Pe la mijlocul saptamanii, cand se epuizeaza mancarurile pregatite in weekend, imi place sa pregatesc o garnitura care sa poata fi “asortata” la diferite tipuri de friptura, dar sa poata fi consumata si ca atare, la un pranz rapid la serviciu. In aceasta categorie generoasa intra si gratinul pe care vi-l prezint astazi, in care mai multe feluri de legume se combina cu smantana si oua, pentru a fi apoi acoperite de o crusta crocanta si apetisanta de branza Cedar si parmezan. Nu de alta, dar crusta este definitorie pentru gratin, nu? Nascut in “laboratoarele” bucatarilor francezi, gratinul a evoluat de-a lungul si timpului si s-a diversificat, fiind intalnit in aproape toate partile lumii. Cateva idei de gratin gasiti AICI.
Revenind la gratinul de astazi, in locul fasolei, puteti pune mazare congelata. Cum puteti pune, daca doriti un preparat cu mai putine calorii, lapte in locul smantanei. In rest, totul este floare la ureche si veti fi uimiti(e) cat de gustos poate fi un preparat asa de simplu.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– paste fusilli 100 g
– praz 1 buc.
– porumb dulce 100 g
– fasole verde congelata 100 g
– ardei gras rosu 1 buc. (200 g)
– oua 2 buc.
– smantana pentru gatit 200 ml
– cimbru uscat 1 lingura rasa
– branza Cedar 120 g
– parmezan ras 2 linguri cu varf (40 g)
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Puneti pastele la fiert, in mai multa apa clocotind, cu putina sare. Fierbeti-le timpul indicat de producator si, cand sunt gata, scurgeti pastele de apa. Intr-o tigaie, incingeti lingura de ulei si caliti un pic prazul. Puneti si fasolea sau mazarea congelata si lasati legumele sa se inmoaie un pic. Intr-un vas de Jena potrivit ca marime, puneti pastele scurse, legumele calite, porumbul dulce si ardeiul gras (curatat de seminte si cotor, spalat si taiat betigase). Cu ajutorul a doua furculite, amestecati usor, astfel incat legumele sa fie uniform distribuite. Intr-un castron, bateti ouale. Adaugati smantana/laptele, un pic de sare si de piper, cimbrul uscat. Amestecati bine.
Turnati amestecul de oua si smantana peste paste si legume. Radeti marunt branza Cedar si amestecati-o cu parmezanul ras. Distribuiti uniform peste paste si legume. Rasniti un pic de piper deasupra si bagati in cuptorul incins. Lasati 25-30 de minute, pana cand amestecul de smantana si oua s-a “legat” cu legumele si pastele, iar branza de deasupra s-a transformat intr-o crusta.
Scoateti din cuptor, lasati sa “respire” un pic si serviti, ca atare ori pe post de garnitura. Eu am servit si, si. Adica, simplu la serviciu, dar si ca garnitura langa un Piept de pui “umplut” cu busuioc.
Calorii: 195 kcal / 100 g.