Preparat des intalnit pe masa romanilor, mai ales “la ocazii”, ouale umplute sunt raspandite, sub diferite nume si in diverse combinatii, pe intreg globul. Nascute pe taramurile Romei antice, ouale umplute, cunoscute si sub denumirea de “oua mimoza”, se servesc de obicei reci, ca aperitiv. Principiile pregatirii acestor mici delicii sunt simple: ouale se fierb tare, se racesc si se taie in jumatate; se scot galbenusurile, se amesteca cu diferite ingrediente si cu aceasta compozitie se umplu albusurile. Diferenta este facuta, evident, de ingredientele alese. Cel mai des sunt folosite maioneza si mustarul, alaturi de care vin sos Tartar, sos Worchestershire, muraturi, boia, otet, masline verzi, ardei, telina, ceapa. Intalnim insa si cimbru, mac, usturoi, hrean, wasabi, branza, sunca, ciuperci, somon afumat si chiar caviar.
In bucataria frantuzeasca, sunt preferate piperul si patrunjelul, in cea nemteasca, caperele si ansoa, iar in cea ungureasca, galbenusurile se combina cu miez de paine inmuiat in lapte, mustar si patrunjel. Tot in bucataria ungureasca, gasim o varianta de oua umplute gandita ca fel principal: ouale umplute se gratineaza cu smantana si ou batut si se servesc cu cartofi prajiti. Eu am preferat, de data aceasta, o varianta simpla, usor iute, datorita mustarului de Dijon si sosului chilli.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– oua 6 buc.
– maioneza light 50 g
– mustar de Dijon 1 lingura rasa (25 g)
– otet de vin alb 1 lingurita
– ceapa 1 buc. mica (35 g)
– sos chilli 1/2 lingurita
– boia de ardei iute un varf de lingurita
– sare, piper
Puneti ouale intr-o oala si acoperiti-le cu apa. Puneti un praf de sare si aduceti la punctul de fierbere, pe foc potrivit. Dati focul mic si lasati sa fiarba 8-10 minute. Opriti focul si puneti ouale in apa rece. Cand s-au racit, curatati-le cu grija de coaja si taiati-le in doua, pe lungime. Extrageti galbenusurile si puneti-le intr-un castronel. Amestecati-le cu otetul si ceapa taiata marunt. Omogenizati bine, cu o furculita. Adaugati peste galbenusuri maioneza light, mustarul de Dijon si sosul chilli. Gustati si potriviti de sare si de piper. Ajustati si iuteala, punand inca un pic de mustar sau de sos chilli, dupa caz.
Umpleti cu aceasta compozitie albusurile de ou. Asezati jumatatile umplute pe un platou si pudrati-le cu boia. Serviti-le imediat. Daca va raman, pot fi pastrate foarte bine in frigider, maximum doua zile, numai sa aveti grija sa le acoperiti.
Calorii: 164 kcal / 100 g.
Te astept cu drag la provocarea lunii septembrie 😉
Multumesc pentru invitatie. Cu pere nu am gatit nimic in luna septembrie, dar cu vinete da 😀 Am sa trimit cele nesare pana la termenul stabilit.