aluat cu ou batut si bagati in cuptorul incins.
Lasati 30-35 de minute sau pana cand aluatul s-a umflat usor si a prins o frumoasa nuanta aurie. Opriti cuptorul si lasati tarta sa-si “traga sufletul” vreo 10 minute, inainte de a o servi. O puteti acompania cu o salata verde cu vinegreta sau doar cu un pic de mustar.
Calorii: 327 kcal / 100 g.