Midii in sos de vin si usturoi sau Moules-frites

Cand spui midii, multi oameni se gandesc la o delicatesa piperata ca pret, pe care o poti gasi doar in restaurantele cu pretentii. Nu este chiar asa. Aproape 10 lei punga de 1,5 kg de midii mi se pare un pret rezonabil pentru a-ti satisface pofta. Si nici nu sunt asa greu de pregatit acasa, cum se tem multi. Doar sa respecti anumite reguli si, gata, ai obtinut un bol plin cu midii delicioase. Eu am preferat varianta belgiana, “Moules-frites”, care presupune inabusirea midiilor intr-un sos cu legume, vin alb si ierburi proaspete, servite apoi cu o portie de cartofi prajiti.

In general, se calculeaza cam 500 g de midii pentru o persoana, dar nu este rau sa luati un pic mai multe midii, dat fiind ca pe unele dintre ele le veti inlatura, fie in etapa de triere de la inceput, fie la sfarsitul prepararii. Sa o luam cu inceputul: trierea si curatarea midiilor. Midiile proaspete trebuie sa aiba cochilia de un negru lucios si sa nu miroasa ciudat, doar sa aduca a mare. Prin urmare, le veti inlatura de la inceput pe cele care sunt sparte, uscate sau au un miros greu. Apoi, midiile trebuie sa fie inchise. Cele partial deschise pot fi verificate usor: le bateti cu degetul sau le loviti usor de blatul de lucru si, daca sunt vii, se vor inchide imediat. Daca nu se inchid, le aruncati. Apoi, vine curatarea midiilor, cu o perie sau cu partea abraziva a unui burete nou de bucatarie. Trebuie sa curatati foarte bine cochiliile midiilor si trebuie sa le spalati cu atentie, pentru a inlatura orice urma de nisip sau alte reziduuri. Urmeaza “barbierirea” midiilor: se smulg firele folosite pentru prinderea de stanci. Nu in ultimul rand, dupa preparare, midiile care au ramas inchise se inlatura, deoarece inseamna ca erau moarte inainte de a le inabusi.

Ingrediente:
– midii 1,5 kg
– ceapa alba 1 buc. mare (100 g)
– ceapa verde 5-6 fire (65 g)
– morcovi 1-2 buc. (50 g)
– usturoi 5-6 catei (20 g)
– ardei iute 1/2 buc.
– ulei de masline 50 ml
– vin alb sec 200 ml
– smantana (30% grasime) 2 linguri (75 g)
– tije de telina 2 buc.
– cimbru 1/2 lingura (de preferat, proaspat)
– patrunjel verde 1 legatura
– piper

Midii in sos de vin si usturoi sau Moules-frites

Incepeti prin a spala foarte, foarte bine midiile triate: le scufundati intr-un bol cu apa rece, le frecati cochiliile cu o perie sau un burete nou. Le smulgeti, apoi, “barba” :). Le spalati inca o data, sub jet de apa, si le puneti intr-un castron. Cand ati terminat trierea si curatarea, alegeti o oala inalta cu capac. Atentie, trebuie sa se inchida ermetic pentru a pastra inauntru tot aburul! Incingeti uleiul si puneti la calit ceapa alba (felii) si ceapa verde (rondele).

Midii in sos de vin si usturoi sau Moules-fritesMidii in sos de vin si usturoi sau Moules-frites

Adaugati usturoiul (maruntit), tijele de telina si morcovul (ambele rondele subtiri). Puneti si ardeiul iute (verificati inainte gradul de iuteala si ajustati cantitatea in concordanta) si cimbrul. Lasati circa un minute, dupa care dati focul mare si puneti midiile. Acoperiti cu capacul si lasati circa 2 minute, zgaltaind o data, de doua ori oala (in acest fel, midiile se distribuie uniform si se “amesteca”, astfel incat cele de la fund ajung la suprafata si au posibilitatea sa se deschida). Turnati vinul alb, acoperiti la loc si mai lasati 2-3 minute. Nu uitati sa mai zgaltaiti oala din cand in cand. In aceasta etapa, midiile ar trebui sa fie deja deschise. Puneti si smantana, piper proaspat rasnit si patrunjelul verde, taiat marunt. Dupa inca vreo 2 minute si vreo doua-trei zgaltaituri, midiile sunt facute.

Midii in sos de vin si usturoi sau Moules-fritesMidii in sos de vin si usturoi sau Moules-frites

Opriti focul, scoateti-le cu o spumiera din oala (cu grija, pentru ca molusca portocalie sa nu cada din cochiliile deschise) intr-un bol mare. Luati din sosul lasat cu un polonic si turnati peste midii (luand cu polonicul, in loc sa rasturnati oala, va asigurati ca ramane pe fundul oalei eventualul nisip care v-a scapat in etapa de curatare :P). Serviti imediat, alaturi de cartofi prajiti pe care ati pus, eventual, un pic de maioneza. Daca numarul de calorii conteaza, va recomand Cartofii prajiti mai prietenosi cu silueta!

Midii in sos de vin si usturoi sau Moules-frites

Calorii: 170 kcal / 100 g (doar midiile, fara cartofi prajiti).

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Midii in sos de vin si usturoi sau Moules-frites”

  1. Cristi says:

    Draga Dino,

    Cred ca reteta Midii in sos de vin si usturoi sau Moules-frites
    este incompleta

    Conform retetei tale,in uleiul incins se pun zarzavaturile,se lasa 1 minut si se pun midiile.

    Fara a adauga apa ? Cum fierb midiile?Doar in aburul zarzavatului + 200 ml vin?

    Seara buna

    Cristi

  2. Dino says:

    Draga Cristi,
    Reteta nu este incompleta. Midiile se patrund foarte repede si le este suficient vinul + apa lasata de legume + uleiul. Iar aburul (care trebuie sa fie din abundenta, motiv pentru care se recomanda ca focul sa fie destul de mare, iar oala acoperita) le ajuta nu doar sa se patrunda, ci si sa se “fiarba”. Deci, pentru cantitatea mentionata de midii, este suficient lichid.
    Daca vrei tu, insa, sa fii fooarte sigur ca midiile se fierb, poti pune si un pic de apa, dar vei obtine atunci un fel de supa in loc de sos (adica multa zeama si nu prea concentrata ca arome). In Belgia, patria Moulelor cu frites, nu se servesc sa pluteasca in supa. Si nici nu este normal sa platesti un pret destul de piperat pentru multa supa si putine midii :).
    O seara frumoasa,
    Dino

  3. […] fi bucataria belgiana recunoscuta pentru Moules-frites, preparat consumat aproape zilnic si in cantitati industriale de catre belgieni, dar mai exista si […]

  4. Dana says:

    Buna ziua! Felicitari pt reteta !:) reteta e foarte completa ,stiu pt ca ,locuiesc in belgia si asa se fac si aici.. O zi frumoasa!

  5. Dino says:

    @ Dana, multumesc pentru aprecieri. O zi frumoasa si tie!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11