Imi plac semifreddo-urile si parfait-urile… ca textura, dar si pentru ca se pregatesc usor si nu necesita folosirea masinii de inghetata. Iar daca este vorba de un semifreddo in trei culori si tot atatea arome e si mai greu sa rezist tentatiei :). Prin urmare, am “sacrificat” una din pungutele cu capsune puse, cu grija, la congelator si am chemat “in ajutor” niste boabe de zmeura, pentru a completa aromele de baza, de vanilie si ciocolata. A iesit o minunatie de semifreddo, parol! Iar daca iei in calcul si aspectul estetic, pe langa cel practic si cel gustativ, obtii un desert perfect pentru “tratarea” musafirilor.
Evident ca puteti folosi, dupa preferinta, numai capsune sau numai zmeura. Cum puteti folosi si alte fructe, de padure sau nu. In privinta ciocolatei, trebuie insa sa alegeti una cu peste 70% continut de cacao. Iar pentru obtinerea unei bune bezele italiene, aveti grija ca albusurile sa fie la temperatura camerei si sa respectati recomandarile de AICI. Va mai spun doar ca reteta este inspirata din revista BBC Good Food si ca puteti gasi pe blog si alte retete de semifreddo/parfait: Semifreddo de zmeura, Semifreddo cu Nutella si crema de whiskey si, respectiv, Parfait de capsune.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– albusuri 2 buc. (100 g)
– zahar tos 175 g
– smantana neindulcita pentru frisca 600 ml
– zahar vanilinat 1,5 pliculete
– capsune 300 g
– zmeura 100 g
– zahar pudra 1 lingura (20 g)
– ciocolata neagra 75 g
Puneti intr-un ibric zaharul tos cu 4 linguri de apa. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba 2-3 minute, pana cand obtineti un sirop. Incepeti sa bateti albusurile si, cand ati obinut o spuma aerata, incepeti sa turnati, in fir subtire, siropul fierbinte de zahar. Mixati in continuare, la turatie maxima, pana ati pus tot siropul de zahar si ati obtinut o spuma lucioasa si densa. Mixati inca vreo doua minute, pana cand se raceste bezeaua. Intr-un alt castron, bateti smantana neindulcita pentru frisca. Atentie, aceasta trebuie sa fie rece (sa o fi tinut cateva ore bune in frigider), iar data fiind cantitatea este nevoie sa o mixati, la turatie maxima, vreo 4 minute. Puneti zaharul vanilinat peste frisca. Incorporati, treptat, frisca in bezeaua italiana.
Impartiti cantitatea in trei, avand insa grija ca una din parti sa fie mai mica decat celelalte. Puneti deoparte cateva capsune si cateva boabe de zmeura. Pasati restul cu blenderul, punand si zaharul pudra. Eu am pasat fructele congelate, adica fara a le lasa sa se dezghete. Puneti piureul de fructe peste portia mai mica de bezea cu smantana. Omogenizati cu miscari lente si puneti compozitia intr-o forma de chec, tapetata in prealabil cu o folie de plastic. Bagati in congelator pentru 30 de minute sau pana cand se intareste un pic.
Intre timp, puneti una din portiile mari intr-o cutie care se inchide ermetic si bagati-o, de asemenea, in congelator. Aceasta portie va forma, ulterior, stratul de vanilie. In fine, a treia portie, amestecati-o cu ciocolata topita la bain-marie, omogenizata si lasata sa se raceasca (dar, nu sa se intareasca). Puneti si aceasta compozitie in congelator, intr-o cutie care se inchide ermetic. Cand stratul cu fructe s-a intarit, scoateti cutia cu vanilie. Omogenizati compozitia (cu o furculita) si distribuiti-o uniform peste stratul cu fructe. Procedati la fel cu stratul cu ciocolata. Acoperiti cu folie si bagati la congelator pentru cel putin opt ore.
Cand vrei sa serviti semifreddo, scoateti-l din congelator si lasati-l circa 10 minute. Rasturnati-l pe un platou lung, indepartati folia de plastic si decorati-l cu fructele puse deoparte. Taiati semifreddo felii (cam de 2 cm grosime).
Daca doriti sa faceti portii individuale, nu va ramane decat sa asezati straturile in niste cutiute mici. Le rasturnati apoi pe o farfurie si gata!
Calorii: 273 kcal / 100 g.