Truffon – un tort special pentru un weekend super

Stiu… zilele acestea am lipsit de pe blog. Lipsa mea de activitate culinara are insa o explicatie: am avut un weekend super-ultra-mega-nemaipo-menit! A inceput, vineri, cu o veste excelenta, a continuat sambata cu emotii si nerabdare si a culminat, duminica, cu o satisfactie deosebita. Acum, chiar ca v-am facut curiosi, nu? Ei bine, nu stiu la ce va ganditi voi, dar este vorba de un concurs pe care l-am castigat. Nu este nici primul concurs castigat si sper ca nu va fi nici ultimul, dar acesta a fost deosebit. In primul rand, prin prisma premiului: un superaragaz Electrolux, cu aprindere electrica, grill si rotisor! Basca, cu inox! Adica, exact cum imi doream pentru a-mi asorta bucataria :D. Apoi, bucuria a fost cu atat mai mare, la primirea vestii, cu cat uitasem de tot, sincer, de concursul organizat, pe Facebook, de gustos.ro si Electrolux. Ma inscrisesem in competitie in urma cu o saptamana, cu doua retete (Muschiulet de porc marinat cu salsa de ananas la gratar si tort Frasier, cu capsune si crema diplomat), dar dupa aia nu mi-a mai stat capul la concurs. Mai ales ca, fiind cu juriu, nu implica sa alerg cu limba scoasa dupa voturi pe la prieteni si, mai rau, pe la necunoscuti.

Prin urmare, cand am aflat ca am castigat concursul, va imaginati ca nu-mi venea sa cred. Nu-mi venea sa cred nici cand m-am trezit cu ditamai aragazu’ la usa. Dupa un prelungit “dans al indianului”, vorba cuiva drag, am trecut la lucrurile practice: adus pe sus (ca, deh, era sambata) un instalator care sa faca rocada intre “bunicu'” si noua si sclipitoarea “jucarie”. Iar odata rezolvata si aceasta problema, va imaginati ca nu ma rabda sufletul sa nu-l testez, asa ca m-am infipt in el cu o reteta de tort. Ca, deh, cuptorul este piatra de incercare la orice aragaz! Si, apoi, se merita sarbatorit evenimentul, nu? Si nu a fost vorba de un tort banal, ci de unul super-ultra-megabun, dupa cum aveau sa-l catalogheze cei care l-au devorat ulterior.ย Faceti, asadar, cunostinta cu Truffon, un tort frantuzesc cu nume derivat, dupa cum banuiti, de la trufe. Cele de ciocolata, evident.

Truffon - tort cu ciocolata si romTruffon - tort cu ciocolata si rom

Va mai spun doar ca, din cantitatile de mai jos, eu am obtinut un tort de aproape 1,6 kg. Adica, 16 portii, dat fiind ca este indicat, prin prisma continutului caloric, ca o portie de Truffon sa nu depaseasca 100 g.

Ingrediente:
– zahar pudra 175 g
– oua 5 buc. mari sau 6 buc. mici
– zahar vanilinat 2 pliculete
– faina 100 g
– amidon de porumb 100 g
– cacao neagra 180 g
– praf de copt 1 pliculet
– unt (80% grasime) 240 g
– zahar tos 225 g
– esenta de rom 2 fiole
– ciocolata neagra (minimum 70% cacao) 100 g
– granule de ciocolata 75 g
– rom 75 ml

Truffon - tort cu ciocolata si rom

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius si tapetati o forma de tort, cu fund detasabil si diametru de 26 cm, cu hartie de copt. Pentru blatul de cacao, puneti intr-un castron 4 oua si 4 linguri de apa calda. Mixati, la turatie maxima, pana obtineti o spuma (circa un minut). Adaugati un pliculet de zahar vanilinat si, treptat, cele 175 g de zahar pudra. Mixati alte 2 minute, pana cand ouale si-au triplat practic volumul si ati obtinut o spuma densa si batoasa. Cu mixerul la turatie minima, incorporati praful de copt, faina si amidonul (se pun treptat). Puneti si 30 g cacao, omogenizati foarte bine. Turnati compozitia in forma de tort si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 25 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Lasati blatul sa se raceasca total inainte de a-l desprinde de hartia de copt si de a-l taia in trei discuri de grosime egala.

Truffon - tort cu ciocolata si romTruffon - tort cu ciocolata si rom

Pentru crema de tort de cacao, puneti 210 g unt (la temperatura camerei) cu cele 225 g zahar tos. Mixati bine, pana cand zaharul se topeste si obtineti ca o crema. Adaugati restul de cacao (150 g) si omogenizati foarte bine.

Truffon - tort cu ciocolata si romTruffon - tort cu ciocolata si rom

Intr-un bol mai mic, bateti oul/ouale ramase (eu am pus 2 oua, data fiind dimensiunea lor) cu cele doua fiole de esenta de rom. Puneti ouale peste amestecul de unt, zahar si cacao. Omogenizati si, cu ajutorul unei lingurite, extrageti pe o farfurie 16 bilute de crema. Nu trebuie sa fie foarte mari, cam cat o cireasa. Bagati bilutele la frigider. Cand s-au intarit un pic, definitivati-le forma si tavaliti-le prin granulele de ciocolata. Pastrati-le in frigider pana in momentul decorarii tortului.

Truffon - tort cu ciocolata si romTruffon - tort cu ciocolata si rom

Topiti pliculetul de zahar vanilinat ramas in doua linguri de apa si turnati peste crema de unt si cacao. In acest moment, ar fi indicat sa montati tortul (adica, sa nu bagati inainte crema la frigider, pentru ca se va intari usor si va fi mai greu de intins). Pentru insiroparea blaturilor, diluati romul cu putina apa. Eu nu am mai pus zahar in plus, dat fiind ca oricum tortul este o veritabila bomba calorica :). Puneti un blat de tort pe un platou mare, insiropati si distribuiti in strat uniform jumatate din crema de cacao. Asezati al doilea blat, insiropati si puneti restul de crema. Al treilea blat vine deasupra, dupa care bagati tortul la frigider pentru macar doua ore. La expirarea acestui timp, preparati glazura din ciocolata neagra: topiti ciocolata la bain-marie si amestecati-o cu cele 30 g de unt ramase. Omogenizati. Scoateti tortul din frigider, insiropati si blatul de deasupra, dupa care imbracati tortul in glazura de ciocolata neagra.

Truffon - tort cu ciocolata si romTruffon - tort cu ciocolata si rom

Intindeti cat mai bine posibil glazura (inclusiv pe marginile tortului). Imbracati marginile tortului in granule de ciocolata. Presarati ceva granule si deasupra, dupa care asezati cele 16 “trufe” pastrate la frigider. Lasati glazura de ciocolata sa se intareasca inainte de a taia tortul. Date fiind caldurile de afara, eu am bagat tortul la frigider, chiar si cu riscul de a se matui ciocolata.

Truffon - tort cu ciocolata si rom

Iata cum arata Truffon-ul meu si in sectiune :D.

Truffon - tort cu ciocolata si rom

Calorii: 369 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Truffon – un tort special pentru un weekend super”

  1. miha says:

    Felicitari si sa-l stapanesti sanatoasa! ๐Ÿ˜‰

  2. Dino says:

    Multumesc mult, Miha :). Iti imaginezi ca nici dupa cateva zile nu-mi vine a crede? Este super si am deja o lunga lista de preparate pentru a-l testa ๐Ÿ˜›

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11