Nu cred ca sunt persoane care sa nu iubeasca Tiramisu, traditionalul desert italienesc, cu textura cremoasa, parfum de cafea si combinatia perfecta de dulce si amarui. Reteta traditionala de Tiramisu o gasiti AICI si, zau, ca merita sa o incercati. Astazi, va propun insa varianta inghetata de Tiramisu. Si nu o varianta oarecare, ci una marca David Lebovitz :). Este o inghetata aparent sofisticata, incredibil de cremoasa si de buna. Are insa doua dezavantaje: unul – se termina foarte rapid, doi – are un numar considerabil de calorii. Dar, chiar si asa, meritam sa ne rasfatam, din cand in cand, cu o portie de inghetata delicioasa, nu?
Inghetata este formata din doua parti: o baza de mascarpone, foarte, foarte cremoasa datorita continutului ridicat de grasime si alcool, si un sirop concentrat de cafea si cacao neagra. La fel ca in cazul desertului traditional, este important sa folositi o branza mascarpone de buna calitate. La fel de importanta este cacaoa neagra. Fata de reteta originala a lui Lebovitz am operat, de nevoie, doua modificari. Prima se refera la inlocuirea a ceea ce se numeste in SUA si Canada “half and half” (o smantana lichida, cu 12,5% grasime) cu lapte integral si smantana de 30%, in proportii egale. A doua modificare se refera la substituirea siropului de porumb cu sirop de agave. Sirop de porumb nu aveam si nici nu am gasit in magazinul in care am fost, asa ca am preferat siropul de agave, mai ales ca se spune ca este “safe” sa-l incalzesti la temperaturi mari (spre deosebire de miere, care am inteles ca ar deveni toxica. Cam acestea ar fi de spus despre reteta… Enjoy!
Ingrediente:
– mascarpone 500 g
– smantana (30% grasime) 200 ml
– lapte integral 200 ml
– zahar pudra 170 g
– zahar tos 100 g
– lichior de cafea 100 ml
– rom sau cognac 70 ml
– sirop de agave 70 ml
– cafea tare 200 ml
– cacao neagra 50 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– esenta de cafea 1 lingurita
– sare un varf de lingurita
Pentru siropul concentrat de cafea si cacao, amestecati intr-o craticioara cafeaua, zaharul tos, siropul de agave si cacaoa neagra. Lasati pe foc mic, amestecand continuu, pana cand incepe sa fiarba. Dupa un minut, timp in care siropul se ingroasa usor, luati de pe foc, lasati sa se raceasca un pic si adaugati esentele de cafea si vanilie. Cand s-a racit total, pastrati sosul in frigider pana in momentul folosirii. Pentru baza de mascarpone, puneti intr-un castron mascarponele, zaharul pudra si praful de sare. Omogenizati cu mixerul la viteza medie. Apoi, la viteza mica, incorporati treptat smantana si laptele integral.
Incorporati si cognacul si lichiorul de cafea. Puneti in masina de facut inghetata. Daca nu aveti masina de inghetata, puneti intr-o caserola si bagati in congelator. Scoateti caserola din doua in doua ore si omogenizati cu o furculita. Repetati operatiunea de trei ori. Revenind la varianta masinei de inghetata, la terminarea programului rasturnati inghetata, intr-o cutie care se inchide ermetic, astfel: un strat de inghetata, cateva linguri de sirop concentrat de cafea, iar inghetata, iar sirop, etc. Practic, veti pune cam jumatate din sirop, iar restul va fi folosit in momentul servirii inghetatei. Bagati cutia in congelator pentru macar 3 ore.
Cand vreti sa serviti inghetata, scoateti cutia si lasati cam 7-8 minute (datorita continutului mai mare de alcool, inghetata se va “inmuia” mai repede). Puneti inghetata in cupe si “stropiti-o” cu sos de cafea.
Calorii: 310 kcal / 100 g.