Au trecut iar cateva zile fara sa postez o noua reteta. De pregatit “chestii” interesante am pregatit, dar nu am apucat, pur si simplu, sa le postez. Incerc sa recuperez insa in zilele urmatoare pentru ca in curand plec in concediu si nu as vrea sa raman cu prea multe restante :D. Ca la fiecare sfarsit de saptamana, incerc sa va rasfat cu un desert. Iar cum vara este timpul deserturilor inghetate, va prezint o delicioasa inghetata de zmeura, dat fiind ca inca ne mai putem delecta cu aceste parfumate si zemoase fructe. Cel putin in zonele montane se gasesc din abundenta, asa ca profitati!
Revenind la reteta, fata de retetele de Inghetata rapida de capsune si Inghetata de fructe de padure si capsune, cea de astazi nu presupune oua. In schimb, fructele nu sunt pasate proaspete, ci “perpelite” un pic pe foc, cu putina apa si zahar. Adica, un fel de semi-dulceata de zmeura, pasata si combinata apoi cu o frisca neindulcita. Pentru prepararea inghetatei, eu am folosit masina dar, in cazul in care nu aveti, este suficient sa scoateti cutia cu inghetata din congelator macar din doua in doua ore si sa omogenizati foarte bine compozitia (cu furculita sau cu mixerul la turatie minima). Operatiunea trebuie repetata de cel putin trei ori pentru a obtine o inghetata cremoasa.
Ingrediente:
– zmeura 350 g
– zahar 150 g
– smantana neindulcita pentru frisca 150 ml
– apa 150 ml
– suc de lamaie 2 linguri
Puneti intr-o craticioara zmeura (spalata si scursa) cu apa si zaharul tos. Lasati sa ajunga la temperatura de fierbere, dati focul mic si fierbeti inabusit timp de 10 minute. La finalul timpului, fructele ar trebui sa se fi inmuiat, iar sucul lasat s-a transformat intr-un sirop. Lasati sa se raceasca si puneti deoparte doua linguri de “semi-dulceata”. Dati restul printr-o strecuratoare. Ideea este ca sucul si pulpa sa treaca, dar sa mai opriti din samburi. Amestecati piureul rezultat cu sucul de lamaie. Bateti smantana neindulcita pentru frisca (tinuta in prealabil in frigider, timpul indicat pe cutie). Peste frisca neindulcita, turnati piureul de fructe si omogenizati. Puneti in masina de inghetata. La terminarea programului, inghetata mea arata asa…
Puneti inghetata intr-o cutie care se inchide ermetic si bagati-o in congelator pentru cel putin doua ore. Cand vreti sa serviti inghetata, scoateti-o din congelator si lasati-o circa 10 minute la temperatura camerei. Puneti in cupe si garnisiti cu “semi-dulceata” pusa deoparte.
Calorii: 185 kcal / 100 g.
Cu multa placere, Mariana. Ma bucur mult ca-ti plac retetele mele de inghetata si te mai astept pe blog. La Multi Ani! Multa sanatate si multe bucurii!
Multumesc pentru urari!