Zacusca de vinete si gogosari

Va povesteam saptamana trecuta despre muntii de legume apetisante care te imbie de pe tarabele din piata si va spuneam ca nu am putut pleca pana cand nu mi-am burdusit sacosele cu vinete, gogosari, ardei capia si rosii. In minte, imi navaleau mai multe retete pe care sa le pregatesc cu delicioasele bogatii ale toamnei, dar castigatoare a iesit, in final, reteta de zacusca. De obicei, nu pregatesc zacusca pentru iarna, din cauza lipsei acute de spatiu de depozitare. Imi amintesc, din copilarie, ca mama pregatea zacusca si o punea la congelator. Nici varianta asta nu mi-e la indemana, dat fiind ca nu mai am un congelator separat, iar cel de la frigider nu poate adaposti prea multe chestii in afara cutiilor cu inghetata :D. Apoi, parca zacusca congelata nu are acelasi gust cu cea proaspata. Asa ca, am pregatit zacusca doar cat sa mancam pe saturate cateva zile. Bine, bine, recunosc: am mai dat si prietenilor, ca cine poate rezista unei portii de zacusca?!

Si mai trebuie sa recunosc ceva: mi-am zis sa pregatesc o cantitate mai mare de zacusca pentru a putea testa “instrumentul” cel mai recent intrat in “arsenal”: o frumoasa si incapatoare oala de fonta. Am primit-o cadou de ziua mea si va imaginati ca sunt foarte incantata de ea :)…

Oala de fonta - cocotte

Revenind la reteta de zacusca, cea pe care o am eu, derivata doar putin fata de cea a Sandei Marin, nu se numara printre cele mai rapide sau usoare retete. Nu de alta dar, pe langa vinete, presupune ca si ardeii capia si gogosarii sa fie copti, in loc sa fie dati prin masina de tocat. Va garantez insa ca merita efortul pentru ca nimic nu se compara cu dulceata pe care o confera ardeii copti. Apoi, si consistenta este diferita in cazul in care coacem si ardeii si gogosarii, rezultand o zacusca cremoasa si nu prea zemoasa. Cat despre preparare, nu ar strica sa coaceti legumele de cu seara, pentru a lasa peste noapte vinetele la scurs. Apoi, in eventualitatea in care rosiile se dovedesc a nu fi prea zemoase, nu ar strica sa aveti la indemana ceva suc de rosii, pentru a completa. Daca va place ca zacusca sa fie un pic picanta, puteti pune si un ardei iute proaspat sau fulgi de ardei uscat. In fine, daca doriti sa puneti zacusca la borcane, pentru la iarna, veti avea nevoie de recipiente cu capace si va va trebui mai muuuult ulei, atat in ea (pentru a tine mai bine), cat si pentru a pune in fiecare borcan, deasupra preparatului.

Mai trebuie spus ca din cantitatile de mai jos mi-au iesit circa 3 kg de zacusca si ca particip cu aceasta reteta la proiectul “Dulce Romanie”, creat de Mihaela, dus mai departe de mai multi bloggeri, iar in septembrie aflat in grija lui Betty. Detalii despre proiect gasiti pe Betty’s Kitchen :).

Ingrediente:
– vinete 6 buc. (2,5 kg)
– ceapa 3 buc. (380 g)
– gogosari 6 buc. (1,1 kg)
– ardei capia 6 buc. (750 g)
– rosii 5 buc. mari (1,1 kg)
– ulei de floarea-soarelui 150 ml
– zahar brun 2 linguri (40 g)
– dafin 4-5 foi
– usturoi 5 catei
– sare, piper

Zacusca de vinete si gogosari

Cea mai buna metoda, dupa mine, de coacere a vinetelor este pe gratar, astfel incat legumele sa imprumute “parfumul” carbunilor. Cum acest lucru nu a fost posibil, a trebuit sa ma multumesc cu o tigaie-gratar. Vinetele sunt coapte atunci cand sunt moi la apasare, iar coaja devine neagra. Puneti-le intr-o oala acoperita si lasati-le sa se raceasca un pic. Puneti la copt si ardeii capia si gogosarii, intorcandu-i pe toate partile. La fel, puneti-i intr-o oala acoperita sau intr-o punga cu “fermoar”. Curatati vinetele si lasati-le la scurs, eventual pana a doua zi dimineata. Curatati si ardeii si gogosarii de coaja, cotor si seminte dar, spre deosebire de vinete, pastrati cat mai mult din sucul pe care si-l lasa. Sucul ardeilor copti este dulceag si are un gust foarte bun.

