Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Chiar daca, anul acesta, ziua mea a “picat” in concediu, la intoarcere am zis sa marchez cat de cat momentul. Si ce mod mai bun de a-l marca decat cu un tort? Unul racoritor, delicios, cu multe fructe inauntru si pe deasupra. Si asa mi-am amintit de un tortulet pe care-l “pandeam” de ceva vreme: cu piscoturi facute in casa si cu o crema aerata din oua, smantana si zmeura, parfumata cu un pic de Grand Marnier (lichior cu aroma de portocale amare). Crema intarita cu gelatina, ca orice sarlota. Iar pe deasupra, eu am “aruncat” niste zmeura si afine, dar puteti pune si alte fructe de padure.

Singurul regret pe care-l am se refera la “desenarea” piscoturilor. Deoarece a trebuit sa fac totul cam pe repede inainte, nu am stat sa calculez cat de lungi ar fi trebuit sa fie piscoturilor, asa ca mi-au iesit cam mari fata de inaltimea formei si a trebuit sa le tai. Apoi, ar fi mers sa fie piscoturile un pic mai subtiri. Adica, mai subtiri si mai dese. In fine, un alt inconvenient a fost ca nu am avut forma de sarlota, asa ca a  trebuit sa ma multumesc cu forma de tort detasabila. Cu toate aceste mici probleme, a iesit o bunatate de tort, care s-a evaporat instantaneu, desi a cantarit putin peste 1,5 kg :).

Ingrediente:
– oua 5 buc.
– zahar tos 250 g
– faina 125 g
– zahar pudra 50 g
– zmeura 700 g (din care 200 g pentru decor)
– gelatina 2 pliculete
– suc de lamaie 1 lingura
– albusuri 4 buc. (135 g)
– smantana 30% grasime 280 g
– Grand Marnier 2 linguri
– afine, eventual, pentru decor 150 g

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Pentru piscoturile de casa, adica biscuit de Savoie (am mai vorbit despre el AICI), incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Luati cele 5 oua si separati albusurile de galbenusuri cu foarte mare grija. Intr-un castron, mixati galbenusurile cu 90 g zahar tos, pana obtineti o spuma galbuie si densa. Intr-un alt castron, bateti albusurile cu 35 g zahar tos. Cu o spatula si miscari lente, incorporati o treime din bezea in spuma de galbenusuri. Cand s-a omogenizat, procedati la fel cu restul de bezea.

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeuraTort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Treptat, adaugati faina cernuta, incorporand-o tot cu miscari lente. Atentie, aluatul rezultat trebuie folosit imediat! In caz contrar, se va lasa. Tapetati cu hartie de copt o tava mare. Cu ajutorul unui sprit, puneti o spirala, avand diametrul cam cu 2 centimetri mai mic decat forma de tort. Tot cu spritul, “desenati” piscoturile care vor veni pe marginea tortului (ar trebui sa fie cam de 1,5 cm grosime, pentru a nu iesi la fel de late ca ale mele). Pudrati cu putin zahar pudra si bagati in cuptorul incins. Lasati cam 15 minute, verificand din cand in cand pentru ca piscoturile sa nu se rumeneasca. Opriti focul si lasati piscoturile sa se raceasca, in cuptor, cu usa deschisa.

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeuraTort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Pentru sarlota de zmeura, pregatiti o bezea italiana (detalii despre cum sa obtineti bezeaua perfecta AICI). Amestecati 125 g zahar tos si 3 linguri de apa, intr-un ibric. Fierbeti siropul pana cand ajunge la 118 grade Celsius sau pana cand face niste bule mari in timpul fierberii. Bateti cele 4 albusuri pana cand obtineti o spuma aerata si incepeti sa puneti, in fir subtire, siropul fierbinte. Dupa ce ati pus tot siropul si ati obtinut o spuma lucioasa si densa, continuati sa mixati pana cand bezeaua se raceste total. Puneti in blender 500 g zmeura si sucul de lamaie. Pasati, dupa care treceti piureul prin sita, pentru a opri samburii. Puneti deoparte 2 linguri de piure de zmeura. Puneti gelatina la inmuiat in 4-5 linguri de apa rece. Cand gelatina s-a umflat, puneti-o sa se dizolve, la bain-marie. Atentie, nu o lasati sa fiarba! Adaugati peste gelatina dizolvata cateva linguri de piure de zmeura. Omogenizati si rasturnati peste restul de piure. Amestecati foarte bine.

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeuraTort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Bateti smantana pana cand obtineti ca o frisca. Turnati peste smantana batuta piureul de zmeura. Omogenizati. Incorporati, treptat, bezeaua italiana.

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeuraTort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Pregatiti piscoturile si baza tortului: asezati spirala de piscot, ajustati-i dimensiunea (daca este cazul), iar de jur imprejur puneti piscoturile. Strangeti cu forma detasabila, invelita in prealabil in folie alimentara. Atentie, taiati piscoturile drept, la capatul de jos, pentru a sta bine “in picioare”! Luati piureul de fructe pus deoparte si amestecati-l cu Grand Marnier. Cu sosul rezultat, insiropati spirala de piscot. Rasturnati sarlota de zmeura. Nivelati cu o spatula si bagati in frigider, pentru macar 6 ore.

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeuraTort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Scoateti cu grija din forma detasabila, pe un platou. Asezati deasupra 200 g zmeura si afinele. Pudrati cu restul de zahar pudra si, gata, ati obtinut o minunatie de tort.

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Iata cum arata tortul si in sectiune…

Tort cu piscoturi de casa si sarlota de zmeura

Calorii: 230 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11