Nu stiu cat mai tine vremea frumoasa, dar am de gand sa profit la maximum de ea. Urasc frigul si nu-mi place vremea mohorata si ploioasa. Cum nu-mi place nici sa fie intuneric la ora 5 dupa-amiaza. Daca sunteti ca mine, va sfatuiesc sa profitati si voi de zilele insorite care au ramas. Si ce mod mai bun poate fi decat sa facem un gratar in aer liber? La padure sau in spatele curtii, dupa posibilitatile fiecaruia. Prin urmare, in zilele urmatoare vin cu cateva propuneri de meniu pentru gratar: doua feluri de frigarui si trei salate delicioase (de cartofi, de rosii si de ciuperci – revin cu detalii despre fiecare in parte), care pot fi pregatite inainte, luate frumos intr-o cutie si consumate reci. Deschid seria preparatelor pentru gratar cu niste frigarui parfumate, dulci-acrisoare si suculente de pui, marinat si infasurat in felii de bacon crud-uscat si afumat.
Frigaruile se pregatesc foarte usor, dar trebuie sa aveti in vedere ca marinarea puiului dureaza ceva. Ideal este sa puneti bucatelele de piept de pui la marinat cu o seara inainte, astfel incat in dimineata gratarului doar sa infasurati in bacon si sa infigeti pe bete. Frigaruile pregatite se pun intr-o cutie pana cand se “arunca” pe gratar. Simplu, nu?
Evident ca frigaruile pot fi pregatite si “in casa”: pe un gratar electric, deasupra aragazului (intr-o tigaie-gratar) sau in cuptor, la grill. Alte sugestii de preparate la gratar gasiti AICI.
Ingrediente (pentru 6 frigarui):
– piept de pui fara piele si fara os 1 kg.
– sos soia 100 ml
– otet balsamic 50 ml
– miere 2 linguri
– usturoi 2 catei
– ghimbir o bucata de 5 cm
– ceapa 1 buc. (75 g)
– ulei 3 linguri
– bacon felii 200 g
– piper
Puneti 6 bete de frigarui la inmuiat in apa (astfel, betele nu se vor arde pe gratar). Intr-un castronel, amestecati sosul de soia, otetul balsamic, mierea, usturoiul si ghimbirul taiate marunt. Puneti si ceapa taiata felii subtiri, uleiul si un pic de piper. Amestecati bine si puneti deoparte, intr-o alta cutiuta, 4 linguri de marinada (va va folosi la ungerea frigaruilor pe gratar). Curatati pieptul de pui dezosat si fara piele de eventualele pielite si urme de grasime. Taiati pieptul in cuburi si puneti-l in marinada. Amestecati, acoperiti si bagati in frigider pentru cel putin 2 ore, ideal peste noapte.
Pe un tocator, puneti baconul si taiati-l in jumatate, transversal. Pe fiecare bucatica de bacon, puneti o bucata de piept si rulati. Infigeti in betele de frigarui (cam 6 bucati pe bat). Procedati asa pana terminati carnea si baconul. Pastrati frigaruile intr-o cutie care se inchide etans pana in momentul punerii pe gratar. Cand le-ati pus pe gratar, nu uitati sa mai ungeti frigaruile, din cand in cand, cu marinada pusa deoparte, pentru ca baconul sa nu se usuce in exces.
Intoarceti frigaruile pe toate partile pentru a se rumeni uniform. Cand s-au facut, serviti-le cu salate si, eventual, cu paine proaspata.
Calorii: bucurati-va de ultimele zile frumoase si de compania celor dragi…