La ultima “vizita” prin piata, de pe tarabe m-au imbiat muntii de fasole galbena si nu am rezistat pana nu am umplut o plasa cu pastai mari, late si carnoase. Planul, creionat instant in minte, a fost sa “execut” o salata de fasole cu usturoi si verdeata, scaldata intr-un pic de ulei si otet de vin. Yummy… Ca la mama acasa! Iar daca tot am luat o plasa de fasole, am pus o gramajoara deoparte pentru o garnitura de fasole cu rosii. Nu ca salata usturoiata nu ar merge si ea pe post de garnitura langa o friptura la gratar :).
Cum reteta in sine este de-a dreptul banala, drept pentru care imi inchipui ca nu reprezinta vreun secret, am sa insist pe calitatile acestei legume, bogata in vitamine (A, B, C si K) si minerale. Asa ca, daca aveti spatiu prin congelator, nu ezitati sa puneti la pastrare, pentru lunile de iarna, niste pungute cu fasole galbena pastai. Nu trebuie decat sa curatati, spalati si opariti fasolea, urmand ca, dupa scurgere, sa o distribuiti in pungute.
Ingrediente (pentru 2 portii mai mari):
– fasole galbena 700 g
– ulei de masline 2 linguri
– usturoi 2-3 catei
– patrunjel 1/2 legatura
– otet de vin alb 1-2 linguri
– sare, piper
Puneti mai multa apa la fiert, cu un pic de sare. Rupeti capetele pastailor si indepartati eventualele ate (la mine, nu a fost cazul, dat fiind ca fasolea a fost foarte frageda). Daca pastaile sunt prea lungi, le puteti rupe in jumatate. Spalati bine fasolea si, cand clocoteste apa, puneti-o la fiert. Lasati-o circa 20 de minute sau pana cand este bine patrunsa. Scurgeti-o de apa, intr-o sita. Cand s-a racit, puneti-o intr-un castron, adaugati-i usturoiul trecut prin presa, uleiul (eu am pus de masline, dar puteti pune si de floarea-soarelui), otetul (una sau doua linguri, in functie de cat de acra va place sa fie salata) sare si piper. Puneti si patrunjelul maruntit si amestecati usor.
Serviti salata rece, eventual dupa ce ati tinut-o un pic la frigider.
Calorii: 95 kcal / 100 g.
Fooooarte buna! 🙂
[…] in foi de vita • Bruschette cu rosii si busuioc • Tocanita picanta de vinete cu menta • Salata de fasole galbena cu usturoi • Mancare de fasole galbena cu rosii • Salata de vinete cu rosii • Zacusca de vinete si […]
Si eu le prefer pe cele galbene si late sunt carnoase si dulci, foarte bune eu le pun si maioneza