V-am tot “amenintat” zilele trecute, cand v-am propusĀ Frigaruile de pui marinat cu bacon si Frigaruile de porc cu legume, kaizer si carnaciori, cu trei retete de salate-garnituri care merg de minune langa un gratar. Se pot pregati cu o seara inainte, se pastreaza in frigider si se transporta usor intr-o cutie de plastic care se inchide etans. Incep seria salatelor-garnituri reci cu o combinatie cuceritoare de cartofi copti, parfumati cu cimbru si usturoi, imbaiati apoi intr-un sos din smantana, lamaie, marar si arpagic verde. Racoritor si acrisor, usor de preparat si delicios.
Pentru a obtine un preparat mai dietetic, eu am folosit pentru sos doua feluri de smantana, de 20% si 12% grasime, dar puteti pune doar smantana mai grasa pentru un sos mai cremos. Apoi, eu am folosit cartofi normali, pentru ca din acestia am avut, dar puteti pune, dupa caz, cartofi noi sau, si mai bine, cartofi fingerling (cartofii aceia micuti, alungiti ca forma, cu coaja subtire si rosiatica). In acest caz, nu este nevoie sa curatati cartofii de coaja, ci doar ii spalati foarte bine.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 1-1,1 kg
– ulei de masline 3 linguri
– smantana 20% grasime 150 g
– smantana 12% grasime 200 g
– cimbru uscat 1 lingura rasa
– usturoi 4-5 catei (20 g)
– marar proaspat 2 linguri
– arpagic verde 20 g
– lamaie 1 buc.
– sare, piper
Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Taiati cartofii cuburi (de dimensiuni cat mai apropiate, pentru a se face in acelasi timp) si puneti-i intr-o tava. Stropiti-i cu doua linguri ulei de masline, presarati cimbrul uscat, un pic de sare si de piper. Amestecati-i astfel incat toate cuburile sa fie uniform unse cu ulei si cimbru. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si bagati-o in cuptor. Lasati 25 de minute, dupa care inlaturati folia si puneti usturoiul, trecut prin presa. Amestecati usor si mai lasati 20 de minute, cat sa prinda cartofii un pic de culoare. Pentru sosul de smantana, amestecati intr-un castron smantana, o lingura de ulei de masline, coaja rasa de la lamaia intreaga, sucul de la jumatate de lamaie, un pic de piper, mararul si arpagicul verde maruntite.
Omogenizati si turnati peste cartofii copti. Amestecati usor, gustati si potriviti de sare. Serviti salata-garnitura langa o friptura la gratar.
Calorii: 158 kcal / 100 g.