Cand am gasit intr-un hypermarket fileuri de pastrav, mi s-a facut subit pofta de un gratar de peste. Motivatia a fost dubla: pe de o parte, nu mai facusem cam de multisor peste la gratar, iar pe de alta parte, vroiam musai sa testez una din cele mai recente achizitii facute in materie de condimente: Poivre a l’orange. Adica, pe romaneste, piper cu aroma de portocala, un amestec ce contine – pe langa piper si coaja de portocala, normal – boia, ceapa deshidratata, coriandru si usturoi. In completare, am mers pe ierburi de Provence, adica salvie, fenicul, busuioc, cimbru si flori de levantica. Si nu am gresit. A iesit o minunatie de pastrav la gratar, suculent si aromat.
Puteti substitui amestecul de piper cu aroma de portocala cu jumatate de lingurita de piper negru si jumatate de lingurita de coaja rasa de portocala. Daca doriti sa fie mai putin piperat, puneti mai putin piper. Apoi, pentru a conferi pastravului maximum de aroma, este indicat ca, dupa ce-l ungeti si parfumati, sa-l lasati circa 30 de minute, ca sa intre bine aromele in carne, si dupa aia sa-l “aruncati” pe gratarul incins.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– pastrav, fileuri cu piele 600 g
– usturoi granule 1 lingura rasa
– piper cu aroma de portocala 1 lingurita
– lamaie 1 buc.
– ierburi de Provence 1 lingurita cu varf
– ulei de masline 1 lingura
– sare
Stropiti fileurile de pastrav (spalate si sterse cu un prosop de hartie) cu ulei de masline si cu suc de lamaie. Dati-le cu sare, piper cu aroma de portocala, usturoi granule si ierburi de Provence. Incingeti foarte bine tigaia-gratar si dati-o cu un strop de ulei (cu ajutorul unui servetel imbibat in ulei). Puneti fileurile de pastrav, cu pielea in jos. Dupa 2-3 minute, intoarceti-le cu grija. Mai lasati-le unul-doua minute (in functie si de grosimea fileurilor), dupa care luati-le si asezati-le pe un platou.
Serviti imediat, cu felii de lamaie alaturi. Eu am “asortat” pastravului, ca garnitura, un Piure de cartofi cu lapte batut, usturoi si verdeturi.
Calorii: 198 kcal / 100 g.