Sanatoasa si gustoasa, racoritoare si usor de facut. Asa se caracterizeaza, in cateva cuvinte, salata raspandita in intreaga lume sub numele de salata greceasca. “Horiatiki salata” (adica “salata taraneasca”), cum este ea numita pe teritoriul Greciei, aceasta combinatie specifica verii presupune rosii bine coapte, castravete, ceapa rosie, masline (eventual Kalamata) si branza Feta, scaldate intr-un sos din ulei de masline si otet balsamic si parfumate cu un pic de oregano. Mai cuprinde, de regula, ardei gras verde, iar in Arhipelagul Dodecanez intalnim si capere si patrunjel verde. In nici un caz salata nu contine insa porumb, salata verde, ou fiert, cascaval sau piept de pui, cum am vazut in meniurile unor restaurante “inventive”.
Desi sunt convinsa ca nu reprezinta un secret pentru nimeni modul de preparare a salatei grecesti, m-am decis sa postez, totusi, reteta din doua motive. In primul rand, pentru a va reaminti de aceasta delicioasa combinatie, iar in al doilea, pentru a sanctiona un pic “inventiile” din meniurile unor restaurante :P.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– rosii 4 buc. (750 g)
– castravete 2-3 buc. (200 g)
– ceapa rosie 1 buc. (100 g)
– ardei gras verde 1 buc.
– masline negre sau Kalamata 150 g
– branza feta 150 g
– ulei de masline 3 linguri
– otet balsamic 1 lingura
– oregano 1/2 lingurita
– sare, piper
Taiati rosiile bucati si puneti-le intr-un bol mai mare. Adaugati castravetii, felii. Grecii lasa castravetii cu tot cu coaja dar, pentru a fi un pic mai putin indigesti, eu i-am curatat partial. Puneti si ardeiul gras verde (curatat de cotor si seminte, taiat bucatele), ceapa rosie (felii) si maslinele. Intr-un castronel, pregatiti vinegreta din uleiul de masline si otetul balsamic. Turnati-o peste legume, puneti un pic de sare si de piper.
Asezati deasupra branza si presarati oregano. Serviti imediat, eventual cu felii de paine prajite pe gratar si stropite cu un pic de ulei de masline.
Calorii: 102 kcal / 100 g.
Excelenta!
Asa este! Si e atat de usor de “pregatit” :).
Foarte misto salata asta greceasca.