Zacusca de vinete si gogosariZacusca de vinete si gogosari

Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala. Cand apa clocoteste, puneti rosiile, avand insa grija sa le crestati in prealabil, pentru a le coji mai usor dupa aceea. Opariti-le 2-3 minute, scoateti-le si, cand s-au racit un pic, decojiti-le.

Zacusca de vinete si gogosariZacusca de vinete si gogosari

Incingeti uleiul intr-o oala, de preferat de fonta. Caliti ceapa, taiata feliute, si usturoiul trecut prin presa. Cand ceapa a devenit translucida, puneti rosiile taiate bucatele. Lasati cateva minute, pana cand rosiile se inmoaie un pic.

Zacusca de vinete si gogosariZacusca de vinete si gogosari

Puneti vinetele maruntite. Atentie, nu trebuie sa le “bateti” ca pentru salata de vinete, ci este bine sa ramana bucatele! Puneti si ardeii capia si gogosarii, curatati de coaja si taiati fasiute. Amestecati bine si, daca vi se pare prea scazuta zacusca, puneti si o cana de suc de rosii. Puneti foile de dafin, acoperiti oala si lasati sa fiarba, la foc mic, timp de o ora. Atentie, amestecati des pentru ca zacusca sa nu se prinda pe fundul oalei! Adaugati zaharul, potriviti de sare si de piper.

Zacusca de vinete si gogosariZacusca de vinete si gogosari

Zacusca este foarte buna servita rece. In plus, mie mi se pare ca este mai buna a doua zi dupa preparare. In cazul in care vreti sa o pastrati pentru la iarna, o puneti calda in borcane spalate si sterilizate (tinute in cuptorul incins macar 15 minute), lasand cam un deget deasupra. Asezati borcanele intr-o tava metalica si bagati-le in cuptor, la temperatura minima. Lasati-le 45 de minute – 1 ora, pana cand se formeaza deasupra ca o crusta. Incingeti circa 150 ml de ulei, cu cateva boabe de piper si doua foi de dafin. Puneti incet uleiul incins in borcane, peste zacusca. Puneti capacele la borcane, strangeti foarte bine si mai bagati-le o tura la cuptor (tot la temperatura mica), timp de o ora. Lasati borcanele in cuptor pana cand s-au racit total.

Zacusca de vinete si gogosari

Iata si un prim-plan cu “vedeta” noastra :).

Zacusca de vinete si gogosari

Calorii: 81 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Zacusca de vinete si gogosari”

  1. anamaria says:

    stii melodia aia :”oooof viata mea!” :))))))))))))))) lol.. sunt un non-fan al genului ( de astfel de melodii) dar zacusca ta asta mi-a inspirat!!!
    nu pot sa-ti spun decat: VREAU si eu cratita de fonta (macar pentru a face zacusca asta minunata)…
    pofta buna!

  2. Dino says:

    Esti tare, Anamaria! Am ras copios cand am vazut comentariul… Adevarul e ca este super cratitoiu, chiar daca faci muschi cand trebuie sa o muti 10 cm :)). Iar zacusca, zic eu, ca i-a facut cinste…

  3. anda says:

    SUPER ARATA ZACUSCA, DAR OALA?
    -PUTETI SA-MI SPUNETI UNDE POT GASI SI EU ?
    VA ROG MULT!
    PUPICI………….

  4. Dino says:

    Anda, am primit oala cadou, asa ca nu-ti pot spune detalii despre pret. Stiu insa ca a fost cumparata din Ikea 🙂

  5. […] fasole galbena cu usturoi • Mancare de fasole galbena cu rosii • Salata de vinete cu rosii • Zacusca de vinete si gogosari • Salata de rosii cu usturoi • Supa de rosii coapte • Imambayildi sau vinete impanate la […]

  6. […] rotofei, plus ardei capia carnosi, pentru o portie maaaare de zacusca (gasiti pe blog reteta de Zacusca cu vinete si gogosari, iar pentru variatie, pe cea de Zacusca cu fasole si ardei). Apoi, daca tot am luat o punga mare […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11