Inca o reteta din seria retetelor-pretext, adica a retetelor prezentate nu pentru ce noutati ar aduce ele, ci pentru a putea pleca de la ele intr-o calatorie virtuala, prin bucatariile lumii. Nu de alta, dar mie mi s-a parut intotdeauna fascinant sa descopar cum interpreteaza aceeasi partitura diferite popoare, in functie de specificitatile lor istorice, geografice si, in special, practice. Revenind la “oile” noastre de astazi, adica la omleta, nici nu va puteti imagina cat de diferit poate fi acest preparat in alte zone. De pilda, japonezii au traditionala “tamagoyaki” (numita si tamago sau dashimaki), un fel de rulouri taiate in bucati, din omlete subtiri de oua batute cu otet de orez si, eventual, cu sos de soia. Thailandezii au, in schimb, “kai yat sai”, omleta peste care se pun bucati de carne (porc sau vita), legume (ceapa, morcov, rosii, mazare) si sos de peste si/sau sos de scoici. “Torta” filipineza poate contine si ea ceapa, usturoi, rosii, cartofi, ardei grasi, bucati de vinete la gratar si de carne, dar si stafide, fiind servita cu orez prajit cu usturoi si “ketchup de banana”. Da, ati citit bine. Este vorba de un sos care nu contine rosii, ci piure de banana, zahar, otet si condimente. Pe langa acestea, frittatele italienesti sau Crespeoul provensal par cu adevarat “cuminti”, nu-i asa? :P.
Eu am optat pentru o combinatie de ceapa verde, afumatura (slaninuta, dar merg foarte bine si bucatele de bacon sau kaizer) si mozzarella (din aceasta aveam prin frigider, insa puteti pune si cascaval). Servita cu felii de rosii gustoase, omleta s-a dovedit mai mult decat suficienta pentru un mic-dejun consistent. Daca doriti, puteti servi insa omleta si la o masa tip-bufet: fie o taiati in cuburi, asezati fiecare cub pe o felie de rosie si infigeti scobitori, fie faceti mai multe omlete subtiri, puneti mozzarella, rulati si taiati felii.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– oua 4 buc.
– ceapa verde 2 legaturi
– afumatura 200 g
– mozzarella 100 g
– rosii 2 buc.
– ulei de floarea-soarelui 1 lingura
– piper
Incingeti uleiul intr-o tigaie mare. Puneti afumatura si rumeniti-o un pic. Adaugati ceapa verde, taiata bucatele. Intr-un castron, bateti ouale cu un pic de piper (sare nu mai trebuie, in principiu, deoarece afumatura contine suficienta sare) si o lingura de apa sau lapte rece. Turnati ouale peste afumatura si ceapa, lasati omleta sa se rumeneasca usor pe partea inferioara si intoarceti-o cu grija.
Puneti-o pe un platou, asezati jumatate din mozzarella sau cascaval, pliati si puneti deasupra restul de branza sau cascal. Mai rasniti un pic de piper si serviti imediat, cu felii de rosii alaturi.
Calorii: 192 kcal / 100 g.