Recunosc ca nu am pregatit de prea multe ori iepure. Ba chiar, cred ca pot numara pe degete de cate ori am cumparat carne de iepure. Din mai multe motive, incepand cu pretul piperat si continuand cu faptul ca puiul, cu care seamana destul de bine iepurele la carne, este mult mai usor de gasit si mai pe gustul tuturor. Totusi, cand am fost ultima data intr-un cash & carry, pentru a ma aproviziona cu inca o portie consistenta de midii :P, nu am putut rezista tentatiei si am pus in cos o tavita cu pulpe de iepure. Iar cum aveam p-acasa niste esalote si niste ciuperci shiitake deshidratate, alegerea retetei a fost simpla: iepure in sos de vin rosu cu ciuperci shiitake.
Evident ca puteti pune, la nevoie, si ceapa normala (taiata in sferturi, daca e prea mare) si ciuperci champignon. Totusi, daca aveti shiitake, deshidratate probabil, luati in calcul ca trebuie sa le puneti din timp in apa, pentru “reconstituirea” gustului si aromelor. Ceea ce nu ar trebui sa va incurce foarte mult, deoarece este recomandat sa lasati la marinat, cateva ore sau, cel mai bine, peste noapte, si iepurele. Nu va mai spun, pentru a va convinge sa luati si sa incercati reteta, decat ca iepurele este foarte gustos si ca are o carne mai slaba decat cea de vita si de pui.
Ingrediente:
– pulpe de iepure 700 g
– vin rosu sec 700 ml
– ulei de masline 3 linguri
– bacon / kaizer 200 g
– ceapa esalota 12 buc. (110 g)
– faina / amidon 1 lingura 15 g
– usturoi 4 catei
– cimbru 1 lingura rasa
– dafin 2-3 foi
– supa de pui (facuta in casa sau dintr-un cub) 300 ml
– ciuperci shiitake deshidratate 50 g
– otet din vin rosu 1 lingura
– morcov mic 1 buc. (40 g)
– ceapa alba 1 buc. (80 g)
– sare, piper
Puneti pulpele de iepure (spalate si sterse de apa) intr-o cutie care se inchide ermetic. Adaugati ceapa alba (taiata bucati), morcovul (rondele), o foaie de dafin, un pic de cimbru uscat, de sare si de piper. Amestecati, intr-un pahar, 100 ml de vin rosu, lingura de otet si o lingura de ulei. Turnati sosul peste iepure. Acoperiti si bagati in frigider. Puneti la reconstituit ciupercile shiitake (in apa rece), intr-o cutie, in frigider. A doua zi, puneti la incins uleiul ramas. Rumeniti usor, pe toate partile, pulpele de iepure (aruncati marinada in care au stat). Scoateti pulpele pe o farfurie.
In paralel, pregatiti supa de pui si tineti-o fierbinte. Intr-o alta craticioara, puneti vinul rosu si lasati-l sa fiarba incet, pana scade cam cu o treime. In aceeasi cratita in care ati rumenit iepurele, rumeniti baconul taiat bucatele. Adaugati cepele esalota (intregi daca nu sunt foarte mari; altfel, jumatati). Puneti faina si amestecati, astfel incat faina sa absoarba toata grasimea. Lasati un pic (fara a se rumeni faina), dupa care stingeti cu supa fierbinte. Adaugati usturoiul (feliute), restul de cimbru si de dafin. Adaugati vinul scazut, dati focul mic si lasati sa fiarba inabusit circa 30 de minute. Puneti ciupercile shiitake reconstituite (scurse de apa) si mai lasati inca 25-30 de minute sau pana cand iepurele si ciupercile sunt patrunse. Potriviti de sare si de piper si opriti focul.
Serviti fierbinte iepurele cu sos de vin si ciuperci. Date fiind ciupercile, eu nu am simtit nevoia unei garnituri, astfel ca am mancat doar cu o felie de paine.
Calorii: 160 kcal / 100 g.
Nu am mai mancat iepure din studentie, cand aveau parintii mei iepuri de casa; e bine ca din cand in cand sa mai inlocuiesti puiul, porcul sau vita cu altfel de carne, iar modul in care l-ai pregatit ma face sa inghit in sec. De fapt toate retetele pe care le-am vizualizat au ceva aparte si prin introducerea in reteta cat si cu descrierea propriuzisa,iar despre poze ce sa mai zic, foarte sugestive.
Maria, nici eu, din pacate, nu gatesc prea des iepure (printre motive numarandu-se, dupa cum am precizat, pretul destul de piperat). Din cand in cand, merita insa un efort, mai ales ca se pot pregati retete minunate din iepure. Ma bucur ca te inspira reteta si ca gasesti pozele sugestive. Ma straduiesc sa fie cat mai interesante si mai atragatoare :).