Dupa atatea bunatati consistente, trecem iar pe preparate mai usoare, de vara. Iar daca se pot manca reci, cu atat mai bine pe caldurile astea. Va propun, prin urmare, o reteta usor de facut de dovlecei la cuptor, umpluti cu o crema de branza un pic usturoiata si improspatata cu marar. E drept ca pentru pregatirea dovleceilor avem nevoie si de aragaz, si de cuptor, dar nu trebuie sa-i pazim prea mult, asa ca putem fugi repede din bucatarie :). Iar daca mai punem ca preparatul poate fi servit ca un aperitiv rece, cu un mot de smantana cremoasa, zic eu ca avem toate motivele sa profitam la maximum de acest… fruct.
Nu, nu am gresit! Dovlecelul nu este o leguma, asa cum ne-am obisnuit sa credem, ci un fruct. E drept insa ca il gasim preponderent in preparate sarate, de unde si confuzia. Sa va mai spun ca are un numar foarte redus de calorii (12 kcal la suta de grame)? Sau ca este bogat in potasiu, magneziu, calciu si vitamina A? Eu cred ca v-am convins deja sa incercati dovleceii la cuptor :D. In varianta initiala, asa cum am mancat la mama sau bunica mea, umplutura cuprindea doar branza, smantana, ou si verdeata. Eu am pus insa si un pic de usturoi si, zau, ca sunt buni!
Ingrediente (pentru 6 portii):
– dovlecei 3 buc. mari (1,2 kg)
– branza de vaci 150 g
– branza telemea 200 g
– smantana (30% grasime) 3 linguri (150 g)
– oua 2 buc.
– marar 1 legatura mica
– usturoi 2 catei
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti mai multa apa la fiert, cu putina sare, intr-o oala. Curatati dovleceii de coaja si taiati-i in jumatate, pe lungime. Cu ajutorul unei lingurite, extrageti mijlocul cu seminte. Cand apa clocoteste, opariti dovleceii timp de 3-4 minute. Lasati-i sa se scurga. Intr-un castron, amestecati telemeaua rasa, branza de vaci si smantana, cu un pic de piper. Omogenizati si, daca este nevoie, adaugati un pic de sare.
Puneti ouale, cate unul pe rand, omogenizand foarte bine. Adaugati usturoiul trecut prin presa si mararul spalat, sters si taiat marunt. Umpleti cu crema de branza si verdeata dovleceii opariti. Asezati-i intr-o tava, tapetata cu folie.
Bagati dovleceii in cuptorul incins si lasati-i 30-35 de minute, pana cand dovleceii s-au patruns, iar crema de branza cu ou a prins putina culoare. Scoateti-i si lasati-i sa se raceasca. Serviti-i reci, de la frigider, eventual cu un pic de smantana deasupra.
Calorii: 208 kcal / 100 g.
[…] M-am inspirat de aici […]
nu mi a placut
@ Gina, mi-ar fi folosit mai mult feedback-ul tau daca mi-ai fi spus si ce anume nu ti-a placut :).
Am incercat reteta si mi se pare fenomenala. Merge super ca fel, simplu, sau ca garnitura. Excelent, delicios si satios. Chiar si baietelului meu i-a placut.
Multumim ptr reteta!
Ce a?i f?cut cu miezul scos din dovlecei? Amestecat cu brânza sau l-a?i aruncat ?
@ Raluca, am aruncat miezul. Poti incerca sa-l pui, doar ca este prea zemos si are seminte.