Desi a trecut sezonul capsunelor romanesti, cand am primit o “comanda” speciala de tort cu multe capsune, nu am avut incotro si am dat iama in capsunele la cutii. Pot spune ca am avut noroc sa gasesc unele cu gust, asa ca a iesit o bunatate de tort. Cel putin asa mi s-a spus :P. Ca reteta este una foarte usoara si o puteti adapta, la nevoie, la niste fructe de padure, din care mai gasiti inca, in special daca aveti ocazia sa faceti un drum pe la munte. 10 lei cutia de circa 300 grame, pe marginea drumului, dar cred ca puteti obtine o reducere, daca negociati un pic. Mai ales ca va trebuie o cantitate considerabila de fructe, un kilogram. Iar pentru un plus de aroma si un tort mai sofisticat, punem in blat si ceva migdale prajite si transformate in pudra.
Va mai spun doar ca, pentru reusita tortului, aveti nevoie de o smantana grasa si de buna calitate. Eu am folosit una de 25% grasime, pe care am lasat-o un pic la scurs pentru a fi sigura ca nu va fi prea zemoasa. Aspect important in conditiile in care, din aceeasi smantana, am batut si frisca de ornat (in loc sa iau o alta smantana, din cele lichide, special pentru frisca). Tot pentru reusita, nu uitati sa scoateti ouale din frigider din vreme, pentru a avea timp sa ajunga la temperatura camerei (ca sa obtineti o bezea perfecta). Nu in ultimul rand, din cantitatile de mai jos, am facut un tort cam de 1,5 kg, intr-o forma de tort cu diametru de 26 cm.
Ingrediente:
– capsune 1 kg
– oua 2 buc.
– zahar pudra 120 g
– faina 2 linguri cu varf (75 g)
– smantana (25% grasime) 600 g
– gem de capsune fara samburi 150 g
– migdale 40 g
– gelatina 1 pliculet
– zahar vanilinat 2 pliculete
– intaritor pentru frisca 1 pliculet
– suc de lamaie 1 lingura
– sare un varf de lingurita
Pentru blatul de tort cu migdale, incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Separati cele doua oua (aduse la temperatura camerei). Bateti albusurile, cu mixerul la turatie maxima, pana cand obtineti o spuma. Adaugati praful de sare si 2 linguri de zahar pudra (treptat, in ploaie), batand in continuare, pana cand obtineti o spuma densa si lucioasa. Incorporati, la viteza mica, galbenusurile. Atentie, cate unul o data! Cu ajutorul unei spatule, incorporati treptat faina cernuta.
Cu ajutorul unui blender, transformati in pudra migdalele. Incorporati si pudra de migdale in spuma de oua, zahar si faina. Turnati aluatul de blat intr-o forma de tort cu fund detasabil, in prealabil unsa cu putina grasime (unt sau ulei) si tapetata cu hartie de copt. Nivelati compozitia si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 15 minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Lasati-l sa se raceasca si inlaturati hartia de copt. Pentru mousse-ul de capsune, spalati capsunele si impartiti-le in doua transe: una de 350 g, cealalta de 650 g. Luati transa de 650 g, taiati capsunele in jumatate, pudrati-le cu 15 g de zahar pudra si puneti-le intr-o sita, pe marginea unui castron (pentru a pastra siropul pe care-l lasa). Cele 350 g de capsune se paseaza, cu blenderul, impreuna cu restul de zahar pudra, un pliculet de zahar vanilinat si o lingura de suc de lamaie. In paralel, puneti la inmuiat gelatina, in doua linguri de apa rece. Cand s-a umflat, dizolvati-o la bain-marie, avand mare grija sa nu ajunga la temperatura de fierbere! Turnati gelatina dizolvata peste piureul de capsune. Bateti 370 g de smantana, rece, cu mixerul la turatie maxima, pana cand obtineti ca o frisca. Amestecati-o usor cu piureul de fructe cu gelatina.
Asezati blatul de tort pe un platou mare. Puneti in jurul lui, inelul formei de tort. Turnati mousse-ul de capsune, cu grija, sa nu miscati inelul. Bagati in frigider pentru cel putin 3 ore, timp in care gelatina va inchega mousse-ul. Pentru glazura, puneti sucul lasat de cele 650 g capsune intr-o craticioara, impreuna cu gemul de capsune. Amestecati pentru ca gemul sa se dizolve si luati de pe foc cand ajunge la punctul de fierbere. Lasati sa se raceasca.
Asezati cele 650 g capsune pe deasupra tortului, avand grija sa lasati o margine cam de jumatate de cm. Turnati, usor, peste fructe, glazura cu gem de capsune. Atentie, nu puneti mai mult decat este nevoie! Glazura nu trebuie sa “balteasca”, ci doar sa imbrace capsunele. Bateti restul de smantana, tot rece, cu mixerul la viteza maxima. Dupa circa 1 minut, adaugati al doilea pliculet de zahar vanilinat si pliculetul de intaritor de frisca. Continuati sa bateti pana obtineti o frisca batoasa. Cu ajutorul unui sprit, decorati marginea tortului cu frisca. Tineti la rece pana in momentul servirii.
Calorii: 214 kcal / 100 g